Gå till innehåll

Våra tätorter

Åmåls kommun har en levande landsbygd runt våra fyra tätorter utanför centralorten.

Drönarbild över en stad och dess gator.

Åmåls kommun ligger i den norra delen av Västra Götalands län. Kommunen bildades den 1 januari 1971 genom sammanläggning av Åmåls stad och Tössbo kommun.

På en yta av 481 kvadratkilometer bor det cirka 12 000 personer där merparten bor i Åmåls centralort. Övriga tätorter i kommunen är: Tösse-Tydje, Fröskog, Ånimskog, Mo och Edsleskog.

Edsleskog ligger mycket naturskönt i den västra kommundelen vid sjön Edslan utmed länsväg 164. Drygt 300 personer bor i församlingen . På orten finns låg- och mellanstadieskola, förskola samt hotell. En av Västsveriges största vinter- sportanläggningar "Högheden i Dalsland", ligger ca 1 km söder om tätorten.

I Edsleskog finns ett par av kommunens naturreservat; Bräcke Ängar - som präglas av framförallt den gamla odlingskulturen - ängsbruket - som under flera hundra år utgjort ryggraden i det svenska jordbruket. Området har en mycket rik flora.

Klöverud med Dalslands högsta berg, Baljåsen - sträcker sig 301 meter över havet. När Du parkerat bilen vid torpet Petersburg och vandrar leden via Björndalsberget upp till Baljåsen väntar Dig en slående utsikt över landskapet.

I Edsleskog finns också flera av kommunens bättre sportfiskevatten. Ett av dessa är Ängebytjärnet - en handikappanpassad sportfiskeanläggning med inplanterad ädelfisk.

Edsleskogs prästgård är ett bra exempel på gammal dalsländsk byggnadstradition. I den rödmålade prästgården med flygelbyggnader växte bland annat Anders Fryxell upp - Värmlandsvisans skapare.

Edsleskog var under medeltiden en mötesplats för pilgrimer på väg mot Nidaros, nuvarande Trondheim. Från denna tid tros den "heliga" Sankt Nicolai källa härstamma.

Fengersfors/Fröskog ligger söder om Edsleskog och har omkring 600 invånare.

Fengersfors präglas än idag av det 200-åriga bruksområdet, där det idag bedrivs en rad olika näringsverksamheter. I den gamla bruksmiljön finns även NOT QUITE, som är ett gränsöverskridande forum och nätverk för professionella konstnärer, konsthantverkare och formgivare.

I Fengersfors finns lanthandel och annan service i form av bland annat förskola.

I Fröskog strax söder om tätorten Fengersfors finns kommunens kanske vackraste kyrka - Fröskogs spånklädda kyrka. Kyrkan invigdes 1730 och är mest berömd för sina fantastiska takmålningar med motiv ut bibeln, målade av Hans Georg Schüffner.

Mo församling ligger nordväst om centralorten Åmål och har cirka 300 invånare. De flesta arbetar i centralorten, även om jord- och skogsbruket har betydelse för sysselsättningen i församlingen.

Genom Mo församling går det gamla järnvägsspåret efter Åmål - Årjängs Järnväg. Spåret är idag i bruk endast genom chartertrafik i Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg (JÅÅJ), som bedriver resor på sträckan Åmål-Svanskog.

Forsbacka Golfklubb vid Forsbacka Herrgård ligger i Mo församling, Här - 6 km väster om Åmål - finns en av landets i särklass vackraste 18-hålsbanor. Atmosfären från den gamla herrgården med tradition från järnbruksepoken på 17- och 1800-talen vilar tryggt över anläggningen som med sin tidsenliga bebyggelse är byggnadsminnesförklarad. Hotell finns i den så kallade Jägmästarflygeln.

Tösse/Tydje församling ligger ca 10 kilometer söder om Åmål längs E 45. Landskapet domineras av jord- och skogsbruk även om de flesta invånarna pendlar till centralorten.

Av kommunens invånare bor omkring 830 i Tösse/Tydje.

Solsätershemmet är ett serviceboende för äldre. Vidare finns låg- och mellanstadieskola och barnomsorg.

Tösse skärgård är ett av naturreservaten i kommunen. Den ger ett fint exempel på den fantastiska innanhavsskärgård som Vänern kan erbjuda. Laxfisket utanför skärgårdsöarna är välbekant både i Sverige och delat av Europa.

Åmål som är Dalslands enda stad fick sina stadsprivilegier 1643. I centralorten Åmål bor merparten, drygt 9.500, av kommunens invånare.

Åmåls fantastiska läge vid Vänern har medfört epitet "staden med strandtomt", vilket inte minst gästhamnen lever upp till. Här kommer båtturisterna nästan fram till torget med sina båtar. Campingplatsen vid Örnäs ligger på promenadavstånd från centrum.

Åmål är en typisk villastad, med ofta en mycket vacker trädgårdskultur. Många bor också med en enastående vacker utsikt över Vänern, vid klart väder med Kinnekulle i horisonten.

Närheten mellan bostad och arbetsplats är också något som kännetecknar Åmål. Här tar det ofta inte mer än fem minuter att cykla mellan hemmet och arbetet. Du kan förstå vilka fördelar detta ger när man i storstadsregionerna ofta får sitta timmar i bilköer till och från arbetet. Dessutom är Åmål som enda "stad" i Sverige helt befriad från trafikljus och parkeringsautomater.

Verkligt sevärt i Åmål är den mycket välbevarade trähusstaden från 1700- och 1800-talen, som ligger mitt i centrum och omgärdar stadsparken Plantaget. Dessutom finns i centrum en livaktig handel. Centralt beläget är också serviceinrättningar som stadshotell, restauranger, bibliotek med konsthall och mycket annat.

Vidare finns ett brett utbud beträffande kultur- och fritidsaktiviteter. Föreningsengagemanget är mycket stort.

Åmål är också utbildningscentra för norra Dalsland och delar av sydvästra Värmland. Stora, konkreta satsningar görs för att utveckla bland annat utbildningsväsendet.

Ånimskog ligger i den sydligaste delen av Åmåls kommun, cirka 20 km söder om centralorten invid E 45. Det lilla samhället präglas framförallt av en av kommunens större industrier, sågverket Moelven Wood Interiör AB. Ånimskog har cirka 400 invånare och många av dessa har sitt arbete på sågverket, även om jordbruket även här är en betydande näringsgren.

Flera av kommunen turistiska sevärdheter finns i Ånimskog såsom skolmuseet vid Årbol, naturreservaten Sörknatten (bergs- och skogsområde) och Yttre Bodane (Vänerskärgård). Det var omkring berget Sörknatten som stora delar av filmen om Ronja Rövardotter spelades in.

Ånimskogs kyrka är bland annat känd för att vara gravplats åt Otto Hesselbom, vilken målat tavlan Vårt Land, som finns på Nationalmuseet och vars motiv även använts som lyxtelegramblankett av tidigare Televerket.

Sjön Ånimmen med ön Henriksholm är också en turistattraktion. Ånimmen ingår tillsammans med sjön Ärr i Dalslands kanals sjösystem. Kommunens enda slusstation i Dalslands Kanal förbinder de två sjöarna vid Strömmens sluss. Ånimmen är en av kommunens fiskrikaste sjöar med bland annat inplanterad Vätternröding.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 februari 2024
Publicerad:
26 januari 2024