Gå till innehåll

Tyra

TYRA är en app som används i förskolans verksamhet för att hantera dokumentation och kommunikation på ett modernt och digitalt sätt. TYRA är lätt att använda och gör att du som vårdnadshavare får bättre insyn i ditt barn vardag på förskolan.

I TYRA får personalen och du som vårdnadshavare tillgång till olika funktioner:

  • Schema och frånvarohantering
  • Kalender och händelser
  • Pedagogisk dokumentation
  • Blogg och anteckningar

För mer information och demofilmer, besök Tyras webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan även ringa till deras support på telefonnummer: 040-869 10.

Du som vårdnadshavare kommer att lägga in ditt barns schema i appen. Frånvaroanmälan vid sjukdom gör du också via TYRA. Innan du kan komma igång med funktionerna behöver du skapa en användare i TYRA. För att vi ska kunna bjuda in dig som användare till TYRA behöver du först göra två viktiga saker – se till att du har uppdaterade kontakt- och inkomstuppgifter.

Vi använder det telefonnummer du uppgett under e-tjänster barnomsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Åmåls kommuns hemsida när du gjort din ansökan om barnomsorgsplats. Finns det inget telefonnummer eller om det är ett inaktuellt telefonnummer kommer du inte att kunna få inbjudan. Det är därför viktigt att du ser till att uppdatera dina kontaktuppgifter.

  1. När du fått ett sms från TYRA laddar du hem appen, antingen från AppStore (om du har iPhone eller iPad) eller från Google Play (om du har Androidenhet).
  2. Knappa in ditt telefonnummer i TYRA och tryck nästa, då kommer du få ett sms med en kod som du anger i TYRA
  3. Fyll i uppgifterna – sen är du igång.

För dig som har flera barn i Åmåls kommuns förskolor/fritidshem

För dig som har flera barn i Åmåls kommuns förskolor/fritidshem och redan använder TYRA – du kommer inte att behöva två inloggningar utan istället får du välja enhet i menyn till vänster när du är inloggad.

  1. Gå till Frånvaroanmälan
  2. I fritextfältet kan du ange varför ditt barn är frånvarande, till exempel förkylning eller magsjuka. Det är frivilligt att ange den informationen.
  3. Ange sedan när barnet beräknas vara tillbaka på förskolan. Tänk på att det är en uppskattning och kom ihåg att det finns regler för hur lång tid barnet ska vara hemma vid olika sjukdomstillstånd. Om barnet fortsätter ha symptom går du enkelt in i appen och uppdaterar tidpunkt för när barnet beräknas vara tillbaka.

  1. Gå till Schema
  2. För att lägga in schematider, tryck på det röda pluset längst ned till höger
  3. Välj mellan vilka veckor schemat ska gälla. Om du har ett rullande schema (ex. vid växelvis boende) trycker du på Varje vecka och ändrar sedan hur schemat ska gälla
  4. Fyll i tider genom att klicka på rutorna bredvid veckodagarna och ange tid. Klicka på rutan Ledig om barnet ska vara ledigt. Här kan du också ange vem som ska hämta barnet genom att trycka på symbolen längst ut till höger
  5. När du har fyllt i tiderna klickar du på

Schemaändringar ska inkomma till förskolan senast 14 dagar innan ändringarna börjar att gälla!

Om du har fler barn på samma förskola kan du kopiera schemat mellan syskon. När du har sparat dina schematider klickar du på symbolen längst upp till höger så väljer du det syskon som schemat ska kopieras till. Tänk på att kopiera för varje gång du gör en schemaändring!

Tänk på att du INTE kan kopiera schema mellan syskon där barnen går på olika förskolor eller om det ena barnet går på förskola och det andra barnet går på fritidshem.

Är en form av checklista på saker som vi vill ska finnas på förskolan, så som tex blöjor, extra byxor, extra tröjor etc. I barnets låda så kan ni som personal sedan tex klicka i att något är på väg att ta slut och det skickas då en notis till vårdnadshavarna, och vårdnadshavarna kan då enkelt förbereda så att det fylls på. Detta underlättar dels för vårdnadshavarna men framförallt blir det tryggt och bra för barnet.

I barnets Lärlogg så dokumenterar pedagogerna barnets egen utveckling. De tar bilder på det barnet gjort, lägger ut text och kopplar till läroplan mm. Fungerar som barnets personliga blogg. Självklart helt GDPR anpassat och det är endast vårdnadshavarna till barnet som har tillgång till denna dokumentation.

Anteckningar, som finns för varje barn, är en funktion som både pedagoger och vårdnadshavarna kan använda och göra anteckningar som rör barnet, det kan vara av mer allmän karaktär så som hur helgen varit och om det hänt något som personalen behöver känna till. Det kan vara tex anteckningar om barnet slagit sig eller något annat kring barnet som man vill dela med sig och som inte direkt rör barnets lärande. Personalen kan dela anteckning med vårdnadshavare och då kan även vårdnadshavarna kommentera dessa. I inställningar kan du ställa in aviseringar och push. Då får du en push när exempelvis personalen skriver en anteckning. Helt enkelt ett väldigt enkelt sätt att hålla kommunikationen mellan hemmen och förskolan levande.

Min inloggning fungerar inte, vad gör jag?
Om du har glömt ditt lösenord anger du det i appen när du har skrivit in ditt telefonnummer, så får du ett nytt. Om det är andra problem med ditt konto pratar du med personalen på din förskola eller fritidshemmet så hjälper de dig.

Kan jag spara bilder och text som finns i mitt barns portfolio utanför appen?
Ja! Du kan spara ett enstaka inlägg i portfolion som en pdf, eller så kan du få alla inlägg samlade i en pdf som sedan går att spara och skriva ut. Tänk på att du inte får sprida bilder på andra barn!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 januari 2024
Publicerad:
14 juni 2023