Aktiviteter

I Åmål finns det många aktiviteter att prova på under din hemester. Besök vår mysiga stadskärna och kombinera den med besök i vår vackra natur.


Skidåkning i Åmål
I Åmål finns fina möjligheter till både utförsåkning och längdåkning. På Åmåls skicenter cirka 20 kilometer väster om Åmål (länsväg 164 mot Bengtsfors) finns nedfarter för hela familjen och en trevlig grillplats med plats för fikastunden. På Hanebols friluftsområde finns fina skidspår för längdåkning. 

Mer information finns på Åmåls skicenters hemsida

Prova fiskelyckan

Åmål är känt för kommunens goda fiskevatten. Det finns möjlighet att utforska fisket själv eller med hjälp av fiskeguide. I Vänern behövs inget fiskekort med i övriga fiskevårdsområden behövs fiskekort.

Läs mer om fiske i Åmåls kommun >


Ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljer är Ängebytjärnet, kommunens eget ädelfiskevatten med put and take. Här finns natursköna grillstäder och möjlighet till övernattning i kåtan.

Läs mer om Ängebytjärnet >

Upptäckt spännande vandringsleder

Åmål bjuder på möjligheten till härliga vandringar med olika svårighetsgrad.
I kommunen finns inte mindre än elva naturreservat. Besök Dalslands högsta topp Baljåsen, vandra längs Vänerns strand i Tösse eller vid Yttre Bodane eller varför inte vandra i områdena där filmen Ronja Rövardotter spelades in?

Läs mer om att vandra i Åmåls kommun >


Hälsans stig är en nyetablerad led i centrala Åmål, ett perfekt sätt att uppleva den vackra stadsmiljö. Stigen är 3 km lång och lätt att gå.

Läs mer om Hälsans stig >

Upptäck våra cykelleder

Varför inte njuta av naturen på cykel? Det finns många vackra platser och besöksmål att besöka med leisurecykel eller mountainbike. Nedan finner du tips på cykelleder i Åmål samt vilka regler som gäller för cyklister. 

Läs mer om cykelbanor i Åmåls kommun >

Läs mer om cykelturer i Åmåls kommun


Önskar du att testa att cykla dressin längs längs Svanskogsbanan med startpunkt vid Forsbackabaden? Kontakta då Joytrail.

Läs mer om att cykla dressin i Åmåls kommun >

Paddla i naturen

Utforska naturen med kanot, kanadensare, stand up paddle board eller havskajak.
Att utgå från Forsbackabaden vid Kalvensjöarna är utmärkt för en enklare paddeltur. Här finns möjlighet att hyra kanot hos Joytrail.

Läs mer om kanotleder i Åmåls kommun >

Läs mer om hur du kan hyra kanot >


Åmåls kommun har i samarbete med Friluftsfrämjandet Åmåls/Säffle och Vänersamarbetet under våren tagit fram en paddelkarta över Tösse skärgård och Yttre bodane. Önskar du den i pappersformat finns den att hämta på Åmåls Turistbyrå, Hamngatan 3 i Åmål.

Läs mer om paddelkarta >

Det finns möjlighet att hyra stand up paddle board (sup) hos Rolfkärrs stugby belägen vid Vänern.

www.rolfskarr.com

Prova på segling

Prova att segla på innanhavet Vänern, en upplevelse du sent kommer att glömma. I Tösse skärgård finns många öar att ankra vid, kanske för övernattning, fikapaus, vandring eller bad?

Läs mer om segling i Åmåls kommun >

Hitta din favoritbadplats

Det finns många fina badplatser i Åmål att välja mellan i insjöar som exempelvis Edslan, Furusjön och Knarrbysjön. Vid Vänern ges också många härliga badmöjligheter.

Läs mer om badplatser i Åmåls kommun >

Besök de vackra naturreservaten

Njut av kommunens härliga naturreservat. Upplev och utforska dem med guide eller på egen hand. Tänk på den rådande allemansrätten. 

Läs mer om naturreservat i Åmåls kommun >

Läs om Allemansrätten >

Upptäcka alla fina grillplatser

Det finns många fina allmänna grillplatser i Åmål. Några av dessa finns vid hamnen i centrum, vid Ängebytjärnet, längs Edslan vid Mjölkudden, vid Baljåsens topp och vid Örnäs och Hanebols friluftsområden.

Tänk på att uppdatera dig om eventuella brandrisker och grillförbud.

Information kring brandrisk och eldningsförbud hittar du här >

En simhall för alla

I Åmåls simhall finns det något för dig som vill träningssimma, motionssimma eller besöka den populära barnavdelningen för barnfamiljer. Det finns möjlighet att ta med eget fika eller att handla i caféet. Öppettider hittar du på simhallens hemsida.

Läs mer om simhallen i Åmåls kommun >


Har du klippkort eller månadskort vid Åmåls simhall gäller detta även i Säffles simhall.

Läs mer om simhallen i Säffle kommun >

Friluftsområdena Örnäs och Hanebol

Vid Örnäs friluftsområde är det nära till ett dopp i Vänerns klara vatten vid Örnäsbadet, vill du bara njuta av Vänern kan du njuta av utsikten från sittplatsen på Klockarberget. Vid Örnäs finns fina motionslingor och rastplatser. Det finns fina basketplaner, tennisbanor, fotbollsplaner, discgolf och utomhusgym.  För barnfamiljen finns den mycket populära lekplatsen med skogstema. På Örnäs campingen finns även en minigolfbana.
Önskar du att få någon förtäring gör då ett besök på Örnäsrestaurangen för fika, glass, dryck eller mat.  

Läs mer om Örnäs >

Läs mer om Örnäscamping >


Hanebols friluftsområde bjuder på goda cykelmöjligheter vid teknikbana, terrängspår eller längs motionsstråk. I området finns fotbollsplaner, fina rastplatser, motionsspår och ett nytt utegym. Området är även populärt vintertid för pulkaåkning och längdskidsspåret prepareras för längdskidåkare.

Läs mer om Handboll >

Läs mer om cykelbanor i Åmåls kommun >

Besök den natursköna golfbanan

Forsbacka Golfklubb kallas ofta för Sveriges vackraste golfbana och anläggningen har visionen att leva upp till ” den dalsländska skönheten”. Banan är förstklassig med restaurang och möjlighet till övernattning i hotellet eller i husbil vid ställplatsen på området.

Läs mer om golf i Åmåls kommun >

Bowla och fika i Åmåls bowlinghall

Faller lusten på för inomhusaktiviteter så är ett besök i bowlinganläggningen ett bra alternativ. Här finns flera banor och ett café. Anläggningen är stängd v.28-32.

Läs mer om bowling i Åmåls kommun >

Paintball

Vill du testa att spela paintball, bumperball, nerf för barnen eller airsoft i sommar? Kontakta då Åmåls paintball.

Läs mer om paintball i Åmåls kommun >

Fartfyllt på Go-Cartbanan

Testa en fartfylld upplevelse hos Åmåls hyrkart. Nära väg E45 södra infarten finns Åmåls hyrkart. Är du intresserad av att testa så går det bra att boka.

Läs mer om go-cart i Åmåls kommun >

Njut av en tur på hästryggen

Testa att rida islandshäst. Bessas ishästar finns både för barn som vuxen, nybörjare eller erfaren ryttare. Verksamheten är belägen i Tösse.

Läs mer om islandshästar >


Åmåls Ridklubb erbjuder möjlighet att till ridlektion, uteritt, bed and ride och att hyra häst för såväl nybörjare som erfaren ryttare.

Läs mer om att rida >


Testa att köra ponny och stor häst. Vi har något för alla på Travskolan!

Läs mer om Travskolan >

KONTAKTINFORMATION

Åmåls Turistbyrå
Hamngatan 3
SE-662 31  ÅMÅL


Telefon 0532-170 98

E-post turism@amal.se  

Hemsida: www.dalsland.com/amal

Facebook:
www.facebook.com
/amalsturistbyra

Instagram:
@amalsturistbyra

ÖPPETTIDER

Helgfri måndag:
10.00-16.00
Övriga tider enligt överenskommelse!

ÖPPETTIDER SOMMAR 2021, 21 juni-22 augusti

Måndag - fredag: 09.30-18.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: 10.00-17.00
Midsommarafton: 10.00-15.00DOKUMENT

Turistbroschyr 2019 pdf (pdf 5,5 MB)

Sidan uppdaterades 2023-11-02

Synpunkter på sidan?