Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om mathämtning

Kan jag använda andra papperspåsar för mitt matavfall?
Nej, dina papperspåsar i papper är tillverkade så att de fungerar i rötningsprocessen. Du kan därför inte använda de bruna papperspåsar som du får i din matvarubutik. 

Vad gör jag om mina påsar är slut?
Om dina bruna matavfallspåsar håller på att ta slut, så signalerar du detta genom att fästa den näst sista påsen under locket på ditt bruna sopkärl. På nästa runda i ditt kvarter kommer du att få en ny rulle med matavfallspåsar. 

Vad gör jag om mitt avfall blir för blött?
Det är lätt att ditt matavfall blir för blött. Låt därför gärna maten rinna av en stund i vasken eller i slaskskrapan så att den "torkar till" lite innan du lägger den i matavfallspåsen. Du kan även lägga lite hushållspapper i botten på din bruna matavfallspåse. 

Kan jag dela matavfallskärl med min granne?
Javisst kan du det. Om du redan nu delar sopkärl med din granne kan ni även dela matavfallskärl. För att kunna dela avfallskärl med din granne behöver du göra en ansökan till oss. Du hittar detta under våra e-tjänster. 

Vad behöver jag tänka på när det är kallt ute?

När det blir kallt ute kan ditt matavfall frysa fast i kärlet på grund av kyla.

  • Om ditt matavfall är blött, är det bra om det kan få rinna av ordentligt i vasken innan du lägger det i matavfallspåsen. 
  • Har du en gammal dagstidning (eller äggkartong) kan du lägga denna i botten av ditt sopkärl. Det förhindrar att matavfallspåsen fryser fast. 
  • Ställ ut ditt matavfall under en hink, så att påsen får frysa till innan du lägger den i kärlet.
  • Använder du hushållspapper? Lägg gärna en liten bit av detta papper i påsen. Den suger upp överflödig vätska.
  • Om du ser att ditt matavfall frusit fast i kärlet, försök att hacka loss denna innan vi kommer och tömmer. Då underlättar du för våra chaufförer. 

Vad händer om jag inte använder mitt bruna kärl?

Syftet med det bruna kärlet är att sortera ut matavfall. Används inte kärlet så kommer det att hämtas tillbaka av renhållningsenheten och ni tilldelas ett abonnemang för osorterat avfall istället. 

Vad är skillnaden mellan biogas och biogödsel?
Biogas är ett bränsle som kan användas som drivmedel till fordon. Biogödsel i sin tur används som gödning och växtnäring till lantbruk.

Hur ofta kommer matavfallskärlet att tömmas?
Ditt matavfall kommer att tömmas med samma intervall som dina hushållssopor töms, alltså var 14:e dag. Både det gröna och det bruna kärlet kommer att tömmas vid samma tillfälle. Vår sopbil har två fack, och tömmer en tunna i taget. Sidan uppdaterades 2022-08-26

Synpunkter på sidan?