Hälsa, med fokus på mening och sammanhang
Som anhörig är det viktigt att du inte glömmer bort att ta hand om dig själv. Det kan vara lätt att glömma bort att DU själv är lika viktig. För att DU ska orka ta hand om din närstående är det viktigt att du tänker på vad du kan göra i din vardag för att du själv ska må bättre.
Att under en längre period hjälpa eller vårda en närstående innebär ofta både en psykisk press och en fysisk belastning som kan leda till sjukdom och stress. Flera studier som gjorts visar att anhörigomsorg kan ha negativa effekter på hälsan, både fysiskt och psykiskt.
Hälsan är en helhet i balans, livsomvälvande händelser kan medföra att helheten bryts och därmed bidrar till en obalans. När känslan av sammanhang brister eller hotas utsätts du som individ för en risk att utveckla ohälsa, individer där känslan av sammanhang finns kvar har större möjligheter att behålla sin hälsa.
Sömn
Sömnen är viktig för din hälsa. Sömn behövs för att din kropp och din hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck. När du sover på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. Sömn kan också minska risken för sjukdomar.
De allra flesta har någon gång upplevt en sömnlös natt på grund av stress eller oro. Det är jobbigt att inte kunna sova några nätter, men det är inte farligt. När det händer kan kroppen ta igen sömnbristen kommande natt.
Om sömnsvårigheterna håller i sig är det viktigt att fundera över orsakerna så snart som möjligt. Det kan bli svårare att komma tillrätta med sömnbesvären ju längre tiden går.
När du inte får en bra sömn fungerar du sämre än vanligt på flera sätt. Då är det litet svårare att orka med arbete och vardagliga påfrestningar. Immunförsvaret försämras också av sömnbrist vilket gör att du lättare blir sjuk. För lite sömn påverkar även hjärnans centrum för mättnad och hunger så att du kan känna dig hungrigare. Sömnbrist påverkar också blodsockerbalansen och kan göra dig extra sugen på sötsaker.
Källa: 1177- vårdguiden
Mat och matvanor
Att äta bra och ha bra matvanor är viktigt för att orka. Det är helheten i kosten som är viktig och det går att äta bra på många olika sätt. Genom att äta varierat, inte för mycket, inte för lite och röra på sig så får man en bra balans.
På livsmedelsverket kan du få en bra översyn på hur du ska äta för att få i dig dina näringsämnen.
Mat som istället kan bidra till att vi får i oss mindre näring är läsk, godis, bakverk och kakor som innehåller mycket socker. För mycket salt mat och salta snacks, charkprodukter och kött av nöt, gris och lamm kan också leda till att risken för sjukdom ökar.
Källa: livsmedelsverket.
Klicka här för att läsa mer om det på kommunens sidor om folkhälsa.
Rygg och värk efter fysisk belastning
Du kan få värk i kroppen vid fysisk belastning som anhörig och det är viktigt att försöka motverka detta före du får ont i kroppen. Vad kan jag då göra själv? Promenader, olika övningar för att stärka rygg, nacke och axlar exempelvis.
Vid tillfälliga ryggbesvär är rådet att försöka leva som vanligt även om det gör ont, vila kan göra att musklerna blir svaga och fungera sämre än tidigare. Så rör på dig!
Vad kan jag göra själv?
Rör på dig
Undvik tunga lyft och vridning i sidled
Du bör inte lyfta eller bära tungt när du har ont i ryggen. Om du ska lyfta, tänk på
- att hålla det som du ska lyfta nära kroppen
- att böja på benen i stället för ryggen
- att undvika att vrida ryggen i sidled.
En kudde under svanken kan lindra ryggont
Det kan vara skönt att ligga ner och vila med en kudde under svanken och benen upplagda på en pall. Även när du sitter kan det vara skönt att ha stöd för svanken, till exempel en ihoprullad handduk eller kudde.
Undvik att sitta i låga soffor och stolar. Om du har svårt att ta dig upp ur sängen går det ofta lättare om du först rullar över på sidan. Sedan svänger du benen över sängkanten för att till sist ta dig upp genom att skjuta ifrån med händerna på huvudsidan.
Det brukar vara bättre att stå eller ligga än att sitta.
Arbetsmiljön/ hemmamiljön kan påverka ryggont
Försök att bli medveten om hur du står och sitter på din arbetsplats/ hemma. Kanske behöver du göra någon förändring så att ryggen avlastas mer. Tänk också på att det är bra att ha sulor med svikt i om du går och står mycket på hårt underlag.
Det är även viktigt att se över andra delar av arbetsmiljön/ hemmamiljön som till exempel trivsel och stress. Hur du trivs på ditt arbete påverkar risken för att få ryggbesvär.
Smärta kan ge nedstämdhet
Smärtan kan påverka din fysiska och psykiska prestationsförmåga, och även sömn och sexliv. Det kan i sin tur påverka hur du mår rent allmänt och skapa nedstämdhet och hopplöshetskänsla.
Relationen till anhöriga och arbetskamrater kan påverkas. Dels på grund av den försämrade förmågan att klara av sysslor hemma och på jobbet, och dels på grund av att du mår psykiskt sämre av värken i sig. Smärtan kan även väcka tankar om att det är något allvarligt fel. Värken blir då svårare att bära. Då är det viktigt att du får hjälp med att bli av med din oro.
Hos läkaren får du genomgå en undersökning och får en bedömning av de besvär du har.
Källa: 1177
Psykisk belastning
Arbetet med stöd till anhöriga ska omfatta socialtjänstens alla verksamheter. Syftet är att minska de anhörigas psykiska och fysiska belastning. För en del personer handlar det om att få hjälp med insatser som den närstående behöver, för andra handlar det om att de själva behöver få information eller utbildning av kommunen. Källa: Socialstyrelsen
Studier finns som påvisar att de anhöriga själva kan bli sjuka av oro och stress då de inte känner att de kan få någon form av stöd.
Kontaktinformation
Kommunväxel
Telefon: 0532-170 00
Sidan uppdaterades 2021-02-15