Skänk din gamla cykel till glädje och återbruk

Ung kille lagar en cykel

Martin Häggblom är en av deltagarna på Verkstadsgruppen som fixar till de gamla cyklarna. Foto: Jan Andersson

Det är nog många som har gamla cyklar som har blivit stående i källare och förråd som ingen använder längre. Kanske är det trasiga. Nu finns en fin möjlighet att bli av med cyklarna och samtidigt bidra till meningsfull sysselsättning och återbruk.

Det nystartade projektet heter kort och gott Cykelkedjan. Idén lika smart som enkel. Ta vara på gamla cyklar, reparera dem och låta dem komma till användning igen. En av kommunens dagliga verksamheter inom Stöd och funktion har blivit cykelverkstad. Det är Verkstadsgruppen som åker och hämtar överblivna hojar, fixar till dem och ger dem ett fortsatt liv och glädje för andra. På kort tid har förrådet av gamla cyklar fyllts på. Där står gamla cyklar för alla åldrar och även en och annan cykelkärra. Skicket varierar. I några fall kan brukarna använda reservdelar från andra cyklar, i vissa fall behöver de skaffa nya reservdelar.

 - Vi försöker handla reservdelar lokalt, säger Nisse Nilsson som tillsammans med kollegan Ronny Andersson konstaterar intresset har varit över förväntan.

Tre personer i en lokala med gamla cyklar

Nisse Nilsson, Jessica Alexandersson och Ronny Andersson visar lagret med gamla cyklar som ska lagas. Foto: Jan Andersson

Cykelkedja startade som ett kort försöksprojekt under tre veckor före sommaren. Från början drevs projektet tillsammans med den kommunala verksamheten Drivhuset. Nu drivs cykelkedjan av den dagliga verksamheten Verkstadsgruppen.

 - Det här är jättelyckat. Våra brukare får en meningsfull arbetsuppgift samtidigt som det är ett återbruk och miljötänk i linje med Agenda 2023. Det kan inte bli bättre, säger Jessica Alexandersson, enhetschef för Stöd och funktion.

Ronny Eriksson är en av handledarna på Verkstadsgruppen. Han tar emot samtal från personer som vill skänka cyklar. Han berättar att de ska försöka åka ut och hämta cyklar en gång per vecka. Hittills har de kunnat plocka ihop cyklar genom att ta delar från andra cyklar.

- Det finns alltid någon del som går att använda, konstaterar han.

De gör också en bedömning vid varje hämtning så att cyklarna inte är i för dåligt skick.

 - Vi vill inte att det ska bli en skrothög här, säger Nisse Nilsson och visar utrymmet som har fyllts på snabbt med gamla cyklar.

Tanken är att kunna sälja de iordninggjorda cyklarna på Returenbutiken som numera är en av dagliga verksamheterna inom Stöd och funktion. Men det handlar inte om att göra några stora vinster. Pengarna från försäljningen ska gå tillbaka till Cykelkedjan för inköp av reservdelar.

Cyklarna kommer även att kunna användas vid olika hälsofrämjande projekt i kommunen.

Har du en gammal cykel i fint skick som du vill skänka kan du kontakta Verkstadsgruppen på telefon 170 28, eller e-post: verkstadsgruppen@amal.se

Sidan uppdaterades 2024-02-22

Synpunkter på sidan?