Nya landshövdingen på besök i Åmål

Gruppbild på kommunledning och landshövding Sten Tolgfors

Landshövding Sten Tolgfors besökte Åmål 3 maj. Från vänster: Björn Wennerström samhällsbyggnadschef, Sven Swedberg länsstyrelsen, Michael Karlsson (M) kommunalråd, Maria Bertilsson Sandin (S) oppositionsföreträdare, Sten Tolgfors landshövding, Jan-Erik Samuelsson kommundirektör, Melsik Harytjunjan, länsstyrelsen Foto: Jan Andersson

Åmål är långt ifrån en ny bekantskap för Sten Tolgfors. Nu återvände han i egenskap av landshövding under den pågående rundresan till länets 49 kommuner.

I Åmål fick han bland andra träffa kommunledningen. Vid ett kort möte på morgonen diskuterades frågor som är viktiga för Åmåls fortsatta utveckling, om klimatfrågor för regionen, infrastrukturfrågor och utveckling av samarbeten med Värmland.

- Sten informerade om den gröna omställningen i regionen och alla stora etableringar. Där är Dana med på kartan. Han pratade också om utmaningar kring elproduktion och hur vi alla är beroende av det. Vi pratade också om hur vi kan få till samarbetet med Värmland, vi som är i en gränsregion, säger kommundirektör Jan-Erik Samuelsson.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) konstaterar att det finns flera företag i Åmål som arbetar med den gröna omställningen.

- Vi lyfte också att vi har andra företag som arbetar med det SEM AB och Azelio. De jobbar ju också i den gröna omställningen och i transportsektorn, säger han.

Andra frågor som diskuterades på mötet var relationen med Trafikverket och hur vi till exempel kan få till utbyggnaden av E45 med rondeller. Andra frågor som kom upp på mötet var planarbeten där kommunen är beroende av länsstyrelsen, Trafikverket och andra myndigheter. Infrastrukturfrågor blir viktiga för en fortsatt positiv utveckling av Åmåls näringsliv.

- Det är viktiga frågor för att vi ska kunna få etableringar ocb näringslivet ska kunna utvecklas, säger Jan-Erik Samuelsson.

Andra frågor på det korta mötet var den minskade arbetslösheten i Åmål.

Efter Åmål åkte Sten Tolgfors och hand medarbetare på länsstyrelsen vidare till Bengtsfors och Dals-Ed kommuner. Tre kommuner per dag är vad delegationen hinner med i det tajta tidsschemat.

Sten Tolgfors tyckte att det var extra roligt att få komma tillbaka till Åmål där han växte upp stora delar av skoltiden.

Fakta om landshövdingen


Regeringen har utsett Sten Tolgfors till ny landshövding i Västra Götalands län. Förordnandet gäller från och med den 1 september 2022 till och med den 31 augusti 2028.

Utnämningen innebär att Sten Tolgfors, som är uppvuxen i Åmål, flyttar tillbaka till Västra Götaland.

– Det känns fantastiskt roligt att ta mig an detta uppdrag. Västra Götaland står mig varmt om hjärtat, då jag både har växt upp här och haft verksamhet här i min roll försvars- och handelsminister, säger Sten Tolgfors.

Sten Tolgfors är född 1966. Han var mellan åren 1994 och 2006 riksdagsledamot. Mellan 2006 och 2012 var han först handelsminister och därefter försvarsminister. Sedan 2013 har han varit verksam som konsult och författare.

Landshövdingen är regeringens företrädare i länet och utses ofta i ett sexårigt förordnande, som i vissa fall kan förlängas. Landshövdingen ska samordna den statliga verksamheten i länet, följa länets tillstånd och informera regeringen om länets behov.

Göteborg är residensstad för Länsstyrelsen Västra Götaland och landshövdingen bor i länsresidenset i Göteborg.

Sidan uppdaterades 2024-02-22

Synpunkter på sidan?