Nya brandmän klara för uppdrag

Nya brandmän övar räddning vid trafikolycka

Nyanställd räddningspersonal från fyra kommuner övar räddning i samband med trafikolycka. Foto: Jan Andersson

Efter de intensiva första utbildningsdagarna har Åmåls räddningstjänst fått fyra nya brandmän. Linn, Pontus, Daniel och Erik har nu kommit så långt i utbildningen att de nu ingår i varsin beredskapsgrupp och kan åka med på larm.

Totalt har 13 personer från räddningstjänsterna i Åmål, Årjäng, Dals-Ed och Bengtsfors nyligen genomfört två veckors introduktionsutbildning fördelade på de olika kommunerna. Det är den första mer omfattande utbildningen efter den första introduktionen som nyanställda deltidsbrandmän genomgår.

Under introduktionsutbildningen har de under 2 veckor fått öva moment som rökdykning, räddning vid trafikolycka, skogsbrandsbekämpning, hjärt-lungräddning, brandkunskap och vattenlivräddning. I Åmål övades räddning i samband med trafikolyckor.

Åmåls räddningstjänst har fått ett tillskott med fyra deltidsbrandmän: Linn, Erik, Pontus och Daniel. Efter introduktionsprogrammet kommer de att kunna tjänstgöra i varsin av räddningstjänstens fyra beredskapsgrupper med vissa uppgifter.

Det som återstår innan de är färdigutbildade brandmän är Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap. De är en sex veckors utbildning uppdelad på två kurser. Kurs 1, Kommunal räddningstjänst i 3 veckor följd av kurs 2 Räddningsinsatsen, även den 3 veckor. De kommer genomföra utbildningen på räddningsskolan i Revinge utanför Lund. Efter utbildningen är de redo för alla typer av uppdrag som räddningstjänsten larmas på.

En deltidsbrandman har en vanlig anställning i grunden. När det går ett larm lämnar de arbetsplatsen och beger sig till brandstationen.

I Åmål finns fyra beredskapsgrupper som turas om att ha beredskap. Beredskapsveckan inleds alltid klockan 17:00 på måndag och pågår sedan varje dag dygnet runt till nästa måndag klockan 17:00. I varje beredskapsgrupp finns sex brandmän och en styrkledare som leder insatsen. Vid behov finns även en insatsledare på olycksplatsen och andra ledningsresurser om det rör sig om en stor insats som till exempel brand i en stor byggnad eller en skogsbrand

Vi önskar våra nya brandmän stort lycka till i den nya rollen som deltidsbrandman!

 

Åmål ingår Räddningsregion Bergslagen

Åmål och Bengtsfors kommuner igår som två av 42 kommuner och 17 räddningstjänster i Räddningsregion Bergslagen (RRB). Det är en gemensam operativ ledningsorganisation för räddningstjänsterna i Värmlands län, Örebro län och delar av Dalarna, Västra Götaland och Västmanland. Syftet med RRB är att åstadkomma en mer effektiv användning av resurser och därmed större förmåga och uthållighet att genomföra räddningsinsatser.

 

 

Sidan uppdaterades 2022-11-30

Synpunkter på sidan?