Ny kockutbildning på Dalslands Skafferi

Det råder stor brist på kockar i hela landet. Genom ett samarbete mellan kommunen och Åmål hamnrestaurang Dalslands Skafferi startar en 8 månaders kockutbildning den 22 augusti 2022.

Nu finns möjligheter att läsa till kock i en riktig restaurangmiljö, Det blir ”på riktig” redan från starten. Du får lära dig allt från grunderna i matlagning till avancerad matlagning för à la carte. Du får goda kunskaper i bland annat hygien och ergonomi, livsmedel och näringslära.

- Det är en stor fördel att hålla utbildningen på plats. Det passar riktigt bra att eleverna får vara i ett restaurangkök och det är positivt att kursen inte är så lång. Detta är något för de som vill prova på att byta yrke, att göra något annat, säger Rebecca Svenhage ägare till Dalslands Skafferi.

Rebecca berättar att det redan före pandemin var stor brist på kockar. Under pandemin då stora delar av restaurang- och besöksnäringen låg nere valde många att lämna branschen, så bristen är minst lika stor när samhället öppnar för besöker på restaurangerna.

Den nya kockutbildningen i Åmål är ett bra exempel på samarbete mellan näringslivet och vuxenutbildningen i Åmåls kommun som innebär att Åmål nu kan erbjuda en kockutbildning på åtta månader. För företaget blir utbildningen ett bra komplement till restaurangens verksamhet, särskilt under lågsäsongen när det begränsade öppettider i restaurangen. Teorilektionerna kommer att hållas i restaurangens konferensdel. En kock är på väg in verksamheten. Kursen kan ta emot 12 deltagare, men ända ner till åtta personer.

 - Det kan vara unga personer som nyss har slutat gymnasiet och det kan vara äldre personer som byter yrke och vill göra något annat. Det här är något för alla bara det finns en vilja och intresse, säger Rebecca Svenhage.

I nuläget kommer det att vara en ren kockutbildning, men på sikt ser både vuxenutbildningen och Dalslands skafferi möjligheter att utöka med andra utbildningar kopplat till service- och besöksnäringen.

 - Det är roligt att kunna samverka om det här. Vi på vuxenutbildningen är väldigt lyhörda för de lokala företagens behov. Vi gör inte det för egen skull säger, Madeleine Hartman rektor på Vuxenutbildningen.

 

Läs mer om utbildningen och hur du gör för att anmäla dig. Sista datum för anmälan är 27 maj!

Mer information om kursen:

https://www.amal.se/media/472463/kockutbildning.pdf

Sidan uppdaterades 2023-09-30

Synpunkter på sidan?