Många fynd på Returens second hand-butik

Gruppbild med fyra personer framför Returenbutiken i Åmål

Bennita, Jessica, Klara och Sabina visar den nya fina skylten som visar att du har kommit fram till Returenbutiken. Foto: Jan Andersson 

Kläder, småmöbler, heminredning, cyklar och mycket mer. På Returenbutiken kan du fynda och samtidigt bidra till återbruk och en meningsfull sysselsättning. Nu är butiken öppen även på lördagar.

Redan innanför entrén till Returenbutiken möts besökaren av ett trevligt bemötande och en ombonad miljö. I en lucka går det att köpa dryck och fikabröd. I de ljusa och trevliga lokalerna finns mängder av fina saker på hyllorna. Returenbutiken har ett ständigt inflöde av skänkta saker.

Interiör från Returenbutiken i Åmål

Inne i Returenbutiken finns mängder med skänkta varor som nu är redo att återbrukas av nya ägare. Foto: Jan Andersson 

- Vi tar emot saker måndag till torsdag. Det man ska tänka på är att de måste vara i bra skick och inte för stora. Vi kan till exempel inte ta emot soffor och stora möbler, förklarar Bettina Svahn, stödpedagog inom Stöd och funktion.

Ett av rummen i Returenbutiken är idag fyllt med böcker. Bettina berättar att rummet inom kort kommer att göras om till ett inbjudande bokcafé där besökarna kan slå sig ner för en fika i hemtrevlig  miljö.  

- Vi får in stora mängder böcker och vi kommer att behöva gallra för att få plats med sittmöbler i lokaler. Vi kommer därför bara att kunna ta emot pocketböcker och barnböcker framöver, säger hon.

Enhetschefen för Stöd och funktion, Jessica Alexandersson, berättar att Returenbutiken under våren blev en av kommunens dagliga verksamheter inom Stöd och funktion.

 - Vi tog över en väldigt fin verksamhet från Jobb- och utvecklingscenter som nu har flyttat till andra lokaler. Vi har fortfarande ett jättefint samarbete med dem. Vi tar till exempel hjälp av yttre hemtjänsten för transporter, säger hon.

Bettina och Jessica berättar att det finns många spännande planer på att utveckla Returenbutiken. Förutom att den ligger helt rätt i tiden med återbruk av saker ger den ett 10-tal deltagare, eller brukare, riktiga och meningsfulla arbetsuppgifter.  

Returenbutiken har nyligen utökat butiksytan för att kunna ta emot och sälja småmöbler. Försäljning av begagnade cyklar är en ny kategori av prylar. Tillgången till cyklar har blivit möjlig tack vare ett fint samarbete med kollegorna på dagliga verksamheten Verkstadsgruppen. Där har de startat Cykelkedjan. De tar emot skänkta cyklar, reparera dem och säljer dem billigt. Redan på kort tid har Returenbutiken sålt flera cyklar och fler är på väg in. Alla intäkter från försäljningen i Returenbutiken går tillbaka till den dagliga verksamheten för att kunna utveckla den.

Interiörbild från Returenbutiken i Åmål

Det kommer även i år att bli julmarknad på Returen. En provhytt för att kunna prova kläder finns också med i utvecklingsplanerna. En annan rykande färsk nyhet är att butiken numera har lördagsöppet, från klockan 10 till 13. Det är ett nytt grepp för att öka servicen och tillgängligheten, att ha öppet när kunderna är lediga. Det finns också planer på att utveckla odlingarna i det stora växthuset utanför Returenbutiken.

Allt det positiva som nu sker i Returenbutiken vill förstås deltagarna gärna dela med sig av och därför finns det nu tankar på ett Öppet hus under hösten.

Välkommen till Returenbutiken!

Returenbutikens öppettider:

Måndag- torsdag: 10:00 - 15:30
Fredag: stängt
Lördag: 10:00 - 13:00

Läs mer om Returenbutiken här på vår hemsida

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterades 2023-12-05

Synpunkter på sidan?