Gymnasieelever tillverkar 250 kaminer till Ukraina

Kaminer klar för leverans till Ukraina
Kaminer tillverkade på Karlbergsgymnasiet färdiga för leverans till Ukraina. Foto. Jan Andersson

 Tack vare ett fantastiskt fint stöd från företag i Åmål och närområdet kan våra duktiga elever på Karlbergsgymnasiets industriprogram tillverka kaminer som ska skickas till Ukraina. Initiativet har på korttid växt väldigt vilket har gjort att eleverna har fått vara med och bygga en riktig produktionskedja.  

 - Det här blev mycket större än vi hade trott. Vi har byggt ett riktigt företag här med produktionsflöde, säger Håkan Skogh, en av lärarna på Industritekniska programmet.

Hittills har eleverna på Industriprogrammet tillverkat över 50 kaminer. Målet är 250 kaminer. Projektet smygstartade före julhelgen. Efter att Provinstidningen skrev om Industriprogrammets initiativ började Åmålsföretagen, bland andra Industriföreningen, att höra av sig till Karlbergsgymnasiet och erbjuda sitt stöd. Det gav ringar på vattnet och snart började företag från både Säffle, Grums och Karlstad höra av sig med erbjudande om att hjälpa till. Skolans hjälpinsats har fått stöd i form av bland annat råmaterial, emballage och frakter.

Svetsrobot svetsar kaminer
På industritekniska programmet finns väl utrustade lokaler, bland annat en svetsrobot.
Foto: Jan Andersson

Håkan Skogh berättar att eleverna får träna på en lång rad moment, till exempel, bockning, skärning, svetsning och gradning. Initiativet har inte enbart inneburit praktiska moment. Eleverna får också lära sig och teorin och historien bakom Ryssland invasionskrig i Ukraina.

Kaminerna levereras med en torrsoppa skänkta av lokala livsmedelsbutiker tillsammans med ett hälsningsbrev på svenska, ukrainska och engelska från elever och lärarna på Karlbergsgymnasiet. I brevet förklaras att kaminen är tillverkad av elever som utbildar sig på Industritekniska programmet,

En elever svetsar på en kamin
De duktiga eleverna på Karlbergsgymnasiet för träna många moment när de tillverkar kaminer,
Foto: Jan Andersson

Frakten från Sverige till Ukraina sker genom det ideella välgörenhetsprojektet ”Skicka vidare till Ukraina”. Kaminprojektet har blivit verklighet tack vare det fina samarbetet med det lokala och regionala näringslivet.

 

Sidan uppdaterades 2023-12-08

Synpunkter på sidan?