Goda råd för sänkt energiförbrukning

Energirådgivare på Dalslands energikontor

Angelika Samuelsson, energi- och klimatstrateg på Dalslands miljö- & energikontor ger goda råd om hur man kan minska energiförbrukningen. Foto: Jan Andersson

Många bäckar små blir tusenlappar för minskad elräkning

Den tidiga och stränga kylan har orsakat rekordhögt elpris. På Dalsland miljö- och energiförbund kan man få råd och hjälp.

Dalslands miljö- och energiförbund, som ligger i Mellerud, arbetar bland annat med att hjälpa Dalslandskommunerna i deras arbete med att minska energiförbrukningen. Den verksamheten betalar kommunerna för. Förbundet samordnar och ansvarar även för energi- och klimatrådgivningen i Dalslandskommunerna. Det handlar om att ge råd till privatpersoner, föreningar och företag. Den är opartisk och kostnadsfri och finansieras av Energimyndigheten.

Två personer bemannar kontoret i Mellerud. En av dem är energi- och klimatstrategen Angelika Samuelsson. Alltfler funderar på att installera alternativa energikällor, för att sänka sina energikostnader. De flesta frågorna som energikontoret får handlar om solceller och värmepumpar.

Många vill installera anläggningar för att byta energiform. De vill producera egen el för att bli mer självförsörjande och sänka el-kostnaderna. Jag brukar råda dem till att först och främst genomföra energibesparande åtgärder. Vid installation av solceller bör man tänka på att endast producera el för att täcka den egna förbrukningen. Det är mest fördelaktigt, säger hon.

Hon konstatera att man kan spara tusenlappar varje år på att se över energiförbrukningen i hemmet, enligt principen många bäckar små. Angelika delar frikostig av sig av ett antal energispartips som alla är enkla att genomföra och bidrar till mindre energiförbrukning.

Åtta enkla energispartips från Angelika:

  1. Jämna ut effektuttaget över dygnet. Undvik energitopparna, till exempel genom att köra tvättmaskinen på tider då elpriset är lägre. Undvik att tvätta på morgonen.
  2. Kolla vilken huvudsäkring som sitter i huset. Man kan tjäna pengar på sänka huvudsäkringen.
  3. Se över elavtalet. Att binda avtalen blir billigare jämfört med tillsvidareavtal. Många hushåll gör inte aktiva val och det blir dyrare.
  4. Stäng av el-apparater helt. Även om tv-apparater och datorer försätts i viloläge helt, eller standby-läge förbrukar de fortfarande el.
  5. Lämna inte fönster på glänt under längre tid. Det är bättre att vädra ordentligt med korsdrag en kort stund.
  6. Luftinblandade duschmunstycken och munstycken till vattenkranar minskar vattenförbrukningen väsentligt. Trots mindre mängd vatten ur duschen gör luftinblandningen att det känns som vanligt.
  7. Byt ut gamla tätningslister i fönstren. Även på äldre tvåglasfönster sparar man mycket energi på att byta ut tätningslisterna. Det är en enkel och billig åtgärd som märks tydligt.
  8. Kör inte värmepumpen i läge auto. Ställ den i läge värme. Om man använder auto finns risken att pumpen börjar att kyla inomhusluften när det finns annan värme (många personer inomhus eller en braskamin).

 

-Det är det gamla klassiska tipsen som fortfarande gäller, säger Angelika.

Privatpersoner, företag, fastighetsägare och föreningar kan boka energirådgivarna för informationsträffar. Ett av deras uppdrag är att hjälpa till när man vill investera i en ny solcells- eller värmepumpsanläggning.

 - Vi får inte rekommenderar något företag, men vi kan hjälpa till med råd och tips inför en installation. Det är mycket man behöver ha koll på. Vi kan även hjälpa till med att jämföra offerter så att allt ser bra ut, förklarar Angelika.

Till exempel är det viktigt att kontakta räddningstjänsten och sitt försäkringsbolag före installation av solceller för att kolla så att försäkringen gäller. Så är det inte alltid och det kan bli en otrevlig överraskning vid en olycka. Man bör också se till att företaget som ska installera en anläggning först kommer till platsen och tittar.

 - Det är också bra att kontrollera att upp- och nedmontering och bortforsling av byggnadsställningar ingår i priset. Det kan annars bli en stor extra kostnad. Man bör begära in minst tre offerter från tre olika installatörer, råder Angelika.

Energirådgivare vid solcellspanel

Angelika Samuelsson visar en solcellspanel som hon brukar visa i samband med information om solceller. Foto: Jan Andersson

Kontaktuppgifter
Vill du får mer tips ooh energirådgivning kan du kontakta Angelika eller Simon:

Angelika Samuelsson, energi- och klimatstrateg
Telefon: 0530-939 454
E-post: angelika.samuelsson@dalsland.se

Simon Ödman, energi- och klimatstrateg
Telefon: 0530-93 94 53
E-post: simon.odman@dalsland.se

Sidan uppdaterades 2023-12-05

Synpunkter på sidan?