Biblioteket blir mer tillgängligt

Gruppbild på några i personal på Åmåls bibliotek

Åsa, Sofie, Malin, Katharina och Carina är några av den trevliga personalen på Åmåls bibliotek. Här poserar de vid de nya låneautomaterna. Foto: Jan Andersson

När biblioteket inom kort blir mer tillgängligt under dygnet kommer låntagarna och besökarna att komma åt bibliotekets service även utanför ordinarie öppettider, utan att personal finns på plats. Förutom att låna böcker eller läsa tidningar och tidskrifter går det att kopiera och använda dator. Avgiften för kopiering betalas smidigt med Swish. Tidningshyllorna kommer dock inte att uppdateras med senaste numren på helgerna.

För att kunna använda Meröppet krävs att lånekortet aktiveras för funktionen. Inloggningen kopplas till lånekortet. Varje besök registreras och lokalen kommer att vara kameraövervakad.

Meröppet är till för de låntagare och besökare som får tillgång till inloggningssystemet. Det kommer inte att vara tillåtet att ta med sig personer som inte själva har tillgång till Meröppet.

Meröppet har blivit möjligt tack vare den ombyggnad som pågår i lokalerna. Samtidigt har ombyggnaden inneburit att lanseringen av Meröppet har blivit lite försenad. Nu ska systemet testas innan så att all teknik fungerar som den ska. Testerna beräknas vara klara inom den närmsta tiden. Cirka 200 bibliotek i landet har redan infört Meröppet med gott resultat och nu är det snart Åmåls tur.

En annan nyhet på biblioteket är de nya låneautomaterna. Carina Ohlsson, en av medarbetarna på kulturenheten, berättar att de fungerar på samma sätt som de gamla, men att låneskärmen ser lite annorlunda ut. Med hjälp av de nya automaterna kan man skanna flera böcker samtidigt vid lån- eller återlämning.

 

Visste du att...
Biblioteket har närmare 100 000 boktitlar för utlån och över 80 tidskrifter i tidningsrummet. På biblioteket finns också en avdelning för forskning. Där kan man sitta och studera all den referenslitteratur som finns, till exempel om Åmåls kommuns historia.

I samband med ombyggnationen skapades ett separat studierum för de som vill ha grupparbeten eller för den som vill sitta i lugn och ro och studera. Koppla upp dig till bibliotekets wifi om du behöver ha digitala möten.

På Åmåls bibliotek arbetar 8 personer.

Digitala tjänster som biblioteket erbjuder:

  • E-böcker/ljudböcker via appen Biblio
  • Streama film
  • Via appen Princh kan du skicka utskrifter direkt till vår skrivare
  • Pressreader, läs tidningar och tidskrifter från hela världen

 

Åmåls bibliotek ingår i den digitala portalen Bibliotek Dalsland.
Du kan låna och återlämna på samtliga dalslandsbibliotek.
Läs gärna mer om detta på https://bibliotekdalsland.se

  • Bibliotek Dalsland - gemensam katalog och bestånd sedan 2012
  • Totalt mediabestånd Bibliotek Dalsland över 300 000
  • Vi har boktransporter mellan biblioteken två gånger i veckan.
  • Bokbussen – ett gemensamt projekt

 

Sidan uppdaterades 2024-02-22

Synpunkter på sidan?