Vänerveckan ställer om

Evenemanget Vänerveckan som uppmärksammar livet i, på och runt Sveriges största insjö, genomförs vanligtvis tillsammans med hundratals olika föreningar och företag som erbjuder en mängd aktiviteter och evenemang för hela familjen. Allt i från vattenrelaterade aktiviteter, föreläsningar, filmer, utställningar, musikunderhållning, guidade turer till skärgårdskryssningar, skärgårdsfest och fiske. Gemensamt för aktiviteterna är att de har koppling till Vänern på något sätt.

Under rådande läge med Corona har Vänersamarbetet beslutat att ställa om istället för att ställa in. Det innebär att Vänerveckan i år bli ett digitalt evenemang.
- Förhoppningsvis når vi en stor räckvidd via Vänerveckans webbsida och Facebooksida där Väner-kommunerna och Vänermuseet kommer att dela tips, inspiration, information och häpnadsväckande fakta om livet i, vid och på Vänern, säger Laila Gibson, verksamhetssamordnare, Vänersamarbetet.
- Likt tidigare år lägger vi även fokus på skolorna för att få med deras delaktighet och engagemang under veckan, säger Roland Peterson, koordinator, Vänerveckan. Det kommer att arrangeras ett särskilt program för skolor som innebär att Vänermuseets miljövetare kommer ut på besök till utvalda skolor, med sitt mobila sommarlabb ”Hållplats Vänern”. Tillsammans med eleverna kommer Vänermuseet att undersöka livet i vattnet. På så vis får eleverna får lära sig mer om vad som finns under ytan i Vänern, förklarar Roland, som betonar att skolprogrammet förstås kommer att genomföras på ett säkert sätt för att minska risken för smittspridning.
Årets Vänervecka i Åmål kommer att bestå av vandring i Yttre Bodane som ligger vid Vänern söder om Ånimskog. Under Vänerveckan planeras också företagsbesök kopplade till Vänern och vi kommer att ge tips på lokala aktiviteter kring Vänern. I anslutning till Vänerveckan arrangerar Friluftsfrämjandet Säffle-Åmål en lätt vandring i Tössebäcken, cirka 4 km längs Vänerns strand med besök på Vänsbergs gård och tegelbruket. Aktiviteten infaller under Landsbygdsveckan. Åmåls digitala stadsvandring är ytterligare ett sätt att komma i kontakt med Vänern.
- Vi ser Vänerveckan som en mycket bra möjlighet att marknadsföra Åmål som en fantastisk kommun vid Vänern att leva, besöka och verka i, säger Anna Hjelmberg, turismutvecklare i Åmåls kommun.
Evenemanget Vänerveckan är initierat av Vänersamarbetet, med Vänermuseet i Lidköping som koordinator.

Sidan uppdaterades 2020-10-30

Synpunkter på sidan?