Över 500 personer fick ta del av kraften i Dalsland

Bild på personer i Åmåls kommuns utställningsmonster
Åmåls kommun och företaget SEM var två av de medverkande på Junibacken när Dalsland kom på besök
Foto: Marianne Carlsson

Bild på person som föreläser framför en powerpointpresentation
Lars Gustavsson från Åmålsföretaget Azelio AB föreläser om varför företaget finns i Åmål.
Foto: Marianne Carlsson

Bild på personer framför Åmåls kommuns monter på Junibacken i Stockholm
En digital brandsläckningssimulator fanns i Åmåls kommuns monter och lockade många som ville prova att släcka en brand.
Foto: Marianne Carlsson

Lyckad Dalslandssatsning i Stockholm
Det blev en mycket lyckad satsning när Dalsland bestämde sig för att göra gemensam sak och åka till Stockholm och under två dagar visa på de möjligheter som faktiskt finns på den dalsländska arbetsmarknaden. En delegation på över 50 personer från Dalsland bestående av kommunalråd, kommunchefer, företagsledare, personalchefer, bank, akademi, intresseorganisationer med flera åkte till Junibacken i Stockholm för att träffar möjliga dalslänningar och riksdagsledamöter 20-21 januari. Över 532 besökare fick träffa Dalsland.

Opinionsbildning inför riksdagen - Dalsland bjöd på frukost
Under dag 2 bjöd Dalsland på frukost i samband med ett frukostseminarium med särskilt inbjudna personer personer: riksdagsledamöter, ministrar, branschorganisationer samt andra aktörer och influensers. Under frukosten fördes en dialog om ett Dalsland i tillväxt.

Olika perspektiv på Dalsland
Under seminariet deltog en rad intressanta föreläsare som delade med sig av olika perspektiv på Dalsland. En av dem var Ameila Adamo, Sveriges okrönta tidningsdrottning. Lina Bjerke, doktor i nationalekonomi pratade om gamla utmaningar och nya strategier, om kraften att utveckla våra landsbygder i ett urbaniserat Sverige. Magnus Olsson, vd för Dalslands sparbank berättade om utmaningar och möjligheter kring finansiering i ett Dalslandsperspektiv. Günther Mårder, vd för organisationen Företagarna pratade om möjligheter och utmaningar när det gäller att skapa tillväxt för företagarna. Anders Holmestig, vice vd för LRF pratade under sin föreläsning om regelverk och andra utmaningar för landsbygdsföretagande. Under seminariet fick gästerna också ta del av flera företagsberättelser som handlade om kraften i Dalsland. Bland andra medverkade Åmålsföretaget Azelio som utvecklar lösningar för solenenergi.

- Det var ett genuint intresse för Dalsland och Åmål. Vi har träffat unga barnfamiljer med rötterna i Åmål. Vi har marknadsfört Åmål och kunnat berätta att det finns jobb i Åmål och Dalsland. Ett stort tack till alla som kom och besökte oss, säger Marianne Carlsson, näringslivsutvecklare.

Det började med en enkät till företagen som visade på framtida kompetensbehov
När Dalslands kommuners näringslivsutvecklare och föreningen eDIT, ett Dalsland i tillväxt, tillsammans frågade näringslivet vad de behövde för att kunna växa och utvecklas blev bilden tydlig;
man behövde anställa, både för att ersätta pensionsavgångar och för att nå större marknader. Kombinerat med kommunernas kompetensbehov och de möjligheter till boende och god livskvalité
som Dalsland har att erbjuda, mobiliserade hela bygden för att ta saken i egna händer.

Bakom projektet Dalsland kommer på besök finns en arbetsgrupp bestående av projektägaren eDIT, Dalslandskommunerna, Dalslands turist AB och Dalslands sparbank. Projektet finansierades av kommunerna med stöd av VG-regionen och Fyrbodals kommunalförbund.

Sidan uppdaterades 2020-01-03

Synpunkter på sidan?