Hållbarhet i fokus vid ungdomsbyte med Schweiz

Veckan i Schweiz var den andra halvan i ett ungdomsutbyte mellan Murten och Åmål med fokus på ämnen som relaterar till hållbarhet, klimatfrågor, kulturella skillnader/likheter och energi. Efter att den schweiziska gruppen hade besökt Åmål under en vecka i augusti för att uppleva svensk kultur, natur i Dalsland och lära sig om det svenska perspektivet på hållbarhet så var det nu dags för svenskarna att åka ner till Schweiz.

Utbytet är ett samarbete mellan Åmåls kommun via Europa Direkt Fyrbodal och Young Innovation HUB Åmål med Offene Kinder- und Jugendarbeit Murten. Utbytet finansierades av ungdomsinitiativet SameSame med stöd från Movetia, en organisation som stöttar ungdomsprojekt i Schweiz.

-Vi ser detta som en fantastisk möjlighet för ungdomar från Åmål och närområdet att upptäcka kulturer, träffa ungdomar från andra länder och få nya erfarenheter. Dom lär sig mer om hållbarhet, om klimatfrågor och hur dom kan förbättra sina och andra personers livsstil ur ett miljöperspektiv, säger Viktor Johansson från Young Innovation HUB, Åmåls Kommun.

Efter att ha rest cirka 27 timmar mellan Åmål och Schweiz rullade svenskarnas tåg in i Murten för en vecka fylld av lärorika aktiviteter och utflykter. Gruppen besökte ett vattenkraftverk (eller damm) för att lära sig mer om hur regionen använde vattnet från alperna att producera sin elektricitet. Ett besök till en lokal vingård, en permakultur-gård och komposteringsanläggning gav ungdomarna ett nytt perspektiv på hur man kan respektera naturen och vårda jorden.

Regionens kulturella utbud hann också utforskas. Gruppen fick se insidan av Murtens medeltida murar, kyrkor och stadshus. Följd av en promenad genom romerska ruiner. Veckan avslutades med en dagsvandring i dom schweiziska alperna. Utbytet fångade intresset från många intressanta personer i Murten, inklusive staden borgmästare och en medlem i det schweiziska parlamentet.

- Jag tycker att utbytet har varit väldigt lärorikt och att jag har vuxit som person. Utbytet lockade mig för att jag är väldigt nyfiken och ville lära mig något nytt. Jag känner att jag fick exakt vad jag hoppades på, säger en av gymnasieeleverna från Åmål om SUIden.

Sidan uppdaterades 2020-01-03

Synpunkter på sidan?