Att prata med dina barn om alkohol är viktigt

Den blomstertid nu kommer

Snart är det dags för skolavslutning och sommarlov. För många ungdomar är det starten på en lång och härlig sommar, men skolavslutningstider är också en period då många unga kommer i kontakt med alkohol för första gången.

I en undersökning som organisationen IQ har genomfört bland 3 335 föräldrar med barn mellan 13 och 17 år i Västra Götalands län uppger 92 procent att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Endast 15 procent av de tillfrågade föräldrarna tror dock att det är vanligt att deras egna barn gör det. Det är lätt att tro att det bara är andras tonåringar som dricker alkohol. Antagligen är din son eller dotter precis som sina kompisar och det behöver man som förälder vara förberedd på.

Att prata med dina barn om alkohol är viktigt. Det är ett sätt att visa att du bryr dig och något som de allra flesta tonåringar uppskattar. Att ta samtalet om alkohol inför skolavslutningen kanske inte alltid känns helt lätt. Som tonårsförälder kan man ofta känna sig maktlös, men det finns så mycket du kan göra. Visa att du bryr dig, var intresserad och lyssna. En bra relation handlar om att bygga upp förtroende.

Ungdomars hjärnor är inte färdigutvecklade, därför drabbas de betydligt hårdare av alkoholens skadliga effekter än de som börjar dricka senare.

I boken Tonårsparlören hittar du som är förälder fakta och tips som gör det lite lättare att prata om alkohol med din tonåring. Boken har skickats till alla 14-åringars föräldrar och den kan hämtas gratis i Systembolagets butiker. Det går också att ladda ner boken på www.tonårsparlören.se. Läs den, spara den och ta fram den när du känner att du behöver lite råd. För som förälder kan du alltid göra skillnad. Tro inget annat!

Vi önskar en trevlig och trygg skolavslutning och ett riktigt skönt sommarlov.

 

Åmåls kommun

Sidan uppdaterades 2020-01-03

Synpunkter på sidan?