Åmål delad tvåa i Årets stadskärna 2019!

Senast Åmål fick utnämningen årets stadskärna var 2002. Nu gjorde vi ett nytt försök och det räckte hela vägen till final. Finalplatsen visar att vi gör rätt saker och att arbetet är långsiktigt och görs i samverkan med andra aktörer.

 - Det här är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt och att vi utvecklar stadskärnan tillsammans. Alla vi i Åmål kan vara stolta över den här finalplatsen. Utan alla eldsjälar, företagare, föreningar i Åmål hade vi inte varit där vi är nu. Jag vill tacka alla som varje dag är med och bidrar till utvecklingen, säger kommunens centrumutvecklare Ulrika Abrahamsson.

Ett målmedvetet arbete har pågått sedan 2014 då tillväxtenheten tog initiativet till att återigen försöka bli Årets stadskärna. För att kunna skicka in ansökan om årets stadskärna krävs att kommunen har fått kvalitetsmärkningen Quality mark, QM. QM-certifieringen är en standardiserad kvalitetsmärkning för samverkansorganisationer i city, centrum och stadskärna. Den är en garanti för att alla intressenter menar allvar med sitt engagemang och leder därför till en stabilitet i den samverkan som skapar förutsättningar för nya investeringar i staden.

-Vi ansökte och fick Quality mark 2017. QM visade att vi är på rätt väg i vårt arbete, berättar Ulrika.

QM-certifieringen innebar att dörren stod öppen för ansökan till Årets stadskärna. Den första planen var att ansöka om årets stadskärna 2018, men eftersom Åmål firade 375-års jubileum valde man att vänta till 2019. Ansökan skickades in januari och den 29 mars kom det glada beskedet att Åmål var en av tre finalister. Den 22 maj stod Åmål på scenen hos förra årets vinnare Linköping och presenterade arbetet med stadskärneutvecklingen.

-Vi har haft stor nytta allt som hände under jubileumsåret och all den samverkan som pågick inför och under jubileumsåret, konstaterar Ulrika.

Hon nämner centrumgruppen, FÅC och all samverkan med handeln och föreningarna i samband med alla evenemang som nycklar till framgången. Att Åmål gick till final kommer att skapa intresse för hur Åmål jobbar med stadsutveckling.
-Många kommer att vilja komma hit och studera hur vi jobbar med de här frågorna, säger Ulrika.

Jury i Åmål under våren
Under våren har en jury varit på plats i Åmål. Förutom en stadsvandring fick juryn en presentation av arbetet med utvecklingen av stadskärnan. En stor mängd material skickades in till organisationen Svenska stadskärnor. Det är dokumentation av samverkansformer, stadsutvecklingsprojekt, men också material som tar upp mjuka värden och berättelsen om livet i stadskärnan. Bland annat har en film om centrum spelats in. Även juryn spelade in en två minuter lång presentationsfilm som visades vid konferensen. Hur många städer som ansökt om utmärkelsen är inget som Svenska stadskärnor berättar. Kommunstyrelsen anslog 150 000 kronor till filmen och övriga kostnader för ansökan.

Fakta Årets stadskärna
För 25:e året i rad delas utmärkelsen ut till den svenska stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling. Utmärkelsen Årets Stadskärna är tänkt att inspirera alla stadens intressenter att arbeta med utveckling av stadskärnan och de tre städer som nomineras blir förebilder för alla andra städer och orter.

Källa: Svenska stadskärnor

Sidan uppdaterades 2020-01-03

Synpunkter på sidan?