Nyhetslista

Publicerad 2020-09-11

3 100 ton grus lastas i djuphamnen

Åmålsföretaget Euro Sand lastar idag fredag 3 100 ton grus på fartyget Wilson dagenham för vidaretransport till Danmark. Gruset kommer från Euro Sands stenbrott i Tösse. Båten är 89 meter lång och 13,4 meter bred. Under flera veckor lastas 2-3 båtar per vecka ut från hamnen för leverans till Danmark, Tyskland och Stockholm.


Publicerad 2020-09-10

Beslut om uppsägning

Majoriteten av kommunstyrelsen i Åmåls kommun har idag beslutat att säga upp kommundirektör Anders Sandén med omedelbar verkan.

- Vi har gjort en helhetsbedömning av Anders Sandéns förutsättningar att leda kommunens arbete framåt och kommit fram till att det behövs ett nytt ledarskap.
Det förtroende som krävs i rollen som kommundirektör saknas, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Anders Sandén rekryterades till Åmål i maj 2019.

Parterna har gjort en överenskommelse om ett avgångsvederlag om 16 månadslöner, som kommunstyrelsens beslut befäst.

Oppositionen deltog inte i beslutet.

Processen med att rekrytera en ny kommundirektör inleds omedelbart och leds av personalchef Per Ljungberg. Politisk rekryteringsgrupp är kommunstyrelsens arbetsutskotts ordinarie ledamöter samt en representant från Sd.

Jan-Erik Samuelsson, idag biträdande kommundirektör, går tills vidare in som tillförordnad kommundirektör.

För mer information, kontakta Kristoffer Ljung, Näringslivs- och kommunikationschef.
kristoffer.ljung@amal.se
0532-174 48

Publicerad 2020-09-08

Ökad trafiksäkerhet på Drottninggatan

Under perioderna 9-11 september samt 16-18 september stängs Drottninggatan av i korsningen Torvaldsgatan på grund av arbete med förhöjt övergångsställe.

Trafiken leds under avstängningsperioderna om via Sofiagatan och Centralgatan.


Publicerad 2020-08-31

Vägavstängning vid Östra Åsen förlängs

Avstängningen av gång- och cykelbana från Östra Åsen under E45 kommer att förlängas preliminärt till den 7 september. Gång- och cykelvägen är avstängd på grund av arbetet med en ny dagvattenledning.


Publicerad 2020-08-25

Skydda en mormor

Det du gör påverkar fler personer än dig själv! Se filmen Skydda en mormor från Västra Götalands län om hur du kan hjälpa till att minska spridningen av covid-19.


Publicerad 2020-08-24

Tillbaka i vardagen - tips från Folkhälsomyndigheten

Många av oss är tillbaka i vardagen efter sommarledigheten och det är fortfarande viktigt att alla tar ansvar för att minska smittspridningen. Titta på folkhälsomyndighetens film. I den får du flera viktiga råd. Du kan se fler filmer på vår coronasida.


Publicerad 2020-08-21

Vänerveckan ställer om

Imorgon 22 augusti inleds årets upplaga av Vänerveckan som i år ställer om och blir digital.


Publicerad 2020-08-16

Skolstart Södra skolan och Rösparksskolan måndagen den 17 augusti

Imorgon, måndag 17 augusti börjar alla elever på Södra skolan och Rösparksskolan det nya läsåret - varmt välkomna säger vi till alla elever.

Alla som åker skolskjuts har fått brev hem med information kring tider och många har ringt till vår skolskjutshandläggare Ingela Hensbo (telefon 0532-171 96) och fått svar på sina frågor. Skolskjutsarna är inte fullsatta, utan eleverna kommer att kunna hålla avstånd gentemot varandra och mot chauffören. Syskon kan med fördel sitta bredvid varandra då de tillhör samma familj.

Läs mer på länken nedan.

OBS!
- Information kring skolstarten för elever på Tösse skola och Kristinebergskolan kommer under måndagen den 17 augusti.
- Information kring skolstart för Karlbergsgymnasiet hittar ni på gymnasiets hemsida: www.karlbergsgymnasiet.se

Just nu när alla elever börjar skolan eftersom sommarlovet är det extra viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att
- tvätta händerna, ofta och noga
- hålla avstånd - även i skolan så bra det nånsin går
- verkligen stanna hemma så fort du känner dig det minsta lilla sjuk.

Publicerad 2020-08-14

Räddningschefen uppmanar till försiktighet vid eldning

Räddningschefen i Åmåls kommun uppmanar till extra försiktighet vid eldning utomhus eftersom det är så torrt i skog och mark. Brandrisken är hög och det torra vädret väntas fortsätta de närmaste dagarna. Det råder för närvarande inget eldningsförbud.


Publicerad 2020-08-14

Tider för skolstarten på Karlbergsgymnasiet

Nu har Karlbergsgymnasiet publicerat tider för skolstarten. Länk till Karlbergsgymnasiet.


Publicerad 2020-08-11

Viktig information till vårdnadshavare inför hösten

Med anledning av det nya arbetsåret i förskola och fritidshem vill ledningen för barn och utbildning informera alla vårdnadshavare om vad som gäller för att minska smittspridningen.


Publicerad 2020-08-11

Att tänka på inför skolstarten

Inför skolstarten vill Åmåls kommun tillsammans med Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen förmedla några viktiga budskap för att förhindra smittspridningen av coronaviruset (covid-19).

Tänk på att:
Undvik kramar och annan närkontakt
Tvätta händerna ofta
Cykla eller gå till skolan om möjligt
Stanna hemma om du är krasslig

Tillsammans stoppar vi covid-19!

Länk till den nya filmen inför skolstarten


Publicerad 2020-08-10

Ljusfesten 2020 inställd

På grund av coronapandemin har Åmåls kommun idag beslutat att ställa in årets upplaga av Ljusfesten som skulle ha genomförts 10-12 september.


Publicerad 2020-08-03

Till alla barn, elever och era vårdnadshavare

Snart är sommaren 2020 slut och det är dags att starta upp ett nytt arbetsår/läsår som inte blir riktigt som alla andra, då vi en tid framöver behöver hjälpas åt med att minska smittspridningen av Covid19 i vårt samhälle.


Publicerad 2020-07-28

Bevattningsförbudet i Tösse upphävt

Bevattningsförbudet i Tösse är upphävt och vattenförbrukningen kan återupptas som normalt. Vattentäkten i Tösse har nu återhämtat sig, och vattentillgången är därmed återställd till en god och stabil nivå. Vattenverket har därmed beslutat att upphäva det bevattningsförbud som gällt sedan tidigare i sommar. I och med detta kan vattenförbrukningen tills vidare återupptas som normalt.

Med vänliga hälsningar Vattenverket


Publicerad 2020-07-06

Hemestertips

För många blir den här sommaren lite annorlunda. Det går inte att resa hur som helst och vi behöver hålla fysiskt avstånd för att förhindra smittspridning av covid-19. Vi har samlat ett urval med tips på aktiviteter och annat som går att göra på hemmaplan. Besök gärna vår Hemestersida och låt dig inspireras.

Klicka här för att komma till hemstersidan

Trevlig sommar! 


Publicerad 2020-06-29

Cykelled runt Vänern

Snart kommer det vara möjligt att cykla runt Vänern på en sammanhållen cykelled. Cykelleden kommer att få namnet Vänerleden och bli cirka 63 mil lång. Arbetet med att koppla samman leden görs av Vänersamarbetet tillsammans med samtliga 13 kommuner runt Vänern.


Publicerad 2020-06-24

Eldningsförbudet i Åmåls kommun hävs torsdag 25/6 kl 09:00

Från och med torsdag den 25 juni 2020 kl 09:00 hävs eldningsförbudet i Åmåls kommun.


Publicerad 2020-06-18

Detta gäller i sommar - information från Folkhälsomyndigheten

I sommar gäller fortfarande att vi ska hålla avstånd till andra för att förebygga smittspridning. Som tidigare gäller det också att stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, hosta och nys i armvecket och undvika att röra vid ögon, näsa och mun. På Folkhälsomyndighetens hemsida finns samlad information om vad som gäller i sommar.

Klicka här för att komma till Folkhälsomyndighetens hemsida


Publicerad 2020-06-08

Kulturskolan bjuder på digital vårkonsert

Den kommunala kulturskolan i Åmål bjuder här på digital vårkonsert 2020.


Publicerad 2020-06-05

Digitalt nationaldagsfirande 2020 med kommunens kulturskola

På grund av coronapandemin har några av årets evenemang ställt om och genomförs digtalt. Så är det med årets nationaldagsfirande. Välkommen till den digitala versionen av nationaldagsfirande med kommunens kulturskola. Medverkande: Åmål Concert Band, Lilla vårkören och kulturskolans drill- och cheergrupper. Vi önskar alla en trevlig nationaldag!


Publicerad 2020-05-27

Möjlighet att resa med Västtrafiks seniorbiljett

Åmåls kommun erbjuder Västtrafiks seniorbiljett kostnadsfritt till alla som har fyllt 75 år och är folkbokförda i kommunen. Från och med årsskiftet 2020-2021 gäller seniorkortet från 65 år. Seniorbiljetten gäller dygnet runt inom Åmåls kommunzon på alla Västtrafiks linjer samt vid resor med linje 774 Åmål-Säffle, linje 800 (Värmlandstrafik), SJ Åmål-Säffle och Närtrafik. Seniorbiljetten gäller inte för resor med färdtjänst. Du får ett brev med beställningsinformation några veckor innan du fyller 65 eller 75 år. När du fått brevet kan du beställa din personliga seniorbiljett.

Du som behöver hjälp med din beställning eller har frågor kan kontakta Västtrafiks kundservice på telefon 0771-414300. Du kan också besöka Västtrafiks hemsida vasttrafik.se/seniorbiljett


Publicerad 2020-05-13

Utbildning i sociala medier

Europa Direkt Fyrbodal med kontor i Åmål bjuder in till en digital utbildning om sociala medier för maximera engagemanget för Europafrågor.


Publicerad 2020-05-11

Sommarsimskola

Åmåls simhall erbjuder sommarsimskola under veckorna 25, 26 och 27, från och med 15 juni - 3 juli 2020. Obs! 19 juni utgår då det midsommarafton! Simskolan anordnas måndag till fredag under samtliga tre veckor klockan 08:30-11:00. Simskolan är för barn mellan 5 och 12 år. Anmälan kan göras från maj på telefon 0532-170 94, under simhallens öppettider. Simskolan kostar 300 kronor. Du kan läsa mer om simhallens öppettider på hemsidan.


Publicerad 2020-05-08

Länk till statistik gällande bekräftade covid-19 fall i kommunen

Kommunen får många frågor om antalet smittade i covid-19 i Åmåls kommun. Den statistiken redovisas öppet på Smittskydd Västra Götaland en gång per vecka. Hur många som är smittade utöver antal fall i den redovisade statistiken är omöjlig att veta. Det råder en allmän smittspridning i samhället och alla kan bidra till att förhindra ytterligare smittspridning genom att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna ofta och noga och hålla social distans. 

Länk till statistik över antalet bekräftade fall på kommunnivå.


Publicerad 2020-05-07

Hur mycket vet du om Vänern?

Hur mycket vet du egentligen om besöksmålen och sevärdheterna runt Vänern? Testa kunskaperna i Vänerquizet och var med och tävla om trevliga priser.


Publicerad 2020-05-07

Räddningsregion Bergslagen - tillsammans för ett tryggare samhälle

Tisdag 12 maj 2020 klockan 10.00 startar Räddningsregion Bergslagen (RRB), en ny gemensam operativ ledningsorganisation för räddningstjänsterna i Värmlands län, Örebro län och delar av Dalarna, Västra Götaland och Västmanland. Syftet med RRB är att åstadkomma mer effektiv användning av resurser och därmed större förmåga och uthållighet att genomföra räddningsinsatser. Åmåls kommun ingår i räddningsregionen.


Publicerad 2020-05-04

Tre chefstjänster klara på Åmåls kommun

Till ny näringslivs- och kommunikationschef har 34-årige Kristoffer Ljung utsetts. Han har en gedigen erfarenhet av arbete med kommunikationsfrågor och har genom sin och sina kompanjoners kommunikationsbyrå Happy Republik kammat hem många fina priser i reklamsammanhang. Byrån ligger bland annat bakom Säffle kommuns framgångsrika varumärkesplattform.

Åmåls kommuns nya kulturchef heter Sara Vogel Rödin, välkänd profil inom kultursektorn inte minst från sina insatser i Not Quite. Sara kommer närmast från en tjänst som kultur- och fritidschef i Bengtsfors och kommer nu att arbeta i sin hemkommun.

Till it-chef har Säfflebon Torbjörn Stake utsetts. Han har stort it-kunnande och erfarenhet både som konsult och it-chef inom olika branscher. Närmast kommer han från Värmlandstrafik i Region Värmland.

- Kommunen fick många kompetenta kandidater och vi är mycket nöjda med rekryteringarna. Det märks att Åmåls kommun är en attraktiv arbetsgivare, säger Jan-Erik Samuelsson, biträdande kommunchef och chef för kommunstyrelsens förvaltning.


Publicerad 2020-05-04

Till vårdnadshavare med barn i förskola och på fritidshem

Om regeringen beslutar att stänga förskola och fritidshem under en period för att minska smittspridningen av Covid-19 behöver du som vårdnadshavare veta vad som gäller för dig/er och ditt/era barn. Då stängning är ett beslut som tas av regeringen gäller samma sak för alla kommuner. Hur beslutet påverkar dig/er som vårdnadshavare kan du läsa om i MSB - myndigheten för samhällsskydd och beredskaps information, se bilaga. Har du ett samhällsviktigt arbete kan du ansöka om barnomsorg även under stängning. Ansökan görs på blankett Ansökan om tillfällig barnomsorg (omsorg för barn till vårdnadshavare med samhällsviktig tjänst) och skickas via e-post till barn.utbildning@amal.se eller lämnas till rektor vid förskola/fritidshem.
Blanketten gäller om du har ditt barn i kommunal förskola eller fritidshem. Har du ditt barn på en fristående förskola eller fritidshem kontaktar du verksamhetens huvudman.
Blankett - Ansökan om tillfällig barnomsorg pdf (pdf 1,9 MB)

Publicerad 2020-04-30

Bygglovet för Rösparksskolan: Länsstyrelsens avslag avgörs i mark- och miljödomstolen

Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade den 16 april att avslå det överklagade beslutet om beviljat bygglov för Rösparksskolans huvudbyggnad. Länsstyrelsens avslag är nu överklagat till mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt. Om mark- och miljödomstolens fastställer länsstyrelsens avslag finns möjligheten att överklaga till mark- och miljööverdomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.


Publicerad 2020-04-24

Felaktiga uppgifter till fastighetsägare om spolingsuppdrag i fastigheter

Meddelande från Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål. Det har kommit till vår kännedom att fastighetsägare har blivit kontaktade av en entreprenör som uppger sig utföra spolningsuppdrag av fastighetsavloppsledningar på uppdrag av kommunen. Vi vill upplysa fastighetsägare om att detta är felaktigt. Inga sådana åtaganden finns mellan entreprenören och kommunen. Kommunen avråder därför ifrån att beställa några tjänster från företaget. Den som har frågor om detta kan kontakta kundtjänsten på teknik och fritid, tel: 0532-173 02.
 
Med vänliga hälsningar
Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål


Publicerad 2020-04-23

Åmåls kommun är näst bäst i Sverige på myndighetsutövning

Åmåls kommun rankas som nr. 2 i Sverige när det gäller myndighetsutövning. Det visar Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) servicemätning - Insikt.

Åmål når en topplacering i 2019 års upplaga av Insikt, en undersökning där Åmål redan tidigare fått höga resultat. Totalt landar Åmål på index 84 av 100 i nöjd-kund-index, NKI. I det totala resultatet för 2019 ingick för Åmåls del områdena brandskydd, bygglov, miljö- och hälsoskydd och livsmedelskontroll.


Publicerad 2020-04-23

Åmåls kommuns anställda ska inte drabbas av någon skatteeffekt för påskpresent

Inför påsk fick alla medarbetare i Åmåls kommun ett presentkort på 300 kronor som går att använda lokalt i Åmåls kommun inom handel och på restaurangerna. Syftena med presentkortet är två:

  1. Tacka medarbetarna för fina arbetsinsatser i en svår tid. Corona-pandemin och dess effekter påverkar mer eller mindre hela den kommunala organisationen och läget är på sina håll ansträngt.
  2. Stimulera till handel och restaurangbesök lokalt i Åmåls kommun. Många företag är i ett mycket tufft läge och kommunen vill bidra till att rädda arbetstillfällen.

Det har uppkommit en situation där det ifrågasätts om påskpresenten är skattepliktig förmån och att den skulle ersätta den sedvanliga julgåvan från kommunen. Låt mig vara mycket tydlig:

  1. Skulle staten anse att Åmåls kommuns påskpresent till den hårt arbetande personalen i corona-tider ska beläggas med skatt så kommer kommunen se till att alla medarbetarna kompenseras för det så att man får sina 300 kronor netto. De anställda är värda sitt presentkort och de ska inte drabbas. Punkt slut.
  2. Påskpresenten ska inte ersätta julgåvan från arbetsgivaren Åmåls kommun. Det hade varit fullständigt orimligt och aldrig varit tanken. Punkt slut.

Anders Sandén
Kommunchef


Publicerad 2020-04-21

Lunchkuponger till alla gymnasielever som är folkbokförda i Åmåls kommun

Från och med vecka 18 kan även du som är gymnasieelev, folkbokförd i Åmåls kommun och går på en gymnasieskola i annan kommun få lunchkuponger att använda på någon av restaurangerna i Åmål.

För att kunna gå och hämta en lunch måste du ha en fungerande mobiltelefon, en personlig QR-kod och en giltig ID-handling.

Information om elevluncher hittar du på www.amal.se/elevluncher


För att få din QR-kod behöver du skicka ett e-postmeddelanden till elke.franckaert@amal.se med följande uppgifter:

• Namn
• Skola
• Program/klass
• E-postadress
• Telefonnummer


Publicerad 2020-04-17

Länsstyrelsen avslog överklagan av beviljat bygglov för Rösparksskolan

Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade den 16 april att avslå det överklagade beslutet om beviljat bygglov för Rösparksskolans huvudbyggnad. Bygg- och miljönämnden beslutade den 6 februari 2020 att bevilja bygglov för nybyggnad av skolbyggnad. Nämndens beslut överklagades till länsstyrelsen som har beslutat att avslå överklagandet. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.


Publicerad 2020-04-16

LIS-plan ute för samråd

Den förslagna LIS-planen är ute på samråd mellan 17 april till 6 juli 2020. Under den här tiden kan ni lämna synpunkter på planförslaget, information och handlingar finns under fliken Ny LIS-plan

Publicerad 2020-04-15

Många vill hjälpa till

Intresset för att hjälpa till inom vården har ökat stort från tidigare år, säger chefen för välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen Kenneth Bramberg. Drygt tvåhundra har den senaste tiden anmält sitt intresse att jobba inom vården, vilket är väldigt positivt. Inom den utbildning som erbjuds kommer ett särskilt fokus att ligga på hygienrutiner.

I samband med beslut om besöksförbud på särskilda boenden för att skydda våra sköra och äldre har förvaltningen arbetat med att höja kvaliteten på kontakten mellan våra äldre och anhöriga. Tillgång till videosamtal via funktionen Skype kommer att erbjudas inom kort på kommunens särskilda boenden.

Kommunens samarbetspartners Frivilliga resursgruppen (FRG), Försvarsutbildarna och Röda korset gör ett fantastiskt arbete. FRG:s uppdrag har ökat med drygt 100 procent med bland annat inköp till äldre. Utöver inköp tar de även emot många stödsamtal. Intresset att hjälpa inom FRG har ökat vilket är ett bevis på civilsamhällets betydelse.

Om ni är intresserade av att arbeta hos kommunen eller hjälpa till via FRG så kan ni anmäla ert intresse här på kommunens hemsida. Rekrytering pågår löpande.


Publicerad 2020-04-09

Vill du hjälpa till?

Nu kan du via en enkel e-anmälan på vår hemsida anmäla ditt intresse för att hjälpa frivilliga resursgruppen, FRG, med uppdrag i samband med olika hjälpinsatser. FRG kommer vid behov att kontakta personer som har anmält intresse. Här kan du gå vidare till intresseanmälan.


Publicerad 2020-04-08

Hjälp och stöd finns på ungdoms- och vuxencentralen

Den pågående coronapandemin har på kort tid orsakat stora påfrestningar på samhället. En pressad situation kan göra att enskilda personer och familjer mår dåligt. Du som bor i Åmål och känner att du behöver stöd i din situation, men inte riktigt vet var du ska vända dig kan alltid kontakta ungdoms- och vuxencentralen (ungvux) i Åmål för att få hjälp. Ungvux har öppen mottagning för dig från 13 år och äldre. Drop in: Måndagar, onsdagar och fredagar kl. 8.30-9.30. Övriga tider förbokas.
Telefontid mån-fred 8.00-16.00. Vi finns på Södra Långgatan 12, telefon 0532-77 70 79. Vill du skicka e-post är adressen ungvux.centralen@amal.se

Publicerad 2020-04-08

Kraftfullt stimulanspaket till näringslivet i Åmåls kommun

Kommunstyrelsen i Åmåls kommun beslutade vid ett extrainsatt möte på tisdagen om ytterligare satsningar på det lokala näringslivet med anledning av den ekonomiska stagnation som följer i coronapandemin spår. Tillsammans med sedan tidigare fattade beslut utgör åtgärderna ett kraftfullt stimulanspaket till näringslivet i Åmåls kommun.


Publicerad 2020-04-03

Sommartid på Östby miljöstation

Nu har vi sommartid på Östby miljöstation. Vi har kvällsöppet till 18.00 måndag och torsdag. Det är just nu många som kommer till oss på miljöstationen, framför allt på lördagarna. Vi vill att ni som besöker oss är symptomfria och håller avstånd till varandra.

Här kan du läsa mer om Östby miljöstation och öppettider


Publicerad 2020-03-30

Dags för föreningar att söka ungdomar för feriepraktik i sommar

Åmåls kommun erbjuder feriepraktik till ungdomar folkbokförda i Åmåls som i år går ur årskurs 9, årskurs 1 årskurs 2 på gymnasiet och introduktionsprogrammen på gymnasiet. Fram till 12 april kan föreningar söka ungdomar för feriepraktik i sommar. Läs mer om feriepraktiken 


Publicerad 2020-03-24

Skolverket beslutar att ställa in resterande nationella prov under våren 2020

Skolverket följer utvecklingen när det gäller smittspridningen av coronaviruset och med anledning av den senaste tid avser Skolverket att besluta om att ställa in resterande nationella prov under våren. Skolverket är skyldigt att skicka ut förslag till i föreskrifter på remiss och när det gäller frågan om nationella prov så har Skolverket skickat ut en snabbremiss. Remissinstanserna måste komma in med eventuella synpunkter senast 23 mars 2020. Därefter kommer Skolverket gå igenom synpunkterna och fatta ett formellt beslut de närmaste dagarna. Men eftersom Skolverket får många frågor från lärare och huvudmän om hur de nationella proven ska genomföras våren 2020 så väljer de att redan nu kommunicera vad de avser att besluta. När beslutet formellt är fattat kommer Skolverket publicera mer information på skolverket.se.

Enligt Skolverket är de nationella proven ett stöd för en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning av en elevs kunskaper. Upplever läraren att det saknas information om elevens kunskaper på grund av att eleven inte gjort det nationella provet får läraren ta ställning till om det behövs annan kompletterande information om elevens kunskaper. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson uttalar sig på Skolverkets hemsida i frågan: ”Lärarna måste därför använda sig av andra underlag när elevernas kunskaper ska betygssättas”, säger han.

Åmåls kommuns grundskolor vill därför informera elever och vårdnadshavare om hur vi avser att arbeta utifrån detta kommande beslut.

Skolverkets uttalanden och kommande beslut ska tolkas som att en elev inte ska riskera att drabbas vad gäller bedömning av kunskaper, betyg eller gymnasiebehörighet av att ett nationellt prov inte genomförs. Det är lärarnas ansvar att förse eleven med de uppgifter som behövs för att läraren ska kunna göra en allsidig och rättvis bedömning av elevens kunskaper. Verksamheten i Åmåls kommuns grundskolor känner sig trygga med att det här arbetet ska fungera bra. Behörigheten bland skolans lärare är hög och många har arbetat med betygsättning och nationella prov under en lång rad år. Lärarna i grundskolan har också lång erfarenhet av att konstruera och gemensamt bedöma olika elevuppgifter varav nationella prov utgör en del. Den erfarenheten används nu för att säkerställa att elever ska känna sig trygga med att deras kunskaper kommer att kunna bedömas oavsett om de nationella proven genomförs eller inte.

Kent Jönsson
Verksamhetschef, grundskolan


Karlbergsgymnasiet
Här kan ni läsa Karlbergsgymnasiets information gällande Skolverkets beslut att ställa in nationella prov >


Skolverket
Läs mer på Skolverkets hemsida >


Publicerad 2020-03-23

Vägarbete korsningen Lunnegatan/Kungsgatan

Från onsdag 25/3 till fredag 27/3 råder begränsad framkomlighet vid korsningen Lunnegatan/Kungsgatan på grund av vägarbete.

Eventuella frågor ställs till gatuingenjör Hans Sundberg, 0533-68 17 37


Publicerad 2020-03-20

Frivilliga hjälper personer i riskgrupper

Från och med på måndag 23 mars kan personer i riskgrupper som är i behov av hjälp till följd av coronapandemin att kunna få hjälp med att handla, rasta hunden och annat praktiskt. Det är frivilliga resursgruppen, FRG, som samordnar hjälpen tillsammans med Röda Korset, Försvarsutbildarna och kommunen. Måndag-fredag kl 8-13 går det att ringa 076-8437900 eller 076-8437910.

Läs mer om kommunens åtgärder under rådande coronapandemi.


Publicerad 2020-03-19

Angående verksamhetsbidrag

Vi har förståelse för att många föreningar väljer att senarelägga sina årsmöten på grund av coronaviruset.

Ansökan ska vara oss tillhanda senast 31 mars, men det går bra att komplettera med årsmöteshandlingarna efter att årsmötet ägt rum.

Klicka här för att komma till ansökningsblanketten


Publicerad 2020-03-18

Miljömötet i Fengersfors 23 mars inställt

Informationsmötet den 23 mars, kl.18.00 i Fengersfors Folkets Hus om miljöundersökning vid Fengerfors bruk, Knarrbyån och sjön Ärr är inställt. Mötet som är inställt på grund av coronaviruset kommer att hållas vid ett annat tillfälle.


Publicerad 2020-03-17

Skolor, fritidshem och förskolor håller öppet tillsvidare. Omsorg/tillsyn för barn till föräldrar som jobbar i samhällsviktig verksamhet förbereds.

Publicerad 2020-03-13

God handhygien viktigt för att förhindra smittspridning


Medicinskt ansvarig sjuksköterska Anna-Karin Lindblom poängterar vikten av god handhygien. Kommunledningen berättar om hur kommunen jobbar för att begränsa smittspridning.


Publicerad 2020-03-12

Nya beslut i Åmåls kommun med anledning av coronaviruset

Åmåls kommun utökar insatserna för att motverka spridningen av coronaviruset.
Det är kommunernas huvudsakliga uppgift att säkerställa att så mycket som möjligt av den samhällsviktiga verksamheten - såsom vård, omsorg, skola, vattenförsörjning och räddningstjänst - kan upprätthållas.
Kommunstyrelsens arbetsutskott och Centrala ledningsgruppen har idag kompletterat tidigare beslut med ytterligare åtgärder. Fler beslut kommer att fattas om situationen så kräver.
Vägledande för kommunens arbete är de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och andra ansvariga myndigheter utfärdar.

Det enskilt viktigaste för att förhindra smittspridning är allt jämt god handhygien. Därför uppmanas alla att frekvent tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.

Följande åtgärder vidtas i nuläget för att begränsa smittspridning:

• Kommunens Centrala ledningsgrupp är satt i stabsläge vilket innebär mer frekventa möten för att följa händelseutvecklingen och fortlöpande kunna fatta nödvändiga beslut.

• Kommunens pandemiplan uppdateras, nytt beslut tas på kommunstyrelsen onsdagen den 18 mars.

• Generellt ska personal inom Åmåls kommun vara symtomfri från sjukdom i 48 timmar innan återgång i tjänst.

• Endast nödvändiga tjänsteresor får genomföras. Undantag beslutas av förvaltningschef.

• Förutsättningar för att hålla möten på distans via digital teknik och för personal att jobba hemifrån förbättras.

• En central TIB-funktion (tjänsteperson i beredskap) är aktiverad för att chefer inom kommunens organisation ska kunna få stöd och kunna informera om aktuellt läge.

• Besöksförbud för alla personer med förkylnings- och luftvägssymtom införs i alla kommunala verksamheter. Information om detta anslås på alla entrédörrar.

• Barn/elever i förskola och skola som uppvisar symtom ska vara hemma. Barn/elever som varit hemma och sjuka, ska vara symtomfria från sjukdom i 48 timmar innan återgång till förskola/skola.

• Besöksförbud råder på alla äldreboenden och särskilda boenden i Åmåls kommun. Undantag kan beviljas.

• Dagverksamheterna Täppan och Träffpunkten på Åmålsgården stängs till vidare.

• Planerade aktiviteter på äldreboenden med externa aktörer ställs in tills vidare.

• Kommunala fastighetsbolaget, ÅKAB, åtgärdar endast akuta ärenden på äldreboenden och i sitt övriga fastighetsbestånd.

• Post levereras till särskild brevlåda utanför äldreboenden.

• Påskparaden 2020 är inställd.

Via följande länkar hittar du uppdaterad och säkerställd information om coronaviruset från ansvariga myndigheter.

Smittskyddet Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten Frågor och svar om Covid-19

1177.se om coronaviruset

Krisinformation.se

Västra Götalandsregionens informationssida

För allmänna frågor om coronaviruset rekommenderas det nationella informationsnumret 113 13.


Publicerad 2020-03-12

Besöksförbud råder på alla äldreboenden och särskilda boenden i Åmåls kommun

På rekommendation från kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar välfärds- och arbetsmarknadsnämnden att besöksförbud råder på alla äldreboenden i Åmåls kommun. Besöksförbudet gäller från och med idag den 12 mars 2020 kl 15:00. Bakgrunden till beslutet är den pågående smittspridningen av covid-19.

Publicerad 2020-03-11

Hjälp kommunen att förhindra smittspridning

Med anledning av coronaviruset vidtar kommunen ett antal åtgärder för att förhindra smittspridning och skydda sköra människor. Alla kan bidra till att förhindra smittspridning genom att inte smitta andra. Vi betonar vikten av god handhygien och att inte utsätta andra människor för smittorisk om du är sjuk. Kommunen avråder bestämt för besök på äldreboenden, gruppboenden eller andra kommunala verksamheter om du är sjuk. Anslag kommer att sättas upp på alla byggnader med kommunala verksamheter.

Följande åtgärder vidtas i nuläget för att begränsa smittspridning:
• Anslag sätt upp på alla byggnader med kommunala verksamheter om att inte gå in om du har symptom på luftvägsinfektion, till exempel snuva, hosta, feber. På anslaget anges ett telefonnummer dit du kan ringa för att få kontakt med personal.
• Kommunens IT-enhet skapar förutsättningar för att hålla möten på distans via digital teknik och att personal kan jobba hemifrån.
• Vi undviker kroppskontakt genom att inte skaka hand med varandra. Alla medarbetare påminns om vikten av god handhygien.
• En central TIB-funktion (tjänsteperson i beredskap) är aktiverad för att chefer inom kommunens organisation ska kunna få stöd och kunna informera om aktuellt läge.

Via följande länkar hittar du uppdaterad och säkerställd information om coronaviruset från ansvariga myndigheter.

Smittskyddet Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten Frågor och svar om Covid-19

1177.se om coronaviruset

Krisinformation.se

Västra Götalandsregionens informationssida

För allmänna frågor om coronaviruset rekommenderas det nationella informationsnumret 113 13.


Publicerad 2020-03-09

Information med anledning av coronaviruset

Med anledning av spridningen av coronaviruset uppkommer många frågor. Alla som har frågor om viruset kan ta del av bekräftat information från ansvariga myndigheter. Se länkar. Du som vill ställa frågor om viruset kan ringa det nationella informationsnumret 113 13. Åmåls kommun följer utvecklingen och samverkar med Länsstyrelsen i Västra Götaland. Kommunen har upparbetade kontaktvägar med primärvården och har en nära samverkan med Smittskydd Västra Götaland och vårdhygienisk expertis. Kommunen poängterar också vikten av att vara källkritisk.

Via följande länkar hittar du uppdaterad och säkerställd information om coronaviruset från ansvariga myndigheter.

Smittskyddet Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten Frågor och svar om Covid-19

1177.se om coronaviruset

Krisinformation.se

Västra Götalandsregionens informationssida

God handhygien
Det är viktigt med god handhygien för att minska risken för smittspridning.

God handhygien (olika språk) pdf (pdf 1,6 MB)


Publicerad 2020-02-25

Att vistas i spårområdet är förbjudet och livsfarligt!

Åmåls kommun har uppmärksammats på att många genar över järnvägsspåret söder om Strömstadsvägen för att komma till Industrigatan i stället för att gå runt via bron över järnvägen. Vi vill därför upplysa om att detta är förenat med livsfara då ett tåg inte har någon chans att stanna. Bromssträckan är många hundra meter. Att vistas i spårområdet är förbjudet och livsfarligt! Åmåls kommun har informerat Trafikverket som är ansvariga för spåranläggningen.


Publicerad 2020-02-24

Nu rivs Rösparksskolan

Idag inleddes rivningen av Rösparksskolan. Under veckan kommer hela den västra flygeln att rivas.


Publicerad 2020-02-04

Hur mår vi i Åmåls kommun?

Är du en av drygt 500 invånare i Åmåls kommun som har fått enkäten Hälsa på lika villkor i brevlådan? Då är du utvald att delta i årets folkhälsoenkät! Dina svar är viktiga för att vi tillsammans med Västra Götalandsregionen ska kunna erbjuda dig insatser som bidrar till ett gott liv.


Publicerad 2020-01-30

Första spadtaget för Nya Rösparksskolan

Idag togs det symboliska första spadtaget för byggnationen av Nya Rösparksskolan av representanter för Åmåls kommun, PEAB AB och Åmåls kommunfastigheter AB. Redan i eftermiddag börjar arbetet där den nya gymnastiksalen ska ligga.


Publicerad 2020-01-29

Åmåls kommun är en stark samhällsbyggare

För första gången sedan 2004 har Åmåls kommun genomfört Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) utredning kommunkompassen. Redovisningen pekar på ett bra resultat.


Publicerad 2020-01-28

Förtydligande med anledning av inslag i SVT Väst

Förtydligande med anledning av inslag i SVT Väst som tar upp frågan om avdrivning av älgar från Hanebols friluftsområde. Vi ser över alla arrendeavtal och där ingår alla jaktarrenden. Det fall som nu tas upp i media är gammalt och var en muntlig uppgörelse långt tillbaka i tiden och därmed absolut dags att se över. Ett uppdrag som redan ligger på bordet.


Publicerad 2020-01-23

Rösparksskolan blir byggarbetsplats

Bygglovet för skolbyggnaden Nya Rösparksskolan är överklagat, vilket gör att planeringen för rivning och byggnation måste ändras utifrån den ursprungliga planeringen.


Publicerad 2020-01-21

Göteborg filmfestival i Åmål

I år är Saga Åmål filmårskommun och partner till Göteborg Film Festival. Det innebär att vi kommer att erbjuda delar av festivalens program och utbud här i Åmål!


Publicerad 2020-01-20

Åtta tågturer och enklare biljetthantering

Tågtrafiken på sträckan Karlstad- Göteborg kommer att förbättras och få åtta avgångar. Det spelar ingen roll om du köpt biljetten av SJ, Västtrafik eller Värmlandstrafik när du reser mellan städerna.


Publicerad 2020-01-17

Nytt bygglov för Nya Rösparksskolan

Styrelsen för Åmåls kommunfastigheter AB  har beslutat att dra tillbaka det överklagade bygglovet för Nya Rösparksskolan och lämna in en ny bygglovsansökan.


Publicerad 2020-01-14

Kan vi i Dalsland skapa ett utvecklingscentrum?

Kan vi i Dalsland skapa ett utvecklingscentrum där vi kraftsamlar kring utbildning, kompetensförsörjning och näringsliv?

Färgelanda kommun tillsammans med Dalslands Folkhögskola har tagit initiativ till att bjuda in näringsliv, kommuner, tjänstemän och organisationer i Dalsland till ett seminarie den 27 januari. Anmälan ska vara inkommen senast 23 januari.

Mer information och anmälan pdf (pdf 163 KB)

Publicerad 2020-01-14

Förtydligande om 65-årsgräns för seniorkortet

Efter ett politiskt beslut i kommunen kommer seniorkortet att börja gälla från 65 år istället för dagens åldersgräns 75 år. Till följd av att Västtrafik inför en ny zonindelning i länet är det i dagsläget oklart när kommunen kommer att kunna införa 65-årsgränsen. Vi lägger ut information här på hemsidan så fort vet mer om detta. Tills vidare gäller åldersgränsen på 75 år för Västtrafiks seniorkort. 

Läs mer om seniorkortet.


Publicerad 2020-01-09

Växelsamarbete i Dalsland

För att öka tillgängligheten för alla som ringer till kommunens växel har de fyra Dalslandskommunerna Åmål, Mellerud, Färgelanda och Dals-Ed ett samarbete mellan telefonväxlarna. Den som ringer till Åmåls kommuns växel kommer till Åmåls kommun, men vid belastningstoppar och tillfällig frånvaro kan det vara en växeltelefonist från en av de andra samarbetskommunerna som svarar.

Publicerad 2020-01-03

Kommunen avslutar Kinaprojekt

Åmåls kommun har beslutat att avsluta ett pågående välfärdsprojekt i samverkan med den kinesiska partnerstaden Dunhungan. Projektet avslutas två år tidigare än planerat i väntan på en ny internationell strategi.


Publicerad 2020-01-03

Digital stadsvandring i Åmål

Med hjälp av mobilen eller läsplattan kommer Åmålsbor och besökare att kunna gå en digital stadsvandring i centrala Åmål med hjälp av en app. Fram till den 7 januari 2020 genomför vi medborgardialogen Digital stadsvandring i Åmål.


 

KONTAKTINFORMATION

Kommunikatör
Jan Andersson
Telefon 0532-173 61
E-post jan.andersson@amal.se

Sidan uppdaterades 2020-01-07

Synpunkter på sidan?