Nyhetslista

Publicerad 2022-11-30

Erbjudande om föräldragrupp

Barn i föräldrars fokus (BiFF) är ett erbjudande om föräldragrupp till föräldrar som separerat och har svårt att komma överens i frågor som rör barnen.

Publicerad 2022-11-30

Viktigt att elda på rätt sätt

Höga elpriser under årets brandfarligaste säsong kan innebära risker. Fyra samverkande kommuner i närområdet tipsar om säker eldning och rekommendationer för ökad brandsäkerhet.  

Publicerad 2022-11-29

En dag med fokus på tidiga insatser för fullföljda studier

En inspirerande konferensdag om sammanhållna kommunala insatser för fullföljda studier hölls i Färgelanda 11 november. Dagen arrangerades av Det goda livet i Dalsland, där ett av delområdena inom satsningen är fullföljda studier.

Publicerad 2022-11-29

Tillfälligt ändrande öppettider på Östby miljöstation

Den 1 december kommer Östby miljöstation att stänga klockan 12:00. Den 13 december kommer Östby att stänga klockan 11:30.

Läs mer om Östby miljöstation.

Publicerad 2022-11-11

Miljonsatsning på kollektivtrafik, mobiltäckning och turism i Dalsland

Västra Götalandsregionen har beslutat om en paketsatsning på totalt 48 miljoner kronor på kollektivtrafik, mobiltäckning och turism i Dalsland. Satsningen innefattar olika åtgärder i syfte att stärka Dalslands attraktivitet och konkurrenskraft som samlat ska bidra till det goda livet i Dalsland.

Pressmeddelande från Västra Götalandsregionen

Publicerad 2022-11-09

Åmåls kommunfastigheter AB bjuder in till anbudsgivning

Åmåls Kommunfastigheter AB söker en totalentreprenör för "Tilläggsisolering mm Klövervägen 1,2,3,4,5,7,8 och 9, Åmåls Kommun".
Förfrågningsunderlag finns att hämta på Mercell Tendsign www.tendsign.com

Anbudet skall vara lämnat senast 2022-12-06

Vid eventuella frågor kontaktas:
Patrik Storm
Förvaltare
Åmåls Kommunfastigheter AB
Tel: 0532-77 71 08
E-post: patrik.storm@amal.se

Publicerad 2022-10-31

Laddstolpen på Torget är tillfälligt avstängd

Åmåls kommun beklagar att man känner orättvisa inför laddstolpen på torget och har därför i väntan på betallösning valt att stänga av stolpen.
Vår förhoppning är att få en lösning på plats så snart som möjligt då nuvarande laddstolpe saknar den utrustning som krävs för att kunna förses med betallösning.

Publicerad 2022-10-26

Intresset för Åmåls unika vårdmodell sprider sig

Intresset för Åmåls unika modell för vårdsamverkan SamVux spider sig nu till andra hälso- och sjukvårdsregioner. På torsdagen var Samvux inbjudna till konferensen drogFOKUS i Jönköping

Publicerad 2022-10-21

Bli en vintercyklist!

Vill du bli vår vintercyklist? Vill du testa på hur det är att vara vintercyklist? Anta vår utmaning så bjuder teknik- och fritidsförvaltningen på dubbdäcken.

Publicerad 2022-10-11

Dags att nominera ledarstipendiat för 2021

Åmåls kommun vill uppmärksamma eldsjälar och ledare inom de ideella verksamheterna. Finns det någon i er förening som ni tycker har gjort en speciell insats och som förtjänar extra uppmärksamhet? Teknik- och fritidsnämnden Säffle-Åmål delar varje år ut ett ledarstipendium till ledare som gjort framstående frivilligt arbete inom ideell förening eller organisation.'

Skicka in nomineringen senast den 7 november!

Vi vet att det finns många föreningsledare som gör ett stort ideellt arbete och bidrar till en fin verksamhet och det är nu hög tid för föreningarna att nominera sin kandidat.

Klicka här för blankett!Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
https://www.amal.se/kultur-och-fritid/ledarstipendium/

Publicerad 2022-09-30

Nytt konstgräs på Mossängens IP

Arbetet pågår med att lägga nytt konstgräs på Mossängens idrottsplats. Arbetet beräknas ta 4-6 veckor. Fotbollsklubbarna är informerade om arbetet och hänvisas till bollhallen resten av säsongen.

Publicerad 2022-09-28

Positiva framsteg för Åmåls företagsklimat

Åmål klättrar i Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i Sverige. Åmåls kommun ligger nu på plats 213 av Sveriges 290 kommuner. Det betyder att Åmål har klättrat hela 70 placeringar på ett år. 

- Otroligt glädjande att det arbetet som startats upp tillsammans med näringslivet ger resultat. Ett gott företagsklimat är en förutsättning för att en kommun ska utvecklas och man ska kunna leva och bo i vår kommun. Vi kan dock inte kännas oss nöjda förrän vi har Sveriges bästa företagsklimat, säger Jan-Erik Samuelsson, Kommundirektör.

Publicerad 2022-09-22

Samvux i nya lokaler

Nu finns Samordnad vuxenhälsa, Samvux, i nya lokaler på Södra Långgatan 12, en trappa upp. På torsdagen 21 september var det öppet hus med festlig invigning.

Publicerad 2022-09-14

Digital verkstad för ovana

Kommunens frivilligcentral Samverket arrangerar Digital verkstad i Gamla tingshuset i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Varje torsdag kl. 10-12:15 får deltagarna bekanta sig med digitala tjänster och appar i mobilen, surfplattan eller datorn.

Publicerad 2022-09-06

Samhällsläraren Henrik Olsson prisad för transatlantiskt samarbete

Att Karlbergsgymnasiets har bra och uppskattade lärare bekräftas nu av att samhällsäraren Henrik Olsson har fått en fin nationell utmärkelse i USA efter ett samarbete med en amerikansk lärarkollega i Åmåls vänort De Pere.

Publicerad 2022-09-01

Varning för bedrägerisamtal om spolning i VA -systemet

Teknik- och fritidsförvaltningen har fått information från abonnenter att företag ringer och begär tillträde till fastigheten för spolning.

Ett bedrägeriförsök kan gå till så här: Ett blufföretag ringer upp för att erbjuda tjänster gällande spolning. Spolningen skulle enligt företag "begärts" av kommunen. Detta är ett bluffsamtal. Beställning av åtgärder på privata fastigheters VA-installationer görs aldrig av kommunens VA-enhet utan fastighetsägarens kännedom.

Om du som är privat fastighetsägare får denna typ av samtal skall du tacka nej till åtgärden samt kontakta teknik- och fritidsförvaltningens kundtjänst för kontroll av uppgifternas riktighet.

Kontaktuppgifter till kundtjänsten finns här på hemsidan. 

Publicerad 2022-08-26

Nu kör vi igång med insamling av matavfall!

Visste du att nästan en tredjedel av det vi slänger i soptunnan är matavfall som egentligen skulle kunna omvandlas till biogas till våra fordon och biogödsel till våra åkrar? Nu kör vi igång med insamling av matavfall i Säffle och Åmåls kommuner. Snart får ditt hushåll möjlighet att bidra.

Publicerad 2022-07-22

Digital promenad genom Gamla staden i Åmål

Idag fredag lanseras en digital promenad genom de vackra kvarteren i Gamla staden i Åmål. Promenaden är flerspråkig. Förutom svenska finns den på engelska och tyska. På de flesta av platserna finns en berättarröst som läser upp informationen om besökaren önskar det. Promenaden kommer att utvecklas efterhand. Trevlig promenad! 

Länk till den digitala promenaden

Publicerad 2022-06-14

Biblioteket blir mer tillgängligt

Grattis alla bokslukare och litteraturvänner! Åmåls bibliotek kommer inom kort att bli mer tillgängligt genom Meröppet.

Publicerad 2022-06-02

Förbättrat företagsklimat i Åmål

Åmåls företagare anser att kontakten med kommunen har förbättrats. Kommunen får förbättrade betyg i såväl bemötande och service i samband med myndighetsärenden som i dialogen med beslutsfattare. 

Läs mer

Publicerad 2022-05-24

Klipp häcken!

Varje år skadas människor i onödan för att sikten skyms. Det finns några enkla åtgärder före och under sommaren som kan rädda liv.

Läs mer om säker trafik på bostadsgator

Publicerad 2022-05-19

Vi söker ännu fler vardagshjältar!

Ta chansen att prova på ett utvecklande arbete som Sveriges viktigaste vikarie 2022 genom att söka sommarjobb inom välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen i Åmåls kommun!
Du behövs!  Ansök och läs mer här: www.amal.se/vikvaf
Publicerad 2022-05-16

Var med och påverka Åmåls framtid

Nu har vi startar samrådet för Åmåls kommuns nya översiktsplan Mot Åmål 2050. Hur ska kommunen använda mark-och vattenområden? Du kan vara med att utforma framtiden.

Publicerad 2022-05-04

Ansökan öppen för kommunens kulturpris och kulturstipendium för unga

Fram till 22 maj är ansökan öppen för Åmåls kommuns kulturpris och kulturstipendium för unga. Läs mer om detta genom att följa länken. 

Kulturstipendium - Åmåls kommun (amal.se)

Publicerad 2022-05-02

Det är torrt i skog och mark

Det är just nu mycket torrt i skog och mark. Det torra vädret fortsätter och skogsbrandrisken ökar för varje dag. Räddningstjänsten avråder därför från all eldning utomhus.

Publicerad 2022-04-12

Dags för renovering av simhallen

Åmål på väg att få en ny fin simhall. Från och med 15 april kommer simhallen i Åmål att vara stängd på grund av renoveringen. Den beräknas ta cirka 14 månader. När den är färdig kommer Åmål att ha en fräsch simhall med nya aktiviteter och en ny fin bassäng.

Under renoveringsarbetet finns möjlighet att besöka simhallen i Säffle. Där kommer dina säsongs- och 10-kort att gälla. Passa på att njuta av vad Säffles simhall har att erbjuda alltifrån att testa aquabike till att även här kunna äta en god frukost. 

Publicerad 2022-04-05

Anslagstavlan byter plats

Den gamla anslagstavlan på torget i Åmål monteras ner idag. Tavlans placering gör att mycket av den fina utsikten mot stadsparken Plantaget och Gamla staden är skymd från torgen. En ny anslagstavla kommer inom kort att sättas upp på gågatan.

Publicerad 2022-03-21

Stort stipendium till Karlbergsgymnasiet

Vård- och omsorgsprogrammet på Karlbergsgymnasiet har i dagarna vunnit ett stort stipendium på 315 000 kronor från donatorn Margareta och Ingemar Ingmarssons stiftelse.

Publicerad 2022-03-17

HögskoleVux på Campus Dalsland

Hösten 2022 kommer HögskoleVux att ges av Högskolan Väst via Campus Dalsland och i samarbete med Dalslandskommunernas vuxenutbildningar och Folkhögskolan Dalsland.

Publicerad 2022-03-15

Överförmyndarenheten flyttar till nya lokaler 21 mars

Från och med måndag 21 mars 2022 finns överförmyndarenheten i nya lokaler på Förrådsgatan 5. 

Publicerad 2022-03-11

Samhällsbyggnadsenheten byter lokal

Samhällsbyggnadsenheten kommer att flytta från förvaltningsbyggnaden Norrtull till nya lokaler nu på måndag och tisdag nästa vecka, 14-15 mars. Därefter kommer enheten att finnas på Förrådsgatan 5. 

Publicerad 2022-03-08

Enheten för försörjning och etablering flyttar till nya lokaler

Försörjning och etablering flyttar till nya lokaler i förvaltningsbyggnaden Norrtull, Kyrkogatan 2, onsdagen den 16 mars. Reception och telefontiden är därför stängd på grund av flytt 10 till 15 mars.

För akuta ärenden ring 0532-777 236 eller vänd er till reception på Norrtull för att komma i kontakt med socialsekreterare avseende ekonomiskt bistånd.

Från och med 17 mars är verksamheten öppen med telefontider enligt tidigare:

• måndag kl. 13:00-15:00
• tisdag och torsdag kl. 08:00-10:00

Publicerad 2022-03-03

Åmål hissar ukrainaflaggan

För att visa vår solidaritet med det ukrainska folket, som just nu befinner sig i en mycket svår situation till följd av Rysslands angrepp på Ukraina, hissar vi den ukrainska flaggan. Vi sänder en varm tanke till alla ukrainare som nu kämpar för sitt land och rätten till demokrati och självständighet. 

Publicerad 2022-02-25

Om oron för omvärldsläget — frågor och svar för barn

Med anledningen av Rysslands väpnade angrepp på Ukraina kan det finnas vuxna och barn som känner oro och rädsla inför omvärldsläget i Europa. På krisinformation.se finns samlad information och länkar från svenska myndigheter om vad man vet just nu och om hur du kan hantera din och dina barns oro.       

Publicerad 2022-02-17

Kommunen har inget att göra med företag erbjuder rengöring av ventilation

Åmåls kommuns växel får samtal från boende i Åmål om att ett företag ringer upp och erbjuder rengöring av ventilationen. Åmåls kommun har inget att göra med företag som erbjuder den typen av tjänster eller företag som bedriver dörrförsäljning av produkter.  

Publicerad 2022-02-09

Åtgärder mot covid-19 i februari

Den 9 februari tog de flesta restriktioner bort för att kunna öppna samhället. Dock kvarstår några uppmaningar till individer och särskild rekommendation till den som inte är vaccinerade. Läs mer om detta på Folkhälsomyndighetens hemsida.

 

Publicerad 2022-02-02

Ny arrendator för Örnäs camping på plats

Örnäs camping, vandrarhemmet, gästhamnen och ställplats Måkeberg ligger från och med nu under gemensam drift. Den nya arrendatorn Benjamin Löwing-Svensson tog formellt över verksamheterna på onsdagen 2 februari. Benjamin berättar att han vill skynda långsamt och förädla Åmåls pärlor, men redan flera idéer för en spännande utveckling. 

Publicerad 2022-02-01

En hjälpande hand till vår personal

Smittspridningen och den höga sjukfrånvaron inom vård- och omsorgsverksamheterna verkar tyvärr fortsätta. Vi vill därför gärna komma i kontakt med personer som kan tänka sig att hjälpa vår personal med enklare uppgifter så att de fortsätta vård- och omsorgsarbetet med våra brukare. Den som kan tänka sig att hjälpa till kan fylla i en intresseanmälan.
Länk till intresseanmälan
 


Publicerad 2022-01-31

In Åmål - stöd till självständighet

IN Åmål är ett pågående projekt som främjar tredjelandsmedborgares etablering på arbetsmarknaden och tillgången på kompetent arbetskraft i Åmåls kommun. Verksamheten drivs på Ågården i centrala Åmål.  

Publicerad 2022-01-19

Kommunens diarium finns nu på hemsidan

Nu finns Åmåls kommuns diarium tillgängligt här på hemsida. I diariet hittar du de olika nämndernas och förvaltningarnas skrivelser, kallelser till nämndernas sammanträden och protokoll. Här finns handlingar från och med 2022. Du kan även finna några äldre ärenden då det lagts till nya handlingar i ärendet eller om de ska behandlas politiskt. Även kallelser till kommunfullmäktiges och nämndernas sammanträden och protokoll kan du söka efter i diariet. Länk till diarium handling och protokoll.

Publicerad 2022-01-18

Kommunen begär aldrig bank-id vid kundundersökning

I samband med ett telefonsamtal på måndagen till ett särskilt boende i kommunen blev personen ombedd att gradera kvaliteten på servicen efter samtalet. Personen blev anmodad att betygsätta samtalet genom att ange sitt bank-id, men valde då att avsluta samtalet.

Kommunen begär aldrig bank-id i samband med en kundundersökning.  

Publicerad 2022-01-05

Goda råd för sänkt energiförbrukning

Den stränga kylan har medfört att elpriset är det högsta på många år. På Dalslands energikontor kan du gratis rådgivning för att sänka elförbrukningen. 

Publicerad 2022-01-05

Samverket Frivilligcentral har bytt lokal

Samverket Frivilligcentral har bytt lokal och ligger numera på Åmålsgården, Karlstadsvägen 14, 662 37 Åmål. Läs mer om Samverket.

 

KONTAKTINFORMATION

Kommunikatör
Jan Andersson
Telefon 0532-173 61
E-post jan.andersson@amal.se

Sidan uppdaterades 2022-01-07

Synpunkter på sidan?