Nyhetslista

Publicerad 2019-05-21

Åmål tävlar om titeln Årets stadskärna 2019

På väg mot finalen! I morgon kväll, onsdag 22/5, vet vi om Åmål blir utnämnd till Årets stadskärna 2019. Idag åkte våra representanter Anna, Anders, Marianne, Ulrika och Michael till fjolårsvinnaren Linköping.


Publicerad 2019-05-15

Inbjudan till näringslivsfrukost fredagen den 24 maj

Välkommen på näringslivsfrukost fredagen den 24 maj, kl 07.27.

• Denna gång står Åmåls Ridklubb värd för vår näringslivsfrukost. Vi är välkomna till  ridklubbens anläggning på Finnserud, där Lena Karlsson, ordförande, och Charles Jonsson, ridskolechef, tar emot oss. Det blir inte ridning…..men att ridklubben också erbjuder övernattningsmöjligheter och konferenslokaler kanske inte är det första man tänker på. Lena och Charles berättar mer och visar runt.

• Anders Sandén, ny kommunchef i Åmåls kommun, presenterar sig och berättar om sitt uppdrag.

Åmåls Ridklubb bjuder på frukost.

Anmälan till Marianne senast onsdagen den 22 maj.

Hälsningar från oss på Tillväxtenheten
Marianne Carlsson
Näringslivsutvecklare
0532-170 26, 0708-68 59 60  
marianne.carlsson@amal.se 


Publicerad 2019-05-15

Inbjudan till träff med Arbetsförmedlingen 4 juni

Vi välkomnar företag samt aktörer inom kompetensförsörjning och rekrytering  i Dalsland till en exklusiv träff med Arbetsförmedlingen den 4 juni i Mellerud. Dalsland blir den enda plats i Sverige som får besök av Arbetsförmedlingens ledning i Stockholm! Missa inte chansen att bli bland de första i Sverige som får information om nya arbetssätt och får testa de nya verktygen.

NYA VERKTYG FÖR REKRYTERING
Dalsland blir den enda plats i Sverige som får besök av Arbetsförmedlingens ledning i Stockholm. Du får bland annat träffa Niclas Josephson tf Verksamhetsdirektör, Bengt Wiktorén Avdelningschef, Camilla Hane Digitala tjänster för arbetsgivare samt Bruce Anderson AF Direkt

Arbetsförmedlingens ledning informerar om vilka konsekvenser Arbetsförmedlingens nya organisation får för kompetensförsörjningen i Dalsland och vilka nya arbetssätt och verktyg som erbjuds.

Du kommer under träffen få veta hur ditt företag påverkas av förändringen och vilka verktyg Arbetsförmedlingen kan erbjuda dig för att hitta rätt kompetens till din verksamhet. Du kommer också få möjlighet att diskutera dina behov och önskemål med Arbetsförmedlingen.

Vi välkomnar företag och aktörer inom kompetensförsörjning och rekrytering i Dalsland till denna exklusiva träff den 4 juni på Tingshuset i Mellerud.

Läs mer och anmäl dig här


Publicerad 2019-05-15

Lyckad rekryteringsträff för anställda på Techroi Fuelsystems

På måndagen 13/5 genomförde Bengtsfors kommun, Åmåls kommun och Dals-Eds kommun en rekryteringsträff tillsammans med näringslivet, Arbetsförmedlingen och IF Metall. Träffen vände sig till personal på Techroi Fuelsystems i Bengtsfors. Bakgrunden till rekryteringsträffen är att flytten av Techrois verksamhet öppnar upp en rekryteringsmöjlighet av bristkompetenser för näringslivet i Dalsland.


Publicerad 2019-05-10

Kommunen godkänd för vård- och omsorgscollege

Idag fredag 10 maj firade vi formellt att vår ansökan till vård- och omsorgscollege blivit godkänd och att vi numera är certifierade medlemmar. I ansökningsprocessen har arbetsgivare, Karlbergsgymnasiet, vuxenutbildningen och fackförbundet Kommunal deltagit.

Vård- och omsorgscollege är en förening som fungerar som en plattform för samverkan inom vård- och omsorgssektorn på lokal, regional och nationell nivå. Det är också en kvalitetsstämpel som visar att den som utbildat sig inom ett Vård- och omsorgscollege har gått en utbildning i nära samverkan med arbetslivet. Efter avslutad utbildning får den studerande ett diplom.


Publicerad 2019-05-10

Åmål deltar i kampanj mot nedskräpning

Skräpplockarveckan i Åmål har varit i full gång. Varje år anordnar Håll Sverige Rent en kampanj om nedskräpning som syftar till att samla in det skräp som slängts i naturen. Åmål kommun deltar i aktiviteten genom kampanjveckan ”Vi Håller Rent”. I år får vi hjälp av flera skolor och förskolor som bidrar till en renare miljö genom att plocka skräp. Under servi avdelning Timotej på Åsens förskola hjälpa till. Lär dig mer om hur kommunen arbetar med avfall och återvinning här.


Publicerad 2019-05-09

Fairtrade City Åmål bjudet på fika

Hela världen fikar - fikar du? Genom att välja Fairtrade-märkta produkter skapar du möjligheter till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Anta utmaningen i årets Fairtrade Challenge genom att fika Fairtrade. Ju fler vi blir, desto större skillnad gör vi!. Delta i årets Fairtrade Challenge mellan den 9–12 maj 2019, så antar du utmaningen med oss. Mer information om kampanjen hittar du på: fairtradechallenge.se.

Fairtrade City Åmål bjuder på fika torsdag kl. 15-17 på stora Coop och fredag kl. 15-17 på Ica. Välkomna!


Publicerad 2019-05-08

Förtidsröstningen till EU-valet är öppen

Idag 8 maj startade förtidsröstningen till EU-valet 26 maj. I Åmål kan du från och med 8 maj förtidsrösta i konsthallen vid biblioteket. Röstkorten för EU-valet skickas ut under perioden 2-8 maj. På vår hemsida www.amal.se/euvalet2019 kan du läsa mer om hur det går till att rösta i valet till Europaparlamentet.


Publicerad 2019-05-08

Inget lagkrav på rengöring av imkanal i privatbostäder

Enligt uppgift som vi har fått ringer ett företag just nu runt till villaägare i Åmåls kommun för att sälja rengöring av im- och ventilationskanaler. Företaget anger att det är kommunen som ställer krav på rengöring. Något sådant krav finns inte för privatbostäder.


Publicerad 2019-05-07

Kabelgrävning 8 maj

I samband med en kabelgrävning på onsdag 8 maj behöver en del av Kungsgatan i centrala Åmål stängas av under perioden kl 18.00-02.00. Busshållsplatserna Åmåls torg och Åmåls bibliotek stängs av under den här perioden.


Publicerad 2019-05-07

Sopning och sandupptagning

Sandupptagning av nästan hela Åmål inklusive ytterområden är klar. Det kvarstår lite finsopning på några högtrafikerade gator och ett fåtal sträckor i Åmåls tätort där det vi haft svårt att komma åt på gruns av parkerade bilar. Vi räknar med att bli klara med allt innevarande vecka (v 19).


Publicerad 2019-05-07

Information om sommarlovskort 2019

Det blir inget sommarlovskort 2019 med fria resor för skolelever i årskurs sex till andra året på gymnasiet. I år finns det inget statligt bidrag till kommunerna för att anordna dessa sommarlovskort. Det erbjudande som Åmåls kommun för närvarande har till elever som går på högstadiet i årskurs 8 och 9 samt gymnasieskolan (elever under 20 år) är att man har möjlighet att ansöka om fritidskort.


Publicerad 2019-05-06

Medborgardialog om nya lokala ordningsförskrifter

Åmåls kommun håller på att ta fram nya lokala ordningsföreskrifter. De är framtagna av centrumutvecklaren, teknik- och fritidsförvaltningen och kommunstyrelseförvaltningen. Förslaget är nu ute på remiss i samtliga kommunala nämnder. Vi vill nu få in synpunkter från allmänheten under maj månad.

Läs mer om hur du kan lämna synpunkter.


Publicerad 2019-05-06

Har ditt företag behov av personal? Rekryteringsträff i Bengtsfors 13 maj!

Med anledning av Techroi Fuelsystems flytt arrangeras en rekryteringsträff i Bengtsfors 13 maj. I samtliga Dalslandskommuner har näringslivet ett stort rekryteringsbehov av bland annat montörer, operatörer, tekniker och ingenjörer av olika slag. Det är bland annat dessa kompetenser som finns hos Techroi Fuelsystems ca 90 anställda i Bengtsfors. Rekryteringsträffen ett unikt tillfälle att anställa bristkompetenser!

Läs mer om rekryteringsträffen här


Publicerad 2019-05-03

Val till EU-parlamentet 26 maj

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Europaparlamentet är medborgarnas röst i EU. Ledamöterna i parlamentet väljs av medborgarna i EU. Förtidsröstningen öppnar den den 8 maj till och pågår till och med valdagen den 26 maj. Det kommer att finnas möjligheter att rösta i kommunens småorter. Här på hemsidan har vi samlat all information om hur man kan rösta i valet.

Till valsidan


Publicerad 2019-04-29

Rooth Skogsvård AB årets företagare i Åmål

I fredags arrangerades året upplaga av Näringslivsgalan, i år på Harrys. Drygt 80 gäster fick en mycket trevlig kväll med glada och rörda pristagare. Priset Årets Företag i Åmål gick till bröderna Hans och Roger Rooth, Rooth Skogsvård AB.


Publicerad 2019-04-24

Medborgardialog om Saga Bio i Åmål

Nu pågår en medborgardialog om Saga Bio i Åmål som handlar om framtiden för Saga Bio. Medborgardialogen pågår 25 april-25 juni. Via länken nedan finns information om hur du man delta och lämna idéer synpunkter.

Läs mer om medborgardialogen


Publicerad 2019-04-18

Näringslivsgalan 2019

Välkommen till årets företagarkväll!

En festlig kväll där god mat och dryck, underhållning och utdelning av flera fina utmärkelser förgyller kvällen.

Läs mer om Näringslivsgalan 2019 här


Publicerad 2019-04-16

Sandupptagning i Åmåls kommun

Sopning av cykelbanor, centrum, sydöstra Åmål och stor del av nordöstra Åmål är klara. Genomfartsleder förväntas bli helt klara imorgon, onsdag 17/4. På grund av praktiska skäl kördes några villaområden i annan ordning än vi meddelat i turordningslistan. 

Sopning i sydvästra Åmål står näst på tur och arbetet hinner förmodligen starta före påsk.
Sopning i Tösse, Fengersfors, Fröskog, Edsleskog och Ånimskog körs med annan maskin och dessa arbeten kommer starta före eller efter påskhelgen.

Tänk på att det är viktigt att ni som fastighetsägare sopar ut sand från gångbanan före kommunen kommer förbi med sopmaskinen.

Arbetet förväntas pågå 5-6 veckor från 1 april.
.......................................

Turordning
cykelbanor
centrum
genomfartsleder
sydvästra Åmål
sydöstra Åmål
nordvästra Åmål
nordöstra Åmål
Kasenberg
Tösse
Fengersfors
Fröskog
Edsleskog
Ånimskog


Publicerad 2019-04-16

Näringslivsfrukost fredagen den 26 april

Välkommen på näringslivsfrukost fredagen den 26 april, kl 07.27.

Denna gång står Sten Nilsson som värd och vi kliver ombord på m/s Vänervåg för en tur på Vänern. Under turen berättar Sten om sin verksamhet och om Vänern.
Anna Hjelmberg, turismutvecklare, berättar om Vänersamarbetet, projektet lake Vänern grand tour och sommarens aktiviteter.

Vi kastar loss kl 07.27 och är i hamn kl 09.00. Du hittar m/s Vänervåg vid kajen mellan turistbyrån och Harrys.
Under turen bjuds vi på kaffe och smörgås. Lämplig klädsel och bekväma skor rekommenderas.

OBS! Begränsat antal så anmälan till Marianne är obligatorisk och senast onsdagen den 24 april.


Hälsningar från oss på Tillväxtenheten
genom
Marianne Carlsson
Näringslivsutvecklare
0532-170 26, 0708-68 59 60
marianne.carlsson@amal.se


Publicerad 2019-04-12

Återvinningsstation flyttas

Företaget Förpacknings och tidningsinsamling, FTI, har beslutat att avveckla återvinningsstationen vid Rösparksskolan. FTI har gjort bedömningen att det finns säkerhetsrisker i samband med tömning av behållarna eftersom många barn vistas i området vid skolan. Stationen började av avvecklas idag fredag 12 april och kommer att vara helt avvecklad på måndag 15 april. Återvinningsstationen kommer att flyttas till en annan plats i norra delen av Åmål. Det är ännu oklart var det nya platsen blir. Vid frågor om detta kontakta renhållningschef Veronica Carlsson-Ulff, telefon 0533- 681780,  e-post: veronica.carlsson-ulff@saffle.se

Fakta FTI
FTI har i uppdrag att samla in förpackningar och tidningar och se till att de återvinns i så hög grad som möjligt. Insamlingssystemet finansieras huvudsakligen med hjälp av förpackningsavgifter som producenterna, dvs företag som importerar varor, fyller en förpackning och säljer en vara, betalar. Företaget ägs av fem materialbolag; MetallKretsen, Plastkretsen, Pressretur, Returkartong och Svensk Glasåtervinning.


Publicerad 2019-04-12

Dags att söka feriepraktik

Nu är det dags för ungdomar att söka feriepraktik för sommaren 2019. Feriepraktik kommer att erbjudas till ungdomar som gått ur 8:an, 9:an samt 1:a och 2:a året på gymnasiet, är folkbokförda i Åmåls kommun och som inte har något annat sommarjobb.

Ansökan är öppen och finns här >

Det kommer att finnas möjlighet att få hjälp med ansökan och ställa frågor på Hubben (Young Innovation HUB, Kyrkogatan 11) den 16/4 mellan kl 15.30-19.

Sista ansökningsdag är 5 maj!

Frågor besvaras av:
Kajsa Ljusegren
tel. 0532-170 06
E-post: ferie.praktik@amal.se


Publicerad 2019-04-09

Information om vårdcentralen


Uppdatering 12 april kl 8.00

Idag fredag 12 april kl 8 öppnar Medpro Clinic vårdcentral på Södra Långgatan 12,1 tr. Telefon 0532-709400
Mer information finns på Medpros hemsida https://medpro.se/


Uppdatering 11 april kl 8.00

Telefonnummer till regionen för frågor om vårdcentralen i Åmål.

0702-052430Publicerad 2019-04-09

Åmål topp tre i företagsklimat

I 2018 års undersökning av Insikt – en servicemätning av kommunens myndighetsutövning – kommer Åmål på plats tre!

- Vi är otroligt glada över det fina resultatet. Det visar att vi arbetar i rätt riktning och att våra handläggare har ett bra förhållningssätt i vårt myndighetsutövande och i kontakter med våra företag, säger kommunens näringslivsutvecklare Marianne Carlsson.

Stort grattis till Höganäs för förstaplatsen och Tomelilla för andraplatsen!
Fördelar med undersökningen
  • Frågorna avser endast faktorer som kommunerna själva har ansvar för och kan påverka
  • Det är endast företagare och andra kunder som haft en kontakt med kommunen som deltar
  • Resultaten utgör ett konkret verktyg för förbättringsarbete 
  • Kommunen ser resultaten i webbportalen i nära anslutning till fattat beslut 
  • Undersökningen möjliggör jämförelser över tid och med andra kommuner.

Länk till öppna jämförelser i företagsklimat pdf (pdf 385 KB)


Publicerad 2019-04-09

Dags att nominera personer till Dalslandsmedaljen 2019

Nu är dags att starta nomineringsarbetet inför utdelande av 2019 års Dalslandsmedalj. Dalslands Turist AB (DTAB) har det administrativa ansvaret för medaljen.Dalslandsmedaljen har delats ut sedan 1960 och hittills har 102 medaljer delats ut, senast 2018 till Benny Ruus, Dalslands Kanal. Medaljkommittén består av 3 rep från Dalslandskommunerna inkl Vänersborg, 1 representant från Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbund samt 1 representant från Dalslands konstförening. Medalj kan utdelas till personer/föreningar/organisationer som genom framstående förtjänster gagnat landskapet Dalsland. Alla har rätt att nominera/föreslå personer som man tycker ska få Dalslandsmedaljen. Nomineringar skall vara DTAB tillhanda senast 30 april och kan skickas till johan.abenius@dalsland.com, alternativt postas till:

Dalslands Turist AB
Att. Johan Abenius
Centrumvägen 2
666 30 Bengtsfors.
Förslag av mottagare av medalj skall motiveras.


Publicerad 2019-04-05

Event Åmål tar över efter Evenemangsservice

I samband med att Evenemangsservice upphörde tog kommunen över verksamheten som en del av tillväxtenheten under namnet Event Åmål. Ulf-Inge Dahlgren som har lång erfarenhet från tiden med Evenemangsservice kommer att arbeta med bokning och uthyrning av material för evenemang. Det finns bland annat långbord och bänkar, bajamajor och en transportabel scen. Det nya är att den som hyr materiel får själv ordna med lastning/lossning och transport till och från evenemanget. Vi önskar Ulf-Inge varmt välkommen till tillväxtenheten och Event Åmål!

De som är intresserade av att hyra utrustning kan kontakta Event Åmål på telefon, 0532-170 60, e-post: ulf-inge.dahlgren@amal.se


Publicerad 2019-04-04

Fria sommarlovsaktiviteter 2019

Även under sommaren 2019 kommer Åmåls Kommun genom barn- och utbildningsförvaltningen att erbjuda fria sommarlovsaktiviteter under veckorna 25-32.
Planeringen pågår för fullt, mer information kommer."


Publicerad 2019-04-02

Viktig information till föräldrar och vuxna

Det har kommit till vår kännedom att barnporrfilm har spridits på Snapchat bland elever i framförallt åk 4 - 6 i Åmåls kommun och kringliggande kommuner. Det kan även finnas risk att elever har blivit kontaktade via Snapchat och där blivit uppmanade att filma sig själva när de utför sexuella handlingar. Det kan i detta sammanhang även ha förekommit hot. Elevhälsan och skolans personal är inkopplad för samtal med klasser och elever och alla föräldrar uppmanas att prata med sina barn om sociala medier och kontrollera så att det inte har något på sina konton som de upplever obehagligt. Barnpornografi och grooming ska polisanmälas och det är vårdnadshavarna som gör anmälan. Informera gärna skolan om ditt barn har varit utsatt så att stöd från elevhälsan kan ges.

Om du har frågor eller om det är något du funderar över, ta kontakt med ditt barns klassföreståndare/mentor/elevhälsopersonal.

Barn- och utbildningsförvaltningen
Verksamhet Grundskola


Publicerad 2019-04-01

Rengöring av gatubrunnar medför begränsad framkomlighet

Hej, under den närmaste treveckorsperioden kommer rännstensbrunnar i kommunen att göras rent och sugas ur. Arbetet innebär att det blir begränsad framkomlighet i vissa områden inom kommunen.


Publicerad 2019-03-29

Jubileumsåret 2018

I samband med årets födelsedag vill vi visa upp 375-årsjubileet som firades under hela 2018.

Måndag 1 april kl 12.00 på Åmåls kulturhus öppnar kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) utställningen. Välkomna att titta på bilder, bildspel, jubileumsprodukter, mingla och ta en kopp kaffe. Kaffe serveras till kl 14.00.

Utställningen pågår 1-3 april.

Lansering av jubileumsboken
Hela jubileumsåret har dokumenterats av fotogruppen Tilt samt av Jan Andersson. Texterna är skrivna av Sten Lindström. Layout/design av Daniel Hofling.

Boken finns till försäljning från kl 12.00 på biblioteket och Åmåls Bok- och Pappershandel.


Publicerad 2019-03-28

Omval till kommunfullmäktige i Falun

Mellan den 28 mars och den 5 april kan du som är folkbokförd i Falu kommun förtidsrösta i Åmåls kommun. Förtidsröstningen hålls på Stadshuset i Åmåls kommun. Anmäl dig i receptionen på våning 2 om du vill rösta.

Öppettider Stadshuset, Kungsgatan 26 i Åmål:
Måndag-fredag: kl 08.00-12.00, 13.00-16.00


Publicerad 2019-03-27

Anders Sandén tillträder som ny kommunchef i Åmåls kommun

Anders Sandén tillträder tjänsten som kommunchef i Åmåls kommun. Kommunstyrelsen fattade beslutet vid ett extra sammanträde på onsdagen 27 mars. Anders Sandén har sin bakgrund i både offentlig och privat sektor. Nu senast som egenföretagare inom public affairs (rådgivning inom politik, kommunikation och organisation). 


Publicerad 2019-03-26

Sandupptagning startar denna veckan, v 13

Sandupptagning på kommunens gator har nyligen påbörjats lite men från och med den här veckan, v 13 pågår sandupptagning med full insats. Det är av största vikt att du som fastighetsägare utför din del av vårstädningen före vi kommer. Fastighetsägare påminns om renhållning av gångbaneutrymme (trottoar) utmed era fastigheter. I de fall kantsten eller annan markering för gångbaneutrymme saknas räknas ett 1,2 m brett utrymme som gångbaneutrymme.
 
Alla fastighetsägare uppmanas att sopa ut sand från gångbaneutrymmet för att förbipasserande sopmaskin ska kunna omhänderta sanden.

OBS.Inget häckrens eller övrigt grovt trädgårdsmaterial får sopas ut i gatan. Löv och kvistar kan skada maskinen och sandupptagning därmed ej slutföras som önskat på dessa sträckor.
 
Efter att gatan sopats uppmanas fastighetsägarna att själva omhänderta gångbanans sand och inte sopa ut det i gatan.

Arbetet förväntas pågå 5-6 veckor och utförs i följande turordning:
Gång- och cykelbanor, centrum, genomfartsleder, sydvästra Åmål, sydöstra,  nordvästra, nordöstra, Kasenberg, Tösse, Fengersfors, Fröskog, Edsleskog, Ånimskog.


Vid eventuella frågor kontakta teknik- och fritidsförvaltningens kundtjänst på telefon 0532-173 02, e-post: kundtjanst.teknikfritid@saffle.se

Se även information under www.amal.se

/Teknik- och Fritidsförvaltningen Säffle-Åmål


Publicerad 2019-03-20

Näringslivsfrukost fredag 29 mars

Inbjudan till näringslivsfrukost fredagen den 29 mars kl 07.27, Åmåls Stadshotell.

Vi lyssnar på:

Saga Bio
Många vill ha biografen kvar, men man går inte på bio. Vi vill ta reda på vad som kan locka en större publik till Saga Bio. Stefan Jacobson, kulturchef berättar.

Åmåls Auktioner AB
Idag är det inte hållbart att kasta bort kära familjeklenoder eller gamla trotjänare som blivit lite nötta i kanten, någon annan kan uppskatta föremålet i fortsättningen. Åmåls Auktioner ser till att dina saker får nya ägare. Mats Ögren berättar.

Från Gotland till Åmål
Ett år som nya ägare till Åmåls Stadshotell. Vad har hänt och hur ser framtiden ut? Lasse Orava berättar.


Välkommen med din anmälan till Marianne senast dagen innan.

Tillväxtenheten, Marianne Carlsson, näringslivsutvecklare.
0532-170 26, 0708-68 59 60, marianne.carlsson@amal.se


Publicerad 2019-03-20

Anmälan öppen till banteknikerutbildning

Fram till den 9 april går det att ansöka till nästa kurs för bantekniker som startar 22 april. Se vuxenutbildningens film som beskriver vad en bantekniker jobbar med. Kontakta vuxenutbildningen för mer information om kursen och hur ansökan går till, telefon 0532-172 15.


Publicerad 2019-03-19

Åmål kan bli nominerad till tävlingen Årets stadskärna

Den senaste tiden har vi jobbat med en ansökan för att Åmåls återigen ska utnämnas till årets stadskärna. Den 26 mars kommer juryn till Åmål för ett besök och vi hoppas förstås kunna visa upp ett rent och snyggt centrum. Inför besöket kommer teknik och fritid därför att tidigarelägga sandupptagningen på Kungsgatan. Den 29 mars utses tre nominerade platser till årets stadskärna.


Publicerad 2019-03-08

Telefonförsäljning gällande rengöring av im- och ventilationskanaler

Enligt uppgift ringer ett företag just nu runt till villaägare i Åmåls kommun för att sälja rengöring av im- och ventilationskanaler. Som fastighetsägare är du fri att köpa de tjänster du vill, men räddningstjänsten vill tydliggöra att det inte föreligger något lagkrav att rengöra och rensa imkanaler och frånluftsventilation i privata bostäder.

Rengöring av imkanaler i bostäder är inget lagstadgat krav. Det är upp till fastighetsägaren att besluta om och när rengöring ska göras.

Sotning och brandskyddskontroll av eldstäder och tillhörande rökkanaler i villor och lägenheter är däremot ett krav enligt lagen om skydd mot olyckor. Sådan får endast genomföras av företag som arbetar på uppdrag av kommunen. I Åmåls kommun utförs sotning och brandskyddskontroll av Sotning och Ventilation i Säffle-Åmål AB.

De aviserar aldrig per telefon utan endast via brev.

Regelbunden rengöring av imkanaler kan vara bra och kan minska risken för brandspridning till imkanal, vid brand på spis. En stor del av rengöringen kan man utföra själv enligt instruktionerna för den egna anläggningen.

Ordförklaring

Imkanal = ventilationskanalen som går från köksfläkten


Publicerad 2019-03-06

Örnässkogen gallras för att främja bokskogen

Vi har en jättefin bokskog i Åmål? Alla som brukar ta promenader i Örnässkogen i området bakom gamla kyrkogården och bort till Furuhällsområdet vet var den ligger. Nu vill vi göra den vackra bokskogen ännu mer framträdande och inbjudande. För att gynna bokträdsbeståndet kommer en gallring att ske. Det handlar om ett 25-tal tallar som tas ner. Några av tallkronorna växter tätt ikapp med bokträdens kronor och är ett hinder för dessa. Gallringen kommer att ske under april. Vi kommer att informera närmare här och på hemsidan när vi vet vilka datum som gäller.


Publicerad 2019-02-22

Foto, ledarskapsutbildning och ekonomiredovisning på näringslivsfrukost

Idag anordnade vi en näringslivsfrukost på Åmåls stadshotellet. Inbjudna föreläsare den här gången var Svenhage Consulting, Fotograf Martin Gustavsson och Schullström ekonomitjänst. Maria, Martin och Marielle presenterade sig själva och sina företag. Stort tack till er, övriga deltagare och till Åmåls Stadshotell. Läs gärna mer om företagen på deras hemsidor: https://www.svenhageconsulting.se/
https://www.schullstromekonomi.se/
http://www.fotomartin.se/


Publicerad 2019-02-21

Prao- en första kontakt med arbetslivet

Under vecka 20 och 21 kommer årskurs 8 På Kristinebergskolan att bege sig ut på olika arbetsplatser. Är du som arbetsgivare eller chef nyfiken på möjligheten att ta emot en elev är du välkommen att kontakta vår praosamordnare.


Publicerad 2019-02-18

Åmåls kommun söker kommunchef

Som kommunchef är du kommunens ledande tjänsteman, du är direkt underställd kommunstyrelsen och du säkerställer att de politiska besluten i Åmål realiseras. I rollen ingår ett operativt chefsansvar för ledningsgruppen och kommunledningskontoret.

Läs mer om tjänsten här


Publicerad 2019-02-14

Nominera till Unga Landsbygdspriset i Väst 2019

Nu öppnar nomineringsperioden för Unga Landsbygdspriset i Väst 2019. Två unga företagare har chans att vinna 25 000 kronor vardera och Västra Götalandsregionen behöver din hjälp att sprida information om priset. Driver du företag på landsbygden eller känner någon ung entreprenör som gör det? Nominera senast 17 mars 2019.

Grundläggande kriterier
Pristagarna ska på ett framgångsrikt sätt ha startat eller drivit sitt företag med den huvudsakliga omsättningen på landsbygden eller i tätorter med under 10 000 invånare. Det kan vara såväl traditionellt lantbruksföretagande eller företagande inom helt andra branscher. Priset värdesätter även ekonomiskt framgångsrikt företagande, miljöhänsyn, sociala aspekter, samhällsnytta och skapande av arbetstillfällen.

Ålder på pristagaren: 15-30 år. Priset delas ut för insatser gjorda till och med 2018 års slut.

Läs mer och nominera via hemsidan:
www.vgregion.se/landsbygdspriset


Publicerad 2019-02-12

Varför ska jag duscha före bad?

Det här veckan genomförs en temavecka om badhushygien. Vattnet som vi har i våra bassänger innehåller klor. Klorets jobb är att ”äta upp” bakterier och smuts som hamnar i vattnet. Om du duschar utan badkläder och tvålar in dig ordentligt innan du badar så försvinner upp till 80 procent av smutsen och då har kloret mycket mindre att äta och vi kan ha mindre mängd klor i vattnet. Detta är bättre för dig som badar och för oss som jobbar i badet.


Publicerad 2019-02-08

Reshjälpskortet - ett extra stöd till dig som har färdtjänst

Du som är berättigad till färdtjänst kan ansöka om Reshjälpskortet från Västtrafik. Innehavare av kortet kan ta med en person som reshjälp utan extra kostnad på sin resa med den allmänna kollektivtrafiken.

1. Information om Reshjälpskortet https://www.vasttrafik.se/globalassets/media/dokument/infobrev-reshjalpskort.pdf

2. Ansökningsblankett https://www.vasttrafik.se/globalassets/media/dokument/blankett-reshjalpskort.pdf


Publicerad 2019-02-06

Dags att nominera till Dalslandsmedaljen

Nu är dags att starta nomineringsarbetet inför utdelande av 2019 års Dalslandsmedalj. Medaljen har delats ut sedan 1960 och hittills har 102 medaljer delats ut, senast 2018 till Benny Ruus, vd för Dalslands Kanal AB. Medaljkommittén består av tre representanter från Dalslandskommunerna inklusive Vänersborgs kommun, en (1) representant från Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund samt en (1) representant från Dalslands konstförening. Dalslands Turist AB (DTAB) har det administrativa ansvaret för medaljen.

Medalj kan utdelas till personer/föreningar/organisationer som genom framstående förtjänster har gagnat landskapet Dalsland. Förslag av mottagare av medalj skall motiveras.

Alla har rätt att nominera/föreslå. Nomineringar skall vara DTAB tillhanda senast 30 april till: johan.abenius@dalsland.com alternativt

Dalslands Turist AB
att. Johan Abenius
Centrumvägen 2
666 30 Bengtsfors.Publicerad 2019-02-04

Även privata fastighetsägare tillåts tippa snö vid Måkeberg mot viss ersättning

De stora snömängderna som fallit kan innebära att även privata fastighetsägare behöver köra bort snö. Kommunen tillåter därför att även privata fastighetsägare mot viss ersättning får tippa snö vid kommunens snötipp på Måkebergsvägen, öster om husbilsparkeringen. Den som vill tippa snö vid Måkebergsvägen ska kontakta Rolf Johansson på LBC Värm-Dal på telefon 070-537 34 72 som ser till att ni ges tillåtelse.  Att tippa kostar 100 kr per lastbilslass och betalas till LBC. Avgiften avser bara att täcka de omkostnader det blir för att lasta ihop snön för att skapa plats.

Med vänlig hälsning
Niklas Ekberg
Gatuchef


Publicerad 2019-02-04

LSS söker sommarvikarier

Verksamheten för Stöd och funktion (LSS) söker medarbetare till sommaren 2019! Vi har sommarjobben som gör skillnad!


Publicerad 2019-02-01

Beslut om kostnadsramar för nya skolan i maj-juni 2019

Inför vårterminen 2022 ska den nya F-3 skolan på Rösparksskolans markområde vara inflyttningsklar. Inom kort skickas ansökan om rivningstillstånd in för den gamla skolan. I maj eller juni kommer kommunfullmäktige att fatta beslut om kostnadsramarna för den nya skolan.


Publicerad 2019-02-01

Besked om nya skolan F-3

Igår uttalade sig den politiska majoriteten i Åmål om planerna för den nya skolan som ska ersätta Rösparksskolan som stängdes 2014 på grund av mögelskador. Hör inslaget i P4 Radio Väst. På vår hemsida kan du läsa mer om den januariöverenskommelse i kommunfullmäktige som nämns i inslaget.


Publicerad 2019-01-30

Föreningarna i Åmål kan söka idrottsstrategiskt uppdrag

Nu finns möjligheter för idrottsföreningarna i Åmåls kommun att ansöka om ett idrottsstrategiskt uppdrag. Uppdragen kan gälla för en enskild händelse eller för en säsong. Ett uppdrag kan vara marknadsföring av kommunen i program, på matchdräkt och vid arena. Ett uppdrag kan också vara att tävlande föreningsmedlemmar marknadsför kommunen vid tävlingar utanför kommunen.

Länk till mer information om idrottsstrategiskt uppdrag


Publicerad 2019-01-28

Ett års studier i USA för Karlbergselev

Vi säger grattis och lycka till Emelie Karlsson, elev på Karlbergsgymnasiet, som i år tilldelas Åmåls kommuns internationella utbytesstipendium (helår). Hon får nu möjligheten att studera i kommunens vänort i De Pere, USA ett helt läsår.


Publicerad 2019-01-25

Näringslivsfrukost på Harrys

Idag arrangerade vi årets första näringslivsfrukost och vi säger stort tack till Ulrika Skålén, platschef på Harrys för den trevliga frukosten. Ett 40-tal personer från lokala företag och organisationer deltog.


Publicerad 2019-01-22

Över 500 personer fick ta del av kraften i Dalsland

Under två intensiva dagar fick över 500 besökare träffa kommuner, företagare och olika organisationer från Dalsland på Junibacken i Stockholm. Den gemensamma satsningen Dalsland kommer på besök visade sig mycket lyckad.
-Det var ett genuint intresse för Dalsland och Åmål. Ett stort tack till alla som kom och besökte oss, säger Marianne Carlsson, näringslivsutvecklare i Åmåls kommun.


Publicerad 2019-01-17

E-handel 28 januari – för dig som startat, funderar på att starta med näthandel eller vill komplettera din fysiska butik med näthandel

Nyföretagarcentrum Väst arrangerar ett seminarium den 28 januari i Åmål. Lars Svensson går igenom grunderna för e-handel och vad man skall tänka på när man har en butik på nätet. Vad finns det för plattformar och betalningslösningar? Vad finns det för fallgropar? Efter en generell genomgång fokuserar vi på just dina frågor och funderingar. Maila gärna in dina frågor i förväg till lars.svensson@nyforetagarcentrum.se eller ta med dem så diskuterar vi kring detta under kvällen. Måndagen den 28 januari, kl 18.00-21.00, stadshuset, Åmåls kommun. Anmälan senast 23 januari till Ulrika Abrahamsson, 0532-17445, ulrika.abrahamsson@amal.se


Publicerad 2019-01-16

Inbjudan till 2019 års första näringslivsfrukost

Välkommen till Harrys i Åmål, fredagen den 25 januari kl 07.27

- Vi kör en presentationsrunda bland oss som är där.
- Ulrika Skålén, berättar om restaurang Harrys första år i Åmål.
- Hur gick det när Dalsland kom på besök till Junibacken i Stockholm den 20 januari. Marianne Carlsson, Tillväxtenheten, berättar.

Vi inleder med god frukost.

Anmälan till Marianne senast tisdagen den 22 januari.

Marianne Carlsson, näringslivsutvecklare
0532-170 26, 0708-68 59 60, marianne.carlsson@amal.se


Publicerad 2019-01-09

Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor

Den 1 april 2019 blir det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura (e-faktura) enligt en ny europeisk standard. Det innebär att alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor enligt den nya standarden, och att alla offentliga organisationer måste kunna ta emot dem.

Läs mer om de nya reglerna


Publicerad 2019-01-08

Delta i enkätundersökning om tillgängligheten i Åmåls kommun

Åmåls kommun är intresserad av att veta hur tillgängligheten upplevs i kommunen. Undersökningen fokuserar på kommunala byggnader och offentliga miljöer (ej privata aktörer).
Du är välkommen att lämna dina synpunkter för att eventuellt kunna påverka din situation i vardagen. Enkäten är öppen fram till 31 januari 2019. Om du önskar kan du få enkäten sänd till dig via post. Kontakta då 0532-170 00. Alla svar är anonyma. Klicka på länken nedan för att komma till enkäten:

https://www.netigate.se/a/s.aspx?s=640793X145666125X42336


Publicerad 2019-01-02

Begränsning av trafik nattetid i centrala Åmål

Under perioden 1 januari till och med 30 september 2019 införs begränsningar av trafik nattetid mellan klockan 00-05 på två vägsträckor i centrala Åmål. Den ena vägsträckan är Måkebergsvägen från Hålskogsgatan ut till reningsverket. Den andra sträckan är Kungsgatan mellan Torggatan och Norra Långgatan. Åtgärderna införs på prov och ska utvärderas efter perioden.


Publicerad 2019-01-02

Ett stort tack till er alla för att ni var med och gjorde Åmåls 375-årsjubileum till ett fantastiskt år. Vi önskar er ett riktigt Gott Nytt År!


Publicerad 2019-01-02

Vård och omsorg byter namn till välfärd och arbetsmarknad

Från och med årsskiftet genomför vi en omorganisation som innebär att vård- och omsorgsnämnden och dess förvaltning byter namn till välfärds- och arbetsmarknadsnämnden respektive välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen. Den nya organisationen införs på prov och ska utvärderas 2020.


 

KONTAKTINFORMATION

Kommunikatör
Jan Andersson
Telefon 0532-173 61
E-post jan.andersson@amal.se

Sidan uppdaterades 2019-01-16

Synpunkter på sidan?