Värme och sanitet satsar i Åmål
För många är Mikael Skantz ett känt namn i VVS-branschen. Efter många år som säljare vill han återigen jobba med VVS-montage och service utifrån hemmakommunen.
Mikael Skantz började sin Åmålsresa när han i mitten av 1980-talet hyrdes in Hagbys rör via det Göteborgsföretaget han jobbade för på den tiden. Hagbys rör ägdes då av Mikaels pappa.
Efter några år bestämde sig Mikael och familjen att flytta upp till Åmål och där fortsatte att arbeta i pappas företag.
- Vi väntade första barnet och jag sa att jag skulle prova 1 år. Sedan flyttade jag upp och familjen flyttade upp kort därefter, berättar Mikael Skantz.
Drygt 10 år senare såldes Hagbys rör, som då hade 45 anställda, till Bravida-koncernen och Mikael följde med över till de nya företaget.
-Jag hade inte tanke på att ta över Hagbys rör. Vi hade småbarn hemma och jag visste vad det skulle innebära att driva ett företag med så många anställda. Så jag fortsatt som anställd, berättar han.
2008 fick Mikael ett erbjudande om att börja som VVS-säljare. Han hade tröttnat på rörmokeriet och gav sig ut på vägarna. Det skulle komma att bli 11 år, men efter tusentals mil och mängder av hotellnätter föddes tankarna på att återvända till hantverket igen.
-Jag längtade tillbaka till rörmokeriet. Efter 7000 mil om året och 90 hotellnätter började man fundera på vad man höll på med. Jag ville börja producera något med händerna igen, säger han.
För 1,5 år sedan startade Mikael Skantz Åmålsavdelningen av Karlstadsföretaget Värme och sanitet som har totalt åtta anställda. Han är nu både platschef, anställd och montör på Åmålsavdelningen. Lokalerna ligger på Forsbrogatan.
- Det har gått bättre än förväntat. Det har spridit sig en hel del att jag har startat och så är det många känner till mig sen gammalt.
Det har redan blivit en hel del jobb i Åmål och Säffle, och Mikael är ofta i Karlstad och förstärker vid alla pågående nybyggnationer där. Men det kan också bli tvärtom.
- Genom att jag kan låna in folk från Karlstad kan jag åta mig även lite större jobb. På sikt hoppas jag kunna anställa någon, berättar han.
Mikael Skantz berättar att företaget är certifierat enligt branschorganisationens koncept Säker Vatteninstallation. Medlemsorganisationen Säker vatten har till uppgift att skapa ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara VVS-installationer. Det gör man genom att utbilda, auktorisera och kontrollera företag i VVS-branschen. Certifieringen ställer också krav på utbildning var femte år för VVS-teknikerna.
Han ser hela Dalsland och södra Värmland som sitt geografiska arbetsområde. Hans långa erfarenhet inom yrket har flera fördelar. Ofta anlitas han för att koppla in nya värmepumpsanläggningar. Även vid serviceuppdrag i äldre anläggningar kommer erfarenhet till nytta.
-Det är en väldig skillnad på nyinstallationer och serviceuppdrag. Vid nya installationer är allt färdigt och nytt. Vid serviceuppdrag kan du stöta på väldigt gammal utrustning.
Företaget märkte av coronapandemins effekter redan i mars förra året. Många nybyggen stanna av när utländska hantverkare reste hem. Men för Mikael blev det ett kortvarigt uppehåll.
- Vi korttidspermitterades torsdagar och fredagar. Men bara efter 14 dagar var vi igång för fullt igen. Det har varit väldigt mycket i Karlstad med alla värmepumpar på nybyggena. På sikt ska försöka satsa mer på jobb runt Åmål.
Mer information om Värme och sanitet finns på företagets hemsida: https://varmeochsanitet.se/
Sidan uppdaterades 2023-03-08