Stadshotellet och Dalhall utökas med Forsbacka Restaurang & Hotell

Ägarpar fram framför Forsbackas huvudbyggnad
Lasse och Elisabeth utökar sin hotellverksamhet i Åmål när de tar över Forsbacka Hotell & Restaurang efter årsskiftet. Foto: Jan Andersson

Lasse och Elisabeth tar över Forsbacka Hotell & Restaurang

Den 1 januari 2023 tar Lasse och Elisabeth Orava över som ansvariga för driften av anrika Forsbacka Hotell & Restaurang. Företagarparet som kom till Åmål 1 april 2018, på dagen då Åmål fyllde 375 år, utökar nu Åmåls Stadshotell och Dalhall Hotell med restaurang och boende vid en av Sveriges vackraste golfbanor. Det blir en året runt- anläggning med dagliga öppettider som följer golfsäsongen, och det blir ett nära samarbete med Forsbacka golfklubb. Under hela året går det att boka anläggningen för till exempel konferenser, middagar och bröllop.

Det blir ett bra komplement de två andra anläggningar de driver mycket framgångsrikt.

 - Det är tre helt olika segment som vi har på Dalhall, Stadt och Forsbacka. De kan ha nytta av varandra så det känns jättebra. De ligger liksom en triangel bara några minuter mellan varandra, säger Lasse och Elisabeth Orava.


Foto: Jan Andersson

De konstaterar att de nu kommer att arbeta med en betydlig äldre anläggning jämfört med de inne i Åmål.

 - Vi är stolta över att Stadshotellet är från 1904. Nu pratar vi slutet av 1700-tal i Jägmästarflygeln och tidigt 1800-tal här, säger Lasse Orava och syftar på den vackra huvudbyggnaden där restaurangen ligger.

Även om det formella övertagandet sker 1 januari vill de börja marknadsföra anläggningen redan i december. Elisabeth berättar att de kommer att vara lyhörda för golfspelarnas behov, vad de vill se att en golfrestaurang ska leverera och vilka produkter de vill ha.

 - Vi har många lunchgäster idag på stadshotellet, och vi har redan börjar intervjua golfspelarna med lite öppna frågor. Är det något ni saknar, är det något ni önskar?. Vi har fått en hel del bra inspel. Vi kommer säkert att hitta en egen väg, men grunden ligger mycket i det vi kan och är bra på, berättar Lasse Orava.

Han berättar de haft de har haft lite av en succé med sin husmanskost och det har blivit något av ett signum för Åmåls Stadshotell.

  - Det är husmanskost på riktig med riktiga råvaror och den kommer vi inte att frångå, och den kan vi anpassa efter verksamheten. Det blir spännande. Det här blir nytt i och med att vi blir tre. Tidigare har vi varit två. Jag och Elisabeth på stadshotellet och Dalhall. Nu har vi en till i golfklubben som vi får ha samtal med. När är det tävlingar och vad kan vi ställa upp med då? Vi gör det här grejerna tillsammans utifrån klubbens agenda och så anpassar vi oss till vad klubben har för önskemål. Det är ju klubbens restaurang och hotell på ett sätt. Tillsamman tror jag vi kommer att göra det här riktigt bra, säger Lasse Orava.

Vägvisare vid Forsbacka golfklubb
Foto: Jan Andersson

Elisabeth ser en styrka i att ha tillgång till ytterligare en anläggning, lagom stor, när det inte är golfsäsong för till exempel konferensgrupper, middagar och bröllop. Forsbackarestaurangen öppnar i början av april, men anläggningen går att boka året om, vilket gör att de inte behöver tacka nej till vissa affärer på grund av att stadshotellet eller Dalhall är bokade.

 - Vi öppnar dagligen när golfarna kan gå ut och spela och banan är redo. Det har ju lite med vädret att göra, säger hon.

Lasse konstaterar att årets julbord på stadshotellet har gått fantastiskt bra och sannolikt kommer det att serveras julbord på Forsbacka nästa jul.

Att golfa sig genom landet med husbil har blivit populärt och många stannar till vid Forsbackas ställplatser för att bo och spela. Lasse och Elisabeth berättar att de kommer att jobba för att kunna utöka antalet ställsplatser från 15 till 30 platser redan till kommande säsong. De ser också möjligheter att samarbeta med Åmåls skicenter på vintern.

Dalhall Hotell & Café har 23 rum, Åmåls Stadshotell har 29 rum och Forsbacka Hotell & Restaurang har 13 rum.

Vi önskar Lasse och Elisabeth stort lycka till med satsningen på Forsbacka hotell och restaurang!

 

Sidan uppdaterades 2023-03-08

Synpunkter på sidan?