Rekordsiffror för handeln i Åmål

Butiksinteriör

Vi är jätteglada över att kunna presentera färska siffror från handels utredningsinstitut som visar att handeln i Åmål har gått mycket bra under 2020. Försäljningen uppgick till 761 miljoner kronor, vilket är en försäljningsökning med hela sju procent. Omsättningen är den högsta sedan 2007. försäljningsindex för den totala handeln hamnade på 91.

Dagligvaruhandeln sålde varor för 476 miljoner kronor. Det är en mycket stark försäljningsutveckling med hela 10 procent. Försäljningsindex uppgår till 106. Det innebär att det inte bara är Åmålsborna som handlar dagligvaror i Åmål. Även dessa siffror är historiskt höga. Man får gå tillbaka till 2007 för att hitta motsvarande siffror.

Även för sällanköpsvaror ser vi en mycket positiv utveckling. Försäljningen uppgick till 285 miljoner kronor, vilket är en försäljningsökning med fina tre procent. Försäljningsindex för sällanköpsvaror hamnar på index 75. Varför har det gått så bra för handeln trots pandemin och få internationella turister som besökte Åmål under 2020.

- Jag tror det finns flera anledningar till den positiva utvecklingen. Vi har ett bra brett utbud. Vi har handlare som har anpassat sig och tänkt nytt. De har erbjudit bra service med hemkörning och online-försäljning. Vi ser också att Åmålsborna har handlat lokalt. De har stannat hemma och tillbringat semestern på hemmaplan. En annan bidragande framgångsfaktor är kommunens olika åtgärdspaket; presentkort till personalen, lunch till gymnasieungdomar och mat till äldreboenden, säger kommunens centrumutvecklare Ulrika Abrahamsson.

Sidan uppdaterades 2023-03-08

Synpunkter på sidan?