Rekordmånga UF-företag på Karlbergsgymnasiet

Intresset för att starta och driva UF-företag i årskurs tre på gymnasiet blir alltmer populärt i takt med att fler program börjar jobba med företagande. Det här läsåret har eleverna startat 31 företag och det finns gott om smarta affärsidéer. 

UF är förkortning av Ung företagsamhet. Att driva ett UF-företag innebär att eleverna under ett år lära sig att starta, driva och avveckla ett företag. De får bland annat bygga affärsplan, ta kontakt med banker, ordna med tillstånd, hitta leverantörer, jobba med varumärke och marknadsföring. UF-företagen delta på mässor för att marknadsföra sitt företag. Mässorna är samtidigt tävlingar från regional nivå ända upp till Europanivå. Företagen kan vinna ära och fina priser. I samband med mässor får de bygga monter för att marknadsföra sina tjänster eller produkter på ett tilltalande sätt.

Karlbergsgymnasiet har under många år satsat på UF-företagande och haft fina framgångar. Även det här läsåret finns det många intressanta företag och det är rekordmånga, hela 31 stycken. Ett av dem är Svinngott-UF som drivs av fyra elever på samhällsprogrammet. Som namnet antyder handlar det om att ta tillvara överblivna livsmedelsprodukter och återanvända dem, det hemgjorda, men med en liten extra touch. Bröd blir välsmakande krutonger och havregryn blir god chokladgranola. När det är frukt- och bärsäsong finns även möjlighet att köpa lingon- och och blåbärssylt. Försäljningen sker via företagets hemsida. Företagarna konstaterar att det är roligt att driva företag men det innebär mycket jobb:

 - Allt tar mycket mer tid än vi trodde. Det är väldigt mycket som ska ordnas som man inte tänker på, allt pappersarbete, säger företagets vd Thea Johansson och får medhåll av medarbetarna.

UF-företagen har nu startat säljperioden. Svinngott UF kommer att sälja produkter på kommande julmarknader och i samband med att Karlbergsgymnasiet har öppet hus. Du kan läsa mer om företaget och handla beställa varor via deras hemsida

www.svinngott-uf.webnode.se

 

Elever som berättar om sitt UF-företag 

De fyra UF-företagarna i Svinngott UF: Thea Johansson, Matilda Andersson, Evelina Wester, Karen MacWange. Foto: Jan Andersson

 

Närproducerad glass med lärarnamn

Hur skulle det smaka med en liten eller stor glassbägare fylld med lokalproducerad välsmakande glass. Veckans sortiment består av de spännande sorterna Carlsson Crackling Cookies, Salted Karl`amel och Lisas Läskiga Lakrits. Företaget vd Tom Bui berättar att namnen är en humoristisk och lite spexig anspelning på lärarnamn. För att tillverka glassen får de låna skolans kök. En frys har de ordnat dit själva. De fantasifulla etiketterna har de designat själva och monterar de hantverksmässigt på bägarna. Försäljningen sker av praktiska skäl i ett klassrum i ekonomikorridoren. Företagarna går passande nog på ekonomiprogrammet.

 - Vi kom igång ganska sent med idén. Vi visste att vi ville göra någon originellt med den och vi visste att vi ville göra en produkt. Vi trodde inte det skulle vara så lätt att tillverka glass. Vi fick testa mycket i början för att få till rätt hårdhet på glassen, berättar Tom Bui och kollegan Alfred Johansson.

Marknadsföringen sker ännu så länge på företagets Instagramkonto nicecream_uf. Av praktiska skäl är det en utmaning att sälja glass. Men de säljer bra på skolan och när det blir öppet hus för eleverna i årskurs nio kommer det förstås att finnas glass att köpa.

Elever berättar om sitt UF-företag

Tom Bui och Alfred Johansson tillverka närproducerad glass. På bilden saknas Victor Karlsson , Peter Norström, Jonathan Waldenström. Foto: Jan Andersson

Smycken med hjärtlig affärsidé

Ett annat av UF-företagen är Pearl Dsgn UF som drivs av 4 elever, även de går tredje året på ekonomiprogrammet. Företagets affärsidé går ut på att sälja egentillverkade smycken i form av matchande arm- och halsband. Det fiffiga är att kunden kan välja bland flera olika färger som står för olika ändamål. För varje sålt smycke och går 10 procent till det välgörande ändamålet. Kunden skickar in sitt handledsmått och önskemål om färg så sker tillverkningen inom en vecka.

 - Till exempel är rosa är för kampen mot bröstcancer och blått är motsvarande för prostatacancer och rött för HIV. Hittills har vi sålt 10-15 stycken. Det är mest armband, säger inköpsansvariga Emma Stenegren och hennes medarbetare.

De är ännu i början av säljperioden och kommer att medverka på öppet hus. Dessutom har de siktet inställt på julmarknader. För den som vill låta sig inspireras av vackra smycken med stort hjärta bakom kan besöka företagets Instagramkonto pearldsgn_UF. Företaget har också en hemsida på gång där man kommer att kunna kontakta företaget för beställningar.

 

Elever berättar om sitt UF-företag

Idamaja Johansson, Emma Stenegren, Ronja Nätt, Amanda Åström och Linn Åhsberg driver företaget Pearl Dsgn UF.

Foto: Jan Andersson

 

UF lärarna ser stora fördelar med att eleverna väljer att starta UF-företag.

 - Som UF-lärare tycker jag att det är en fantastisk möjlighet för eleverna att driva UF-företag som en del av sin utbildning. Genom att kombinera utbildning med företagande så ges eleverna goda förutsättningar att knyta värdefulla band med näringslivet och att skapa sig en värdefull grund inför kommande arbetsliv, säger Victor Landing.

I nuläget finns det 31 UF-företag på Karlbergsgymnasiet, vilket är rekordmånga företag tack vare att fler program har valt att börja med jobba med UF. Bland annat har flera intressanta företag startats på Industriprogrammet.

Fakta Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har UF utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar UF även på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Organisationen har alltså funnits i 40 år, men det allra första UF-företaget startade redan 1919 i den amerikanska delstaten Massachusetts.

Källa: https://ungforetagsamhet.se/om-ung-foretagsamhet

 

Sidan uppdaterades 2023-03-08

Synpunkter på sidan?