LBC Värm-Dal AB – medlemsföretag med stor bredd

LBC Värm-Dal AB består av ett 60-tal medlemsåkerier. Hög kundservice är a och o. När de stora åkericentralerna inte kan eller vill tillgodose behoven hos små kunder försöker LBC Värm-Dal AB hitta logistiklösningarna för alla behov.

LBC Värm- Dal är erbjuder ett komplett sortiment av transportlösningar och även andra tjänster.

- Jag tycker vi har en bra mix. Vi har fjärrtrafik i hela södra Sverige och vi har en omfattande Norgetrafik genom Pousi Transport AB, där vi även kan erbjuda tullhantering, säger Ulf Åsberg, vd för LBC Värm-Dal AB.

Norgetrafiken har trots pandemin fungerat utan störningar, eftersom yrkestrafiken inte har berörts i något större omfattning av restriktionerna vid gränsen.

Pandemin har inte påverkat hela åkeribranschen negativt, snarare tvärtom. Folk handlar mer på nätet och det innebär att transporterna till utlämningsställena har ökat markant. Det har bland annat gynnat medlemsföretaget Wedins i Tösse där LBC Värm-Dal AB har samarbete med Postnord.

Personal på LBC Värm-Dal AB framför lastbilar
Andreas Pousi, vd på Pousi Transport AB tillsammans med Ulf Åsberg, vd för LBC Värm-Dal AB.
Foto. Jan Andersson

Den avlånga geografin i vår region är en faktor som gör att andra transportföretag inte har lika stor möjlighet att ge sig in på den lokala transportmarknaden.

- Om man tittar på hur geografin ser ut så ligger vi mellan Norge i väster och Vänern. Det är inte lika lätt att hitta bra logistiklösning som till exempel nere i Jönköping. Därför blir det att vi hjälper en del andra speditörer med transporter på den här sidan Vänern, säger Andreas Pousi, vd för Pousi Transport AB.

LBC Värm-Dal är inte enbart en organisation för transporter och entreprenader. De säljer också certifierat material i olika fraktioner från flera grustäkter i närområdet.

-Det fungerar bra. Vi har material som täcker in det mesta, Vi hjälper många vägföreningar och både Säffle och Åmåls kommuner är stora kunder, berättar Ulf Åsberg.

Lastbilsflak lastat med järnbalkar
Robert Elgh, en av de anställda på Pousi Transport AB; kontrollerar last som ska levereras.
Foto: Jan Andersson

En utmaning för åkeriföretagen är avsaknaden av fler industrier med volymproduktion. Ulf Åsberg konstaterar att volymer försvunnit i takt med att flera stora tillverkningsföretag försvunnit från Åmål. Med det finns också bra exempel på volymproduktion Åmål. Både Hexpol, Oso Manufacturing AB och Nordiska Kardan är kunder till LBC Värm-Dal. Även Eurosand i Tösse är en stor samarbetspartner.

En viktig policy i LBC Värm-Dal har är att handla så mycket som möjligt lokalt, till exempel kontorsutrustning och mobiltelefoner.
-Det är alltid enklare att handla lokal. Då vet vi att det går att få bra support, säger Ulf Åsberg.

En annan policy som medlemsorganisationen har är att ”köra som lite som möjligt”. Det kanske kan låta konstigt, men det handlar om att trafikledningen hela tiden försöker fylla upp lastbilarna för att få så effektiva transporter som möjligt, viket är bra för miljön.

Lastbilschaufför i förarhytt
Robert Elgh på Pousi Transport AB kör gods till bland annat Norge. På arbetsplatsen finns både 
kylskåp och mikrovågsugn. Foto: Jan Andersson

LBC Värm-Dal är certifierad med Fair transport. Det är en garanti för att det är sunda villkor inom åkerinäringen, såsom löner och andra villkor inom branschen. Syftet med certifieringen är att alla åkerier ska konkurrera på lika villkor.

Men så ser det tyvärr inte ut i åkerinäringen idag, med bland annat inslag av många utländska aktörer som transporterar gods in, ut och framförallt i Sverige med helt andra villkor, konstaterar både Andreas och Ulf.   

 

Fakta LBC Värm-Dal AB

LBC Värm-Dal AB bildades 1 september 1998 av LBC Åmål, LBC Säffle och LBC Årjäng. Från och med januari 2000 ingår även LBC Mellerud. Det gemensamma bolaget har sitt huvudkontor i Åmål, men för att erbjuda bästa tänkbara service finns bemannade kontor på samtliga orter. LBC Värm-Dal AB ägs i dag av cirka 60 delägare inom transport- och anläggningsbranschen. Medlemsorganisationer erbjuder idag fjärr- och anläggningstransporter, entreprenader och produkter inom berg och grus.

Mer information finns på hemsidan www.vermdal.se.

 

 

Sidan uppdaterades 2023-03-08

Synpunkter på sidan?