Larsson gårdsbutik lyckad satsning i Ånimskog
Ett markköp för fem år sedan där det ingick några byggnader i Gyltungebyn norr om Ånimskog blev startskotten för en mycket lyckad satsning. Larssons gårdsbutik har överträffat alla förväntningar och är ett välbesökt utflyktsmål som bidrar till en levande landsbygd.
Om du inte har besökt Larsson gårdsbutik så ligger den i Gyltungebyn norr om Ånimskog, Gårdsbutiken ligger mycket vackert med en fantastisk utsikt över Ånimmen. Butiken med kafé drivs av paret Johan och Malin Larsson sedan tre år tillbaka. Inte långt från gårdsbutiken driver de ett lantbruk med 200 djur, 60 kor och resten ungdjur. Gården har en total areal 280 hektar bestående av egen och arrenderad mark. På gården finns också 300 hönor som producerar de ägg som säljs i gårdsbutiken tillsammans med kött, saft, sylt och inredningssaker.
Johan och Malin Larsson driver Larssons gårdsbutik och ett lantbruk i Kingebol norr
om Ånimskog. Foto: Ola Jennersten, IBL Naturfotograferna
Hur har det gått så här långt?
- Det har gått över förväntan. Många var skeptiska när vi skulle starta. Nu är det är tredje året vi har gårdsbutiken. Efter att vi byggde om kaféet och butiken i vintras så har det växt väldigt. Vi hade inte så många sittplatser, men nu har vi gott om sittplatser, säger Malin Larsson.
Varor som de inte producerar själva köper de in från småskaliga producenter, mänga av dem i Dalsland.
- Honung hämtar vi i Mellerud, saft och sylt kommer från Brålanda, berättar hon.
Vid infarten till gårdsbutiken står en obemannade äggbod. Här kan kunderna enkelt stanna till för att köpa ägg. Den är alltid öppen och man betalar enkelt med Swish.
Alltfler besökare börjar hitta till den gemytliga gårdsbutiken, och antalet svenskar har ökat, sannolikt i samband med hemesterfirandet. Ryktet om den trevliga gårdsbutiken sprider sig långväga bland annat genom marknadsföringen på sociala medier.
- Vi har många besökare från Bengtsfors, Billingsfors, Mellerud, Brålanda och Vänersborg. Jag trodde inte att det skulle komma så här mycket folk. I somras under högsäsongen hade vi 600 besökare under flera helger juli och det fortsatte bra i augusti och en bra bit in på hösten, säger Johan Larsson.
Johan och Malin hyr också ut boenden genom uthyrningstjänsten Novasol och det ger förstås ringar på vatten genom att gästerna berättar om den vackra platsen.
- Vi hade lite tur också när vi började med uthyrningen för fem år sedan. Det var i samma veva som man byggde om E45:an och vi hade många entreprenörer som bodde hos oss, berättar Johan.
Johan är inte enbart engagerad i gården och gårdsbutiken. Nyligen blev han vald till ny ordförande den lokala LRF-avdelningen. Den omfattar hela Åmåls kommun och har en bra bit över 200 medlemmar. Han konstaterar att det pågår ett generationsskifte både i LRF:s styrelse och ute på gårdarna.
Larsson gårdsbutik ligger mycket vackert med utsikt över Ånimmen
Foto: Johan Larsson
Larssons gårdsbutik har öppet på lördagar och söndagar fram till sista helgen innan. Sedan stänger de butiken och kaféet för vintern.
När öppnar ni ingen och kommer ni att fortsätta ha öppet lördagar och söndagar?
- Vi har inte bestämt när det blir, men påsk brukar vara bra helg att öppna. Det känns som att det har varit lagom att ha öppet på lördagar och söndagar. Då vet vi att det kommer folk, säger Malin Larsson.
I gårdsbutiken och det mysiga kaféet säljs småskaligt och närproducerade varor
Foto: Johan Larsson
Den lyckade satsningen gårdsbutiken är ett bra exempel på en verksamhet som skapar en levande landsbygd och därigenom arbetstillfällen. Larssons gårdsbutik sysselsätter 4-5 personer på helgerna.
Du som vill vet mer om vad Larssons gårdsbutik erbjuder kan med fördel surfa in på företagets hemsida https://larssonsgardsbutik.se/
På facebook hittar du företaget på https://www.facebook.com/larssonsgardsbutik
Text: Jan Andersson
Sidan uppdaterades 2023-03-08