Granngården - allt för hem och djur

Granngården på handelsområdet Fågelmyren är en butik som överraskar med ett brett sortiment för hushåll och alla djur. Stövlar och foder bidrog till att man ökade omsättningen förra året.

Butiksmiljö på Granngården i Åmål
Linnea Karlsson är butikschef på Granngården i Åmål.

Foto: Jan Andersson

Granngården flyttade till Fågelmyren i slutet av 1990-talet från lokaler på udden nere vi A-hamnen. Många har nog varit och handlat där, både när det stod Odal på skylten, eller före det Västsvenska Lantmännen.

På Granngården finns idag ett mycket brett sortiment av varor, både för hemmet, husdjuren, men också för produkter till lantbruket. Förra året gjordes en utbyggnad för att skapa mer butiksyta. Den nya ytan invigdes vid midsommar.

Butikshylla med fröpåsar
Hyllorna på Granngården är fyllda med fröpåsar inför vårsäsongen.
Foto: Jan Andersson

Företaget har 6 anställda. Närmaste konkurrenter är butikerna i Säffle och Färgelanda. Den sistnämnda anläggningen stänger till våren, men det är inte troligt att kunderna i Färgelanda åker upp till Åmål för att handla.

- För dem är det nog enklare att åka ner till Uddevalla, tror Linnea Karlsson, butikschef på Granngården i Åmål.

Hon berättar att de har klarat sig bra så här långt genom coronapandemin, mycket tack vare att de säljer varor som våra djur behöver.

Butiksinteriör från Granngården i Åmål
Även om det pågår en pandemi behövs det varor och foder till djuren.
Foto: Jan Andersson

- Vi ökade omsättningen förra året och vi har klarat oss bra tack vare att vi säljer foder till alla djur. Det behövs ju alltid. Produkter till smådjur har sålt bra, särskilt till katter. Det är skålar, tillbehör och leksaker. Den här tiden på året säljer vi också mycket fröer. Nu är vi i perioden med förkultivering.

Även stövlar har sålt bra. Det beror sannolikt det på det regniga vädret i slutet av förra året, men också på att Åmål förlorade sin sportaffär. 

En effekt av coronapandemin är svårigheten att få hem reservdelar till motorsågar. Under våren flyttade butiken ut försäljningen på parkeringen. Det fungerade väldigt bra. Linnea Karlsson berättar att de också har sålt mycket genom telefonbeställningar med betalning som gått genom tjänsten Klarna. På så vis har kunder enkelt kunnat hämta varorna utanför butiken.

Granngårdens kunder är både privatpersoner och företagare, bland dessa finns de lokala lantbrukarna.

- Vi har bra stöttning från våra lokala lantbrukare, konstaterar Linnea.

I början av pandemin fanns det munskydd och engångshandskar på hyllan, men de tog snabbt slut och sedan var det svårt att få tag på dem. Handsprit finns det dock gott om på hyllan för den som har vägarna förbi.

Livsmedelsaffären Eurocash kommer att lämna Fågelmyrens handelsområde i samband med att Willys öppnar vid Östra Åsenvägen. Vad som händer med lokalen är ännu oklart. Linnea Karlsson hoppas på en ny livsmedelsbutik, eller kanske en restaurang.

-Från vårt perspektiv skulle vi gärna se en matvaruaffär. Den har vi haft glädje av.

Granngården i Åmål är fortfarande en butik i kedjan som hanterar kontanter och det lockar kunder.

- Ja, vi ser att kontanterkunderna börjar komma. Vi får se hur länge vi kan behålla det, men än så länge fungerar det bra.

Mer information om Åmålsbutiken finns på https://www.granngarden.se/store/%C3%85m%C3%A5l

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterades 2022-11-21

Synpunkter på sidan?