Granen och Svennis äter gärna på Sibylla i Åmål

Företagare utanför Sibylla i Åmål
Roger Fayad går i pappan Josefs fotspår och driver framgångsrikt Sibylla i Åmål.

Sedan starten 2014 har området runt Sibylla växt till ett nytt handelsområde som sjuder av liv och rörelse. Sibylla lockar både trafikanter på E45, Åmålsbor och boende i närkommunerna.

Först kom Sibylla sedan etablerades en mack, en biltvätt och alldeles nyligen öppnade Willys. Eijes Bil AB har tagit första spadtaget för den nya anläggningen på andra sidan E45 och det byggs bostäder i en rasande fart på Västra Åsen. Få hade nog kunnat tro på den fantastiska utveckling.

 - Det kommer att gå jättebra för Åmål, konstaterar delägaren Josef Assia som redan för 15 år sedan såg möjligheterna med en snabbmatsrestaurang vid det fina läget alldeles intill E45 och rondellen.

Josef berättar att han kom till Sverige från Libanon 1985. Efter några år på Saab i Trollhättan flyttade familjen till Säffle där han och fruns sadlade om och började i måltidsbranschen. Nu har flera av barnen fört traditionen vidare.

Familjen har hunnit startat pizzerior, gatukök och de driver även café i Kanalvillan i Säffle.

Interiör på Sibylla i Åmål
Ett nytt handelsområde i Åmål. Först kom Sibylla sedan mack, biltvätt och nu Willys. 

Starten av Sibylla i Åmål blev mycket lyckad, så lyckad att företaget fick bygga ut redan efter 6 månader. De behövdes fler sittplatser och toaletter. Nu finns planer på ytterligare utbyggnad, bland annat med en lekplats för barnen.

 - När vi öppnade räknade vi med en omsättning på 4,5 miljoner. Det blev 10 miljoner, säger Josefs son Roger Fayad.

Det är Roger Fayad som driver Sibylla i Åmål. När det inte råder coronapandemi har företaget 13 anställda. Under pandemin har man fått minska till mellan 7 och 9 anställda. 

Menytavla på Sibylla
Kunderna tror att Sibylla i Åmål är nybyggd för att lokalerna är skinande rena och fräscha.

Men nu ser de att kunder återvänder, särskilt de äldre kundgrupperna som är färdigvaccinerade. Så nu gäller det att laga till mycket mos och korv som det gamla varumärket en gång blev känt för, och som fortfarande är en favorit hos många av de äldre kunderna. På grund av pandemin har antalet drive in-kunder ökat markant. Sibylla erbjuder även möjligheten att beställa mat i förväg i en app som har blivit jättepopulär. Företaget har i snitt mellan 200 och 300 kunder på en dag.

 - Det ser väldigt olika ut. Under sommaren är det ganska jämt med kunder varje dag. Under vinterhalvåret är det väldigt högt tryck på torsdagar och söndagar när det är stugbytardagar i fjällen. Då kan vi ha uppemot 900-1000 kunder på en dag. Då är det en jäkla puls, säger Roger Fayad.

Han berättar att har många kunder från grannkommunerna och att dessa ofta kombinerar måltiden med ett besök in till centrum och nu även en tur till nyöppnade Willys.

 - Jag tipsar alltid gästerna om att åka i till centrum och besöka hamnen, säger han.

Sibylla i Åmål har skapat ett mycket gott rykte om sig. Restaurangen är skinande ren och bland Sibyllarestaurangerna i den här storleken ligger Åmål i den absoluta Sverigetoppen.

 - Kunderna brukar fråga om den är nybyggd. De tror inte att den är sex år gammal, säger Roger Fayad.

Företaget äger tomten, byggnaden och all utrustning. Det enda Sibylla äger är skyltarna. Flera kändisar har hittat dit och lovar att återvända nästa gång de passerar. Fotbollslandslagets Andreas ”granen” Granqvist, Svennis och vd:n för Gekås i Ullared, Boris Lennerhov, är några kända ansikten som stannar till och gärna äter på Sibylla i Åmål.  


 Text och foto: Jan Andersson 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterades 2023-03-08

Synpunkter på sidan?