Grafiskt center - komplett anläggning för tryck och profil

Grafiskt center är ett samlingsnamn för två företag, Åmåls grafiska AB och Två tryckare AB. Båda mångåriga Åmålsföretag som sedan flera år samarbetar under samma tak.

De tror själva att de är lite okända. Lokalernas läge kan vara en orsak. Åmåls grafiska och Två tryckare har sina lokaler på Nygårdsvägen 7. Företagen är granne med Electec System AB som också äger Två tryckare och lokalerna.

Två tryckare har haft sin verksamhet på flera ställen i Åmål. Många minns säkert lokalerna i gamla bryggeriet. Åmåls grafiska hette tidigare Åmålstryck och även de är ett genuint Åmålsföretag i grunden. Före det blev Åmåls Grafiska på skylten fanns företaget i lokaler på Fågelmyren. I samband med ägarbyten är nu de båda företagen sedan början av 2015 bokstavlig talat samlade under samma tak.

Utskrift på stort ark
Med hjälp av en avancerad UV-ljusskrivare kan Två tryckare skriva ut bilder på i princip alla
material och former.
Foto: Jan Andersson

Avancerad tryckteknik
Jonas Andersson, orderadministratör på Två tryckare, berättar att de trycker på de allra flesta produkter och material, mycket tack vare investeringar i avancerad tryckutrustning. Fordonsdekor i alla former och utföranden är en annan nisch företaget jobbar med. Åkerier är ett exempel på kunder som vill ha snygga stripningar på sina lastbilar.

De båda företagen har investerat i teknik för tryck på papper och profilprodukter för att vara konkurrenskraftiga. Jonas Andersson berättar att företaget nu kan erbjuda kompletta tjänster, där det förutom tryckning ingår bland annat tillverkning och montering av skyltstativ, uppsättning av fasadskyltar, folieringar och dekor på fönster.

Jonas och kollegan och grafikern Rickard Nilsson visar runt i en avancerad maskinpark med utrustning för bland annat laminering av storformat och UV-skrivare som skriver motiv på de flesta produkter och material som går att skriva på. Två tryckare kommer framöver även att kunna erbjuda olika former av textilbrodyr, till exempel föreningsmärken i tyg.

Arbete vid skärmaskin
Rikard Nilsson och Jonas Andersson visar en avancerad skärmaskin som här skär ut stora ark
med klisterdekaler. Foto: Jan Andersson

Åmåls grafiska har sitt stora tryckeri i Uddevalla. Tony Berg arbetar som grafiker och platschef på kontoret i Åmål och det är långt ifrån bara ett kontor. Många gånger behöver beställningar inte skickas till det stora offsettryckeriet. Mindre serier trycker Tony snabbt i den avancerande digitala tryckutrustningen i Åmål.

 

Som så många andra företag kände företagen av coronapandemins effekter i form av minskad orderingång.

 - Det märktes tydligt redan under våren. Festivalprogram, program för idrottsevenemang och mässor blev det ju ingenting av, konstaterar Tony Berg.

Rickard Nilsson fyller på:
-  Det är en konjunkturkänslig bransch som tidigt känner av förändringar när konjunkturen viker, men är också när det är uppgång ute på företagen, säger han.

 

Det finns också kunder som beställer material även under lågkonjunktur.

 - En del företag passar på att bygga upp lager med trycksaker när produktionen går på lågvarv för att ha färdigt material i beredskap när det tar fart igen, säger Tony Berg.

 

Tack vare en stor bredd i sortimentet finns det också trycksaker om behövs oavsett om det råder pandemi eller inte. Tony Berg berättar att företaget har utvecklat häften för arbetsrapportering inom järnvägen i både Sverige och Norge. Dessa produkter designades på den tiden företaget hette Åmålstryck och det är fortsatt en stadig produkt i sortimentet trots den pågående digitaliseringen.

En annan effekt av minskad produktion på Grafiskt center är att de har fått lite tid över för att utveckla kundmottagningen. De har skapat ett gemensamt visningsrum för produkter och inspiration som de nu håller på att färdigställa.

Gruppbild i visningsrum på Grafiskt center
Medarbetarna på Grafiskt center i det nya visningsrummet: Tony Berg, grafiker och platschef på Åmåls Grafiska AB. Två tryckare AB: Niklas Gustafsson, vd, Jonas Andersson, orderadministratör, Rikard Nilsson, grafiker, Daniel Edlund, produktionsledare. Foto: Jan Andersson

 

Du som vill komma i kontakt med grafiskt center gör det enklast genom att skicka e-post:

Info@2tryckare.se

Info@amalsgrafiska.se

Sidan uppdaterades 2022-11-21

Synpunkter på sidan?