Från järnbruk till golfrestaurang och hotell

Vägvisare

Det började som ett järnbruk. Idag rymmer de anrika herrgårdsbyggnaderna restaurang och hotell vackert belägna vid en av Sveriges finaste golfbanor. Rebecca Svenhage är ny ägare av Forsbacka Golfrestaurang & Hotell.

Forsbacka bruk grundlades 1691 med tillverkning av stångjärn. Mot slutet av 1800-talet gick bruket i konkurs och smidesverksamheten lades ner. Under en kort period drevs en trämassefabrik i Forsbacka. Det som finns kvar från den brukstiden är herrgården och dess två välbevarade huvudbyggnader, den äldre från 1747 och den yngre från 1818.

I de vackra byggnaderna finns idag företaget Forsbacka Golfrestaurang & Hotell som servar gästerna med mat, boende och konferenser. Restaurangdelen ligger med en svårslagen utsikt över den natursköna golfbanan. I jägmästarflygeln ligger unika hotellrum, alla i bevarade i gammal vacker stil.

Företagare vid restaurangdisk

Rebecca Svenhage var ofta med familjen vid golfbanan under sin uppväxt. Efter karriär och jobb utomlands lockades hon tillbaka till Forsbacka, nu som egen företagare. 2019 tog hon över restaurangen och hotellet som innehåller nio dubbelrum och fyra enkelrum samt trivsamma gemensamhetsutrymmen.  

 - Det känns fantastiskt roligt att vara tillbaka. Det här en speciell plats för mig, säger hon.

Pandemin har inneburit ett kraftigt ökat golfintresse. Forsbacka golfklubb som firade 50-årsjubilerum 2019 ökade med hela 200 medlemmar förra säsongen och har nu närmare 1000 medlemmar.

 - Det är många yngre som har börjat som inte har kunnat utöva andra sporter under pandemin. Då är golfen ett jättebra alternativ. Man rör sig över stora ytor och det går lätt att anpassa spelet för att hålla avstånd, berättar Rebecca Svenhage.

Rebecca ser positivt på framtiden och tror på en mycket bättre säsong i år. Restaurangen öppnade för ett par veckor sedan och har öppet torsdag-söndag 11-16. Utöver det går det att boka middagar, konferenser och andra evenemang. Under högsäsong är det öppet 8-20 varje dag med lunchservering hela veckan.

Rebecca berättar att golfare gillar stadig mat, gärna husmanskost som restaurangen gör en egen touch av.

- Man är ute på banan länge rör mycket på sig. Det tar några timmar att gå en 18-hålsrunda och så aptiten blir god. En del tar en matpaus efter nio hål.

Golfbana

Att Forsbackas golfbana håller hög kvalitet bekräftas av att den erkänt fina banan förra året rankades som den 34:e bästa av landets cirka 450 banor. Restaurangen har också vunnit pris som bästa golfrestaurang i Bohuslän dal av spelavgift-koncepet Golfhäftet och att Forsbacka som anläggning fick utmärkelsen bäst i Bohuslän dal och tredje bästa bana i Sverige enligt Golfhäftet.  

Forsbacka får besökare från hela landet. Rebecca berättar att det är vanligt att sällskap spelar sig igenom Sverige och då ingår ofta Forsbacka som en av golfbanorna man spelar.

Rebecca Svenhage ser stora utvecklingsmöjligheter kring golf och andra aktiviteter i området. Golfbanan ligger nära storspåret. Det är nära till Forsbackabaden med paddling och det är endast åtta minuters resväg från Åmål. En utmaning är svårigheten att kunna åka kollektivt mellan Åmål och Forsbacka.

 - Det gäller att kunna paketera alla fina möjligheter vi har. Vi har så nära till vacker natur och olika aktivtiter i Åmål, men jag tror att vi är lite för hemmablinda för att se möjligheterna, säger hon.

En nyhet för året är den nya golfshopen som öppnade i ny regi för ett par veckor sedan. Golfshopen är en central del vid en golfbana. Det är där man bland annat hämtar ut scorekortet och det är där man kan köpa golfbollar, kläder och annan utrustning som kan behövas.

 

Du som vill läsa mer om  Forsbacka Golfrestaurang & Hotell kan gå in på hemsidan: https://www.forsbackahotell.com

Mer information om Forsbacka golfklubb hittar du på klubben hemsida: www.forsbackagk.se

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterades 2022-11-21

Synpunkter på sidan?