Fem år som ICA-handlare i Åmål

Butikschef vid fruktdisk
Susanne Enell firar fem år som ägare till ICA Supermarket i Åmål.
Foto: Jan Andersson

Femårsjubileum och nyligen ombyggda lokaler, men festen får vänta tills pandemin är över, säger Susanne Enell eller Sussi som alla kallar henne.

Sussi började som företagare i Åmål för fem år sedan. Före Åmål drev hon en ICA-närabutik i Deje i fem år. ICA-supermarket är med sina 30 tillsvidareanställda en av Åmåls större arbetsgivare.

Butiken har just genomgått en större ombyggnad. Butiksytan har blivit luftigare, bland annat tack vare att hushållsavdelningen har ersatts av kyl och frysdiskar. Den luftigare intrycket märks redan innanför entrén. Förbutiken med kaféet är ombyggt och utrymmet till kassorna har blivit mer generöst. Kylar och frysar har miljöanpassats och ytskikten i charken är utbytta.

 - En del kunder har saknat hushållsavdelningen, men det finns andra affärer som säljer de produkterna billigare. Då finns det ingen anledning för oss att ha dem, säger Sussi Enell.

Hon berättar att hon trivs bra som företagare i Åmål och känner sig delaktig i företagargemenskapen. Men som ny butikschef i Åmål blev hon också ifrågasatt.

 - Åmålsborna var kanske lite misstänksamma i början och undrade vem den nya chefen var. Men nu känner jag mig välkommen och jag känner att jag är en viktig del av Åmåls näringsliv.

Varuhyllor med mejeriprodukter
ICA-butiken har blivit rymligare, bland annat tack vare bättre plats för kylavdelningen.
Foto: Jan Andersson 

Att vara ICA-handlare innebär att ha tillgång till ett rekommenderat varusortiment, men man är inte tvingad till det.

 - Det vore dumt att inte köpa varorna via ICA, men vi köper också in mycket via externa och lokala leverantörer.

Pandemin har inneburit en del utmaningar, men företaget har inte behövt permittera. Efterfrågan på livsmedel är densamma och snarare har personalen fått mer att göra.

 - Vi började med onlinehandel i oktober. Vi utökade också öppettiderna och öppnade halvsex på morgonen. Onlinebokningen har gått som tåget. Bara under påskveckan hade vi 100 ordrar per dag.  

Entré till ICA Supermarket
Torsdag eftermiddag fram till lördag vid 14-tiden som mest kunder på ICA-supermarket.
Foto: Jan Andersson

Sussie konstaterar att företaget haft god hjälp från ICA centralt med anpassningen av lokalerna under pandemin. Hon beslutade också snabbt köpa in godkända snabbtester. Det har gjort att personalen inte behövt vara hemma i väntan på provsvar. Arbetsplatsen har också utarbetade rutiner bland personalen för att man ska hålla avståndet.   

Hur ser du på den kommande etableringen av Willys?

 - En viss oro finns det, men vi vet inte hur det kommer att bli. Det vi kan konkurrera med är vår personliga service, manuell fisk- och delikatessdisk samt att hålla ett brett sortiment.

Nu ser Sussi fram emot årets högsäsong, sommaren. Storsäljare under sommarsäsongen är färdiga mackor och sallader. Hon kan klockslagen när det är mest kunder i butiken:

 - Det drar igång på torsdag eftermiddag och sedan är det full fart fram till klockan 14 på lördagen.

Sidan uppdaterades 2023-03-08

Synpunkter på sidan?