Åtgärdspaket för att stärka handel och näringsliv

Som ett led i att mildra de ekonomiska effekterna av pandemin kommer Åmåls kommun och fastighetsbolaget ÅKAB med ett eget åtgärdspaket för att hjälpa företagare och kommunmedborgare. Kommunens första åtgärdspaket kommer uppskattningsvis att hamna på närmare fem miljoner kronor.

Kommunen gör en stor inledande satsning för att stötta det lokala näringslivet. Ett exempel är maten på kommunens äldreboenden. Vissa dagar kommer kvällsmaten för våra äldre på boendena att levereras av de lokala restaurangerna. Det blir exempelvis tapaskväll, pizzakalas, räksmörgåsar, sallader eller annat gott och kanske en överraskande dessert. Och vem vet, det kan bli hotellfrukost som serveras någon morgon!
Matlådorna för hemmaboende pensionärer kommer även de att levereras av våra restauranger. Detta medför inga extra kostnader för de äldre. Matbröd och kaffebröd till alla kommunens verksamheter beställs från lokala bagerier och kommunens matbutiker får leverera mejerier, frukt och grönt.

-Handeln kommer att märka av att kommunen handlar ännu mer lokalt, till exempel kontorsmaterial, datakablar och andra prylar kommer att köpas in i närmiljön. Restauranger och caféer uppmanas att plocka fram utemöbler, bygga upp sina uteserveringar redan nu. Det föreligger inga hinder för det från kommunens sida, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Dessutom underlättar kommunen för småföretagen och medborgarna genom att ta bort tillsynsavgifterna under 2020. Avgifter som tas bort är tillsynsavgift för miljötillsyn, livsmedelshantering, utskänkningstillstånd och för försäljning av öl, tobak och exempelvis mediciner.

Kommunen slopar även bygglovsavgifterna för privatpersoner under 2020. Allt för att få igång byggandet och då gärna med lokala entreprenörer. Dock måste man fortfarande ansöka om bygglov.
De företag som hyr av kommunens fastighetsbolag ÅKAB kan vända sig till dit för att diskutera hyreslösningar. Allt för att underlätta under de tuffa månaderna.

-ÅKAB använder sig av lokala företag nästan uteslutande redan idag men kommer givetvis växla upp även där. Jag uppmanar alla medborgare att handla lokalt och stödja vårt näringsliv. Det ni stöder idag ger resultat i framtiden säger Michael Karlsson.

Sidan uppdaterades 2023-03-08

Synpunkter på sidan?