Åmåls bokhandel - mycket mer än böcker

Bokhandel
Jürgen Picha driver Åmåls bok- och pappershandel. Foto: Jan Andersson

Tillhör du dem som ännu inte är klar med alla julklapparna. På anrika Åmåls bok- och pappershandel finns julklappstips för både stora och små, nu även de allra yngsta.

Det anrika företaget heter egentligen Åmåls bok- och pappershandel, men de allra flesta säger bara bokhandeln. Då vet alla att det handlar om butiken mitt på gågatan som erbjuder böcker, kontorsmaterial, almanackor, pyssel, spel och tidningar.

I september 2001 flyttade företaget från lokalerna på Norra Långgatan till gågatan, men den första  bokhandeln i Åmål startade redan 1832.

- Den första bokhandeln låg i ett apotek på Västerlånggatan, där järnaffären låg. Apotekaren hade fått tillstånd att sälja böcker. Böcker var inte tillgängliga för alla på den tiden så det krävdes tillstånd, berättar Jürgen Picha som driver Åmåls bok- och pappershandel.

Han berättar att coronapandemin satte tvärstopp för handel i mars.

- Dörren kunde lika gärna ha varit låst, säger han.

Företaget tvingades till korttidspermitteringar. Stora beställningar av souvenirer till turistsäsongen fick krypas. De förstod redan då att det inte skulle bli någon normal turistsäsong. Sommarens stora försäljningstillfälle Bokdagarna uteblev också. Men så här i slutet av året ser det riktigt ljust ut för Åmåls bok- och pappershandel.

Bokhandel
Åmåls bok- och pappershandel har även spel, pussel och leksaker på hyllorna.
Foto: Jan Andersson

Sedan mitten av november har det faktiskt gått bättre än förra året, mycket tack vare en tidig start på julhandeln. Försäljningen har ökat stadigt under december som är en mycket viktigt månad  för företaget.

- Vi får in 30 procent av vår årsomsättning under december månad. Sista veckan före jul är det som mest tryck. Kunderna har varit väldigt bra på att ta ansvar och hålla avstånd. Jag hoppas de fortsätter att göra det, säger Jürgen Picha.

Han berättar att faktaböcker för barn och biografier säljer väldigt bra. Även pysselböcker med klistermärken är populära, men också klassiska brädspel som Alfapet och Monopol. Under sommaren ökade försäljningen av pocketböcker till svenska turister som var ute på hemester. Det blev också stor efterfrågan på kartor och böcker om vandring och uteliv.

Bokhandeln på gågatan innehåller idag mycket mer än bara böcker. En nyhet i sortimentet gör att det nu går att hitta julklappar även till de minsta barnen.

- Vi har tagit in ett litet sortiment med leksaker för de allra minsta barnen. Eftersom vi inte har någon leksaksaffär i Åmål försöker vi komplettera vårt övriga sortiment, säger han och visar hyllan med julklappar för de minsta.  

För att bättre synliggöra sortimentet av spel och pussel lade Jürgen ut bilder i sociala medier vilket gav mycket och oväntat bra respons.

- Vi fick jättemånga samtal med frågor vad vi har. Vi trodde att folk visste vad vi har i sortimentet men det så var det inte, konstaterar han.

Trots den stora konkurrensen från e-handel och pandemin har det gått bra för Åmåls bok- och pappershandel.

- Den totala bokmängden har ökat vilket är en positiv trend. Vi har sett en sjunkande trend de senaste tio åren. När e-handel startade var det böcker man sålde.

Åmåls bok- och pappershandel har många kunder från Säffle som inte har någon bokhandel och det är en viktig kundgrupp.

- Utan alla kunder från Säffle hade vi nog inte klarat oss, säger Jürgen Picha.

 

Vill du läsa mer om Åmåls bok- och pappershandel kan du gå in på företaget hemsida https://www.amalsbokhandel.se/

Tips om bra böcker och annat får du också genom att följa Åmåls bokhandel på facebook:

https://www.facebook.com/amalsbokhandel

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterades 2023-03-08

Synpunkter på sidan?