Allt fler bokningar hos Sportfishing Dalsland

Personer på trollingbåt
Praktikanten Tobias Moberg och ägaren av Sportfishing Dalsland, Andy van Assema,
tror på en ljus framtid för fisketurism kombinerad med naturupplevelser för hela familjen.
Foto: Jan Andersson

Kristihimmelfärdshelgen är enligt traditionen starten på sommarfisket. På Åmålsföretaget Sportfishing Dalsland börjar kunderna återvända i takt med att samhället öppnar. Det ökande intresset för naturupplevelser gör att företaget ser möjligheter att bredda verksamheten.  

Enligt gammal tradition är Kristi Himmelsfärd även den ”första metardagen” som inleder sommarfisket. Hur fisket går den här dagen visar hur det nappar resten av året. Hos Sportfishing Dalsland är säsongen igång stora delar av året och nu ser man att kunderna börjar återvända trots att det just nu är dyrare att resa hit. Företagets ägare Andy van Assema berättar:

 - De kunder som kommer nu spenderar mer tid här. Nu har resorna blivit är både dyrare och tar ett par dagar extra med testerna de behöver göra. Ändå väljer de att resa hit. Istället för att stanna en vecka så stannar de nu två veckor.

Liksom många andra företag inom besöksnäringen försvann många kunder. Men tror på en betydligt bättre säsong i år och kommer med riktigt positiva nyheter.

 - Vi har redan 50 procent mer bokningar i april och maj jämfört med förra året även om det är från en låg nivå. För nästa år är det redan fullbokat i maj så det känns väldig bra.

Sportfishing Dalsland kan ta emot 80 besökare per vecka. Då erbjuds kunderna båtar, boende, utrustning och fiskeupplevelser av högsta kvalitet. De fina boendena företaget erbjuder finns runt om i kommunen. Vissa kunder hyr de mindre båtarna och fiskar på egen hand medan andra väljer att köpa guidade fisketurer med större båt som tar dem längre ut på Vänern. De kunniga guiderna ökar chansen att fånga de stora fiskarna.   

 - Vi satsar på kvalitet istället för kvantitet. Kunder lägger mycket pengar på att resa hit och då vill vi att de ska få bästa kvaliteten. Vi tror att nöjda kunder är den bästa marknadsföringen. Hellre något färre kunder som får en riktigt bra upplevelse än storskalig turistindustri.

Trollingbåt
Ett att företagets fina uthyrningsboenden ligger vacker i Bjäkelbol mellan
Åmål och Tösse. Foto: Jan Andersson

Andy konstaterar att företaget har växt och blivit framgångsrikt tack vare det goda ryktet. Företaget har aldrig behövt marknadsföra dig genom annonsering, kunder hör av sig ändå.

De flesta kunder som kommer hit är semiprofessionella. De är väldigt seriösa och är här för att fånga troféfiskar som de släpper tillbaka i sjön. Andy van Assema berättar hur fisket ofta är starten på upprepade besök i Åmål.

 - Det är vanligt mannen i familjen kommer hit ensam för att fiska för att nästa gång ta med sig hela familjen.

Den ökande naturturismen och intresset för Skandinavien har fått Sportfishing Dalsland att börja skissa på utökad verksamhet i form av naturupplevelser för hela familjen.

Andy säger att det skulle kunna innehålla det han kallar lättfiske där barnen kan vara med och fiska och att de samtidigt får lära sig om fiske- och naturvård, till exempel att gäddan är viktigt för livet i sjön och inte den skräpfisk många tror.  

Läs gärna mer om Sportfishing Dalsland på www.sportfishingdalsland.com

https://www.lakevanern.se/upplev-vanern/se-gora/fiske/ kan du läsa mer om fiskeupplevelser i Vänern.

Sidan uppdaterades 2023-03-08

Synpunkter på sidan?