Ånimskog

Ånimskog ligger i den sydligaste delen av Åmåls kommun, cirka 20 km söder om centralorten invid E 45. Det lilla samhället präglas framförallt av en av kommunens större industrier, sågverket Moelven Wood Interiör AB. Ånimskog har cirka 400 invånare och många av dessa har sitt arbete på sågverket, även om jordbruket även här är en betydande näringsgren.

Flera av kommunen turistiska sevärdheter finns i Ånimskog såsom skolmuseet vid Årbol, naturreservaten Sörknatten (bergs- och skogsområde) och Yttre Bodane (Vänerskärgård). Det var omkring berget Sörknatten som stora delar av filmen om Ronja Rövardotter spelades in.

Ånimskogs kyrka är bland annat känd för att vara gravplats åt Otto Hesselbom, vilken målat tavlan Vårt Land, som finns på Nationalmuseet och vars motiv även använts som lyxtelegramblankett av tidigare Televerket.

Sjön Ånimmen med ön Henriksholm är också en turistattraktion. Ånimmen ingår tillsammans med sjön Ärr i Dalslands kanals sjösystem. Kommunens enda slusstation i Dalslands Kanal förbinder de två sjöarna vid Strömmens sluss. Ånimmen är en av kommunens fiskrikaste sjöar med bland annat inplanterad Vätternröding.
Ånimskogs hembygdsgård, Foto:T.Hedenberg

Ånimskogs hembygdsgård

Ånimskogs kyrka, Foto:T Hedenberg

Ånimskogs kyrka

Sidan uppdaterades 2021-03-12

Synpunkter på sidan?