Åmål


Åmål som är Dalslands enda stad fick sina stadsprivilegier 1643. I centralorten Åmål bor merparten, drygt 9.500, av kommunens invånare.

Åmåls fantastiska läge vid Vänern har medfört epitet "staden med strandtomt", vilket inte minst gästhamnen lever upp till. Här kommer båtturisterna nästan fram till torget med sina båtar. Campingplatsen vid Örnäs ligger på promenadavstånd från centrum.

Åmålsgästhamn, foto: T.Hedenberg

Åmål är en typisk villastad, med ofta en mycket vacker trädgårdskultur. Många bor också med en enastående vacker utsikt över Vänern, vid klart väder med Kinnekulle i horisonten.

Närheten mellan bostad och arbetsplats är också något som kännetecknar Åmål. Här tar det ofta inte mer än fem minuter att cykla mellan hemmet och arbetet. Du kan förstå vilka fördelar detta ger när man i storstadsregionerna ofta får sitta timmar i bilköer till och från arbetet. Dessutom är Åmål som enda "stad" i Sverige helt befriad från trafikljus och parkeringsautomater.

Verkligt sevärt i Åmål är den mycket välbevarade trähusstaden från 1700- och 1800-talen, som ligger mitt i centrum och omgärdar stadsparken Plantaget. Dessutom finns i centrum en livaktig handel. Centralt beläget är också serviceinrättningar som stadshotell, restauranger, bibliotek med konsthall och mycket annat.

Vidare finns ett brett utbud beträffande kultur- och fritidsaktiviteter. Föreningsengagemanget är mycket stort.

Åmål är också utbildningscentra för norra Dalsland och delar av sydvästra Värmland. Stora, konkreta satsningar görs för att utveckla bland annat utbildningsväsendet.

Sidan uppdaterades 2021-03-12

Synpunkter på sidan?