Information om Covid-19, läs mer här.


Lokala restauranger får fortsätta laga mat till äldreboenden i och hemtjänsten i Åmål

Kommunstyrelsen arbetsutskott beslutade att förlänga systemet med att köpa in färdiglagade rätter av lokala restauranger för att förse kommunens äldreboenden samt hemtjänst med mat, från 1 juni till 31 augusti 2020. Sju restauranger och tre bagerier och kaféer i kommunen levererar måltider och bröd.

Som ett led i det kraftfulla stimulanspaketet för att stötta det lokala näringslivet i Åmål beslutade kommunstyrelsen den 7 april att köpa in färdiglagade rätter av lokala restauranger för att förse kommunens äldreboenden samt hemtjänst med mat. Inköpen sker från de restauranger som har godkänd livsmedelsanläggning och inköpen sprids ut mellan aktörerna med hänsyn till intresse/förmåga att leverera. Det är cirka 200 portioner per dag som köps in och det har varit ett viktigt tillskott för berörda restauranger.

 

- Vi vet att våra restauranger befinner sig i en svår situation till följd av effekterna av coronapandemin. Den sociala distanseringen har haft och ger fortsatt stora konsekvenser för de lokala restaurangerna. Det är därför viktigt att vi från kommunen gör allt vi kan för att stötta och stimulera det lokala näringslivet, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Åmål är en evenemangsstad. Restauranger och krögare är beroende av alla sommargäster och besökare som nu uteblir på grund av följderna av coronapandemin. Krögare och restaurangägare i kommunen vittnar om att matleveranserna har varit helt avgörande för att kunna fortsätta driva verksamheterna under dessa omständigheter.

 

- När vi fick reda på det här från kommunen tyckte vi det var ett väldigt bra tänk. Självklart ville vi vara med. Vi är väldigt positiva till det här. Det gör att alla kan hålla näsan över vattnet, säger Bosse Johansson på Nygårdsrestaurangen.

 

- Det här har gjort att vi över huvud taget har kunna överleva. Vi har haft ett tapp på 50-55 procent och vi hade inte kunnat driva detta vidare utan det här stödet. Det har varit vår hjärt- och lungräddning, säger Jonas Andersson på Kupén.

 

- Det är bra det som kommunen har gjort generellt under coronasituationen och det här stödet för oss krögare. Vi bor i en liten stad och är beroende av våra sommaraktiviteter och evenemang. Vi har normalt många besökare från Norge och de har vi inte nu. Vi är supernöjda över det här samarbetet med kommunen , säger Rebecca Svenhage på Forsbacka Golfhotell och Restaurang.

 

- Det har fungerat jättebra och har räddat oss. Så som det såg ut i början hade vi fått stänga igen. Det här var helt avgörande för att vi skulle kunna hålla ut, säger Lasse Orava på Åmåls stadshotell.

  

Bakgrund

På grund av den pågående coronapandemin fattade kommunstyrelsen den 7 april 2020, beslut om att köpa färdiglagade rätter av lokala restauranger för att förse kommunens äldreboenden samt hemtjänst med mat. Beslutet gällde fram till den 31 maj 2020. Inköpen sker från de restauranger som har godkänd livsmedelsanläggning. Orsaken till beslutet var att stödja det lokala näringslivet och restauranger. Enligt beslutet av kommunstyrelsen den 7 april 2020 kan de näringslivsbefrämjande åtgärderna förlängas efter beslut av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Sidan uppdaterades 2021-10-06

Synpunkter på sidan?