Föräldrastödjande insatser för tonårsföräldrar

Tonåringar dricker mindre - med hjälp av föräldrarna

 

TÄNK OM - nationell antilangningsinsats

Tonåringar dricker mindre - med hjälp av föräldrarna

I Åmåls kommun har man under flera års tid arbetat för att förebygga langning av alkohol till minderåriga personer. Allt färre ungdomar dricker alkohol, det är mycket glädjande. Därför jobbar vi i kommunen med TÄNK OM, en nationell antilangningsinsats som förmedlar kunskap och diskuterar attityder kring tonåringar och alkohol. Insatsen riktar sig främst till föräldrar med tonårsbarn.

Det övergripande målet med TÄNK OM är att minska tillgängligheten av alkohol genom att få föräldrar att aktivt avstå från att bjuda samt köpa ut alkohol till ungdomar under 20 år. Som vuxen kan du med bra argument vara ett viktigt stöd för din tonåring i de svåra frågorna kring alkohol. På hemsidan www.tänkom.nu  kan man som förälder ta del av fakta om tonåringar och alkohol samt få tips och råd kring hur man kan agera som förälder.

Hej tonårsförälder!

I undersökningar har man sett att de flesta tonårsföräldrar tror att de kan påverka sin tonåring genom att prata om alkohol i tonåren. Och det stämmer. Även om tonåringar säger att de inte bryr sig, och det är lätt att tro att kompisarna betyder allt, så lyssnar de på sina föräldrar. Forskning visar att ett konsekvent nej till alkohol från föräldrar är en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera.

Vilken inställning har du?

Din inställning har stor betydelse för om din tonåring dricker alkohol. Forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar börjar oftare att dricka vid tidigare ålder och dricker även mer än barn som inte blivit bjudna hemma. Den som bjuder tonåringar på alkohol visar ju att det är okej att dricka fast man inte är vuxen än. Att inte servera alkohol till minderåriga, hur trevlig och belevad festen än må vara, är ett tips som visar att man bryr sig!

Tonårsparlören – gör det lättare att prata om alkohol med tonåringar!

Årets viktigaste bok,
Tonårsparlören 2018

Tonåren är en väldigt speciell tid, både för tonåringarna och deras föräldrar. Det finns mycket att ta ställning till som förälder: Ska man bjuda tonåringar på alkohol hemma? Måste man sitta och vänta tills de kommer hem på natten? Vad gör man när tonåringen inte gör som man kommit överens om? Hur tänker ungdomar själva om drickande? För att göra tonårstiden litet lättare har vi gjort Tonårsparlören. Handboken är aktuell under hela tonårstiden och full av tips, argument och fakta om ungdomar och alkohol och en hel del annat som hör tonåren till.

Som förälder kan du verkligen göra skillnad. Tro inget annat. Du kan visa att du bryr dig om ditt barn, lyssna och vara tydlig med vad du tycker om saker och ting. För tonåringar bryr sig visst om vad deras föräldrar säger - trots att det inte alltid verkar så.

TONÅRSPARLÖREN KOMMER MED POSTEN TILL 100 000 FÖRÄLDRAR 

Inför valborg postas Tonårsparlören till de ca 109 000 vårdnadshavare med barn som fyller fjorton i år. Boken skickas till den adress, där barnet bor. En förälder som bor på annan adress, kan beställa ett exemplar utan kostnad.

tonårsparlören.se finns boken att läsa på svenska, engelska och som ljudbok. Dessutom finns den att hämta i alla Systembolagets butiker. 

 

Systembolagets antilangnings-kampanj
 
Att bjuda på vin eller öl hemma så att man avdramatiserar det här med alkohol kan låta som en bra idé. Men forskning visar att tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar dricker mer. På systenbolagets hemsida visas korta illustrativa filmer och här kan du få fler tips till dig som tonårsförälder vad man gör när ens tonåring ber om alkohol. http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Ungdomar/

Kontaktinformation

Folkhälsostrateg
Ann-Kristin Lövqvist
Telefon 0532-170 89
E-post ann-kristin.lovqvist@amal.se

tankom_200px.png

 

Sidan uppdaterades 2018-09-17

Synpunkter på sidan?