Fakta om Åmål

Åmål ligger i Dalsland där Vänern sträcker sig nästan ända in i stadens centrum och gästhamnen ligger ett stenkast från torget. Tillsammans med 48 andra kommuner bildar Åmål Västra Götalands län. Åmål är beläget i norra delen av länet och gränsar där till Värmland. Åmåls kommun bildades den 1 januari 1971 genom en sammanslagning av Åmåls stad och Tössbo kommun. Åmål blev stad redan 1643 när Drottning Kristina den 1 april skrev under privilegiebrevet.

På en yta av 481 km2 bor det cirka 12 200 personer, varav de flesta i tätorten Åmål. Ytterligare orter i kommunen är i storleksordning Fengersfors, Tösse-Tydje, Fröskog, Ånimskog, Mo och Edsleskog.

Åmål ligger efter E45, ungefär 17 mil norr om Göteborg och cirka 75 kilometer sydväst om Karlstad. Avståndet till Stockholm är 38 mil och till Oslo är det 19 mil. Tåg- och bussförbindelserna till och från Åmål fungerar mycket bra och närmaste flygplats finns i Karlstad.

Bluesfesten och Bokdagarna är två av flera stora årliga evenemang i Åmål. Stora lilla Åmål har genom åren utvecklats till riktig evenemangstad.

Åmål och Forsbacka golfklubb kan också erbjuda en av Sveriges vackraste 18-hålsbanor. På Åmålstravet körs under året bland andra lopp V86 och det för Sverige unika högervarvsloppet The Right Way. Få städer med Åmåls storlek kan erbjuda en konstfrusna skidanläggningar, för längd- och utförsåkning. Många skidintresserade från bland annat Västsverige säker sig till Åmåls skicenter och Hanebols motionsanläggning för att åka skidor. 

Åmål har blivit belönad som Årets stadskärna 2002 och blev 2005 utnämnd till Världens näst bästa stad enligt den internationella tävlingen Livcom Awards. Tävlingen avgjordes i La Coruna i Spanien där städer från hela världen tävlade om titeln världens bästa stad. I konkurrensen från dessa tog Åmål hem en silvermedalj och kunde därmed titulera sig världens näst bästa småstad.


Åmål har en väl utbyggd barnomsorg, bra utbildningsmöjligheter genom Karlbergsgymnasiet och vuxenutbildningen. Det är hög servicenivå inom verksamheten välfärd och arbetsmarknad samt god tillgång på bostäder. Detta i kombination med närheten till natur, fritidsaktiviteter och goda kommunikationer gör att Åmål är en mycket bra kommun att bo och verka i.


Kommunen är Dalslands största arbetsgivare med sina drygt 1 200 anställda. Andra stora arbetsgivare i Åmål är bland andra industriföretagen SEM AB, EuroMaint AB och Spicer Nordiska Kardan AB. Åmålsföretaget Azelio AB (tidigare Cleanergy) har utvecklat en unik lösning för produktion av elektricitet från värme via en stirlingmotor tillsammans med lagring av termisk energi. Lösningen möjliggör hållbar elektricitet dygnet runt, där det behövs och när det behövs.

KONTAKTINFORMATION

Kommunikatör
Jan Andersson
Telefon 0532-173 61
E-post:jan.andersson@amal.se
FILMER OM ÅMÅL

Bluestown
- en film av Anders Österberg och Daniel Hofling
En poetisk skildring av bluesstaden Åmål med musik av Harry Banks

Se filmen här, (öppnas i nytt fönster)


Event i Dalsland
- en film om kultur i Åmål och Dalsland

Se filmen här, (öppnas i nytt fönster)


Bokdagar i Dalsland
- en film om Bokdagar i Dalsland

Se filmen här, (öppnas i nytt fönster)

Sidan uppdaterades 2023-08-11

Synpunkter på sidan?