Fakta om ÅmålÅmål ligger i Dalsland där Vänern sträcker sig nästan ända in i stadens centrum och gästhamnen ligger ett stenkast från torget. Tillsammans med 48 andra kommuner bildar Åmål Västra Götalands län. Åmål är beläget i norra delen av länet och gränsar där till Värmland. Åmåls kommun bildades den 1 januari 1971 genom en sammanslagning av Åmåls stad och Tössbo kommun. Åmål blev stad redan 1643 när Drottning Kristina den 1 april skrev under privilegiebrevet.

På en yta av 481 km2 bor det ca 12 300 personer, varav de flesta i tätorten Åmål. Ytterligare orter i kommunen är i storleksordning Fengersfors, Tösse-Tydje, Fröskog, Ånimskog, Mo och Edsleskog.

Åmål ligger efter Europaväg 45, ungefär 17 mil norr om Göteborg och 7 mil söder om Karlstad. Avståndet till Stockholm är 38 mil och till Oslo är det 19 mil. Tåg- och bussförbindelserna till och från Åmål fungerar mycket bra och närmaste flygplats finns i Karlstad.

Åmål har blivit belönad som Årets stadskärna 2002 och är också Världens Näst bästa stad enligt den internationella tävlingen Livcom Awards 2005. Tävlingen avgjordes i La Coruna i Spanien där städer från hela världen tävlade om titeln världens bästa stad. I konkurrensen från dessa tog Åmål hem en silvermedalj och kunde därmed titulera sig världens näst bästa småstad.

Åmål har en väl utbyggd barnomsorg, bra utbildningsmöjligheter, hög servicenivå inom vård- och omsorg samt god tillgång på bostäder. Detta i kombination med närheten till natur, fritidsaktiviteter och goda kommunikationer gör att Åmål är en mycket bra kommun att bo och verka i.

Kommunen är Dalslands största arbetsgivare med sina drygt 1 100 årsarbetare. Andra stora arbetsgivare är bland annat Opcon, EuroMaint AB och Spicer Nordiska Kardan AB som är industriföretag.

KONTAKTINFORMATION

Kommunikatör
Jan Andersson
Telefon 0532-173 61
E-post:jan.andersson@amal.se
FILMER OM ÅMÅL

Bluestown
- en film av Anders Österberg och Daniel Hofling
En poetisk skildring av bluesstaden Åmål med musik av Harry Banks

Se filmen här, (öppnas i nytt fönster)


Event i Dalsland
- en film om kultur i Åmål och Dalsland

Se filmen här, (öppnas i nytt fönster)


Bokdagar i Dalsland
- en film om Bokdagar i Dalsland

Se filmen här, (öppnas i nytt fönster)

Sidan uppdaterades 2018-09-17

Synpunkter på sidan?