Livsmedelsföretag

Ett restaurangkök

Som företagare ska du känna till de regler som gäller för just din verksamhet och du ansvarar för att dina livsmedel är säkra. Det är viktigt att alla i företaget känner till de risker som finns inom eran verksamhet och hur man gör för att garantera att livsmedlen håller den kvalitet som krävs.

Det är miljöenheten som registrerar och kontrollerar ditt företag om du säljer, tillagar eller serverar livsmedel. Vi kontrollerar att ditt företag följer lagen. Målet är att dina konsumenterna inte ska bli matförgiftade av livsmedlen. De ska också kunna känna sig trygga och inte bli lurade av felaktiga menyer eller märkningar.

Att starta eller ta över ett företag

Du som ska starta eller ta över ett livsmedelsföretag ska registrera detta hos miljöenheten. Det gäller till exempel restaurang, pizzeria, café, livsmedelsbutik, kök i skola, förskola och äldreboende. Om företaget byter ägare eller förändrar sin bolagsform ska du också anmäla det till oss. Vid ägarbyte ska den nye ägaren skriftligt registrera sitt företag och den gamla ägaren avregistrera sitt.

Från och med den 1 januari 2019 kan miljöenheten ta ut sanktionsavgifter om en verksamhetsutövare påbörjar eller övertar en registreringspliktig verksamhet utan föregående anmälan.

Hos livsmedelsverket hittar du information om vad som gäller när du ska starta och driva ett livsmedelsföretag. På Bolagsverkets webbplats verksamt.se får du hjälp att skapa en checklista över vilka myndigheter som ska kontaktas i samband med din verksamhetsstart.

Johanna Eriksson
KONTAKTINFORMATION

Johanna Eriksson
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Telefon: 0532-170 64
E-post: johanna.eriksson@amal.se

Nmäl
Anmäl din verksamhet: Mer information:

Sidan uppdaterades 2019-08-13

Synpunkter på sidan?