Strandskydd
Strandskyddet finns för att alla ska kunna nyttja stranden, inte bara de som äger mark där. Det skyddar också växter och djur.
Stränderna är ändliga resurser som vi måste hushålla med. Många vill använda stränder till bad, friluftsliv, hamnar och boende.
Det gäller att tänka långsiktigt och kombinera dessa saker på ett bra sätt och samtidigt inte skada naturen. Även kommande generationer ska kunna nyttja stränderna. Vi ska bevara den biologiska mångfalden och ett rikt växt- och djurliv. För det är strandområdena oerhört viktiga.
Strandskydd i Åmåls kommun
Strandskyddet finns i hela Sverige och gäller 100 meter upp på land och lika långt ut i vattnet längs hav, sjöar och vattendrag. På några få platser är strandskyddet borttaget, exempelvis i en del tätorter. På känsliga platser är istället strandskyddet utökat till 200 eller 300 meter. Följande gäller inom Åmåls kommun:
Sjöar/vattendrag |
Strandskydd |
Vänern |
300 meter |
Djup, Edslan, Furusjön, Kalven Nedre, Kalven Övre, Knarrbysjön, Käppesjön, Norra Viken, Tansjön, Ånimmen, Ärran, Ömmeln och Österbosjön |
200 meter |
Övriga sjöar och vattendrag |
100 meter |
Stärkt allemansrätt
Lagen om strandskydd kan sägas stärka allemansrätten vid vatten. Alla ska kunna komma ner till stranden, inte bara de som äger mark där.
Allemansrätten och allas tillgång till stränderna är närmast unik för Sverige. Att denna möjlighet finns för alla människor är viktigt för friluftsliv och turism.
På naturvårdsverkets hemsida finns samlad information om allemansrätten.
Biologisk mångfald
Lagen skyddar också växt- och djurlivet. För många växter och djur är strandområden livsviktiga skafferier och barnkammare. Många av våra hotade arter lever i- eller letar mat i strandområden.
Naturliga stränder fångar dessutom upp övergödande ämnen, som annars förstör vattendrag, sjöar och hav.
KONTAKTINFORMATION
Andreas Bäckman
Samhällsbyggnadsstrateg
Telefon: 0532-170 75
E-post:andreas.backman@amal.se
Mer information:
Sidan uppdaterades 2023-02-10