Barnkonventionen
FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 och trädde i kraft den 2 september 1990.
Barnkonventionen består av 54 artiklar och innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Sedan 1:a januari 2020 är barnkonventionen svensk lag.
Barnkonventionen innehåller fyra huvudprinciper (artikel 2, 3, 6, och 12) som är vägledande för hur konventionens övriga artiklar ska tolkas.
Artikel 2 handlar om alla barns lika värde och rättigheter. Ingen får diskrimineras.
Artikel 3 anger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall där hänsyn tas till barnets egen åsikt och erfarenhet.
Artikel 6 understryker att alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Artikeln handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.
Artikel 12 handlar om barnets rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör honom eller henne. När åsikterna beaktas tas hänsyn till barnets ålder och mognad.
Delar av barnkonventionens huvudprinciper har skrivits in i skollagen (2010:800) 1 kap. 10 §:
I all utbildning och annan verksamhet enligt denna lag som rör barn ska barnets bästa vara utgångspunkt. Med barn avses varje människa under 18 år. Barnets inställning ska så långt det är möjligt kartläggas. Barn ska ha möjlighet att fritt uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör honom eller henne. Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.
(Källa: Unicef)
Läs mer om Barnkonventionen här och här.
KONTAKTINFORMATION
Telefon: 0532-171 27
E-post: barn.utbildning@amal.se
Postadress: Barn och utbildning,
box 62, 662 22 Åmål
Besöksadress: Kungsgatan 26
Sidan uppdaterades 2022-02-08