Efter 9 årig grundskola och ett 3 årigt gymnasium står du där och grubblar;

- Okay, jag tog studenten – VAD HÄNDER NU?!

Studenten är en vardaglig benämning på gymnasieskolornas avslutning i Sverige och festligheterna däromkring. Efter studenten har de före detta eleverna många val angående vad som kan hända härnäst.
En del vet redan innan studenten vad de ska göra, andra inte. Vissa är färdigutbildade och kan söka jobb direkt, medan andra måste studera vidare på högskola eller liknande. Sedan finns det ju de som vill ta ett uppehåll, kanske göra lumpen, volontärtjänst eller plugga utomlands?

Oavsett vad du tänker göra så är det bra om du är väl förberedd, här finns massa länkar med information, telefonnummer och adresser till såväl högskolor, arbetsförmedlingen, utbytesorganisationer, volontärorganisationer, pliktverket och mycket mycket mer, så tveka inte utan kika runt och ta den tid du behöver innan du bestämmer dig. Kanske hinner du med flera saker?

 

Jag vill läsa vidare!

När du har bestämt dig för att läsa vidare är det viktigt att du väljer en skola som passar dig bra.
Men det är mycket som ska kollas upp; vilka skolor finns? Vilka kurser erbjuder respektive skola? Vill du läsa på en högskola som ligger långt bort så att du behöver flytta? Eller vill du studera på pendelavstånd?

www.studera.nu är en bra guide om den svenska högskolan, högskoleprovet, söka utbildning, utlandsstudier och vad man ska tänka på ang. ekonomi och bostad m.m.

www.folkhogskola.nu kan du läsa om Sverige alla högskolor, här finns en smart karta och högskolor från A-Ö.

www.inetmedia.nu/utbildning/hogskolor.shtml Här finn en lista över Sveriges högskolor där du kan klicka dig vidare till högskolornas egna hemsidor.

www.inetmedia.nu/utbildning/universitet.shtml Här finns en lista på Sveriges universitet där du kan klicka dig vidare till universitetens egen hemsida.Jag vill studera utomlands!

Du har studerat en herrans massa år i Sverige och har fått upp ögonen för att studera utomlands. Kanske har du redan varit iväg på sommarkurser eller ett high School år tidigare, men fått vittring efter mer? Oavsett vad så finns det många organisationer som kan och vill hjälpa dig nu efter studenten!


Som vuxen kan du resa och studera med STS över hela världen genom deras internationella språkskolor. På deras hemsida är det lätt att hitta och det är lätt att beställa broschyrer.

Länk till STS


EF erbjuder dig kurser i USA, Storbritannien, Kanada, Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Irland, Malta, Frankrike, Spanien, Costa Rica, Ecuador, Tyskland, Italien eller Kina. Kurserna varierar mellan 2-52 veckor. Sidan är enkel att hitta på, även broschyrbeställningen går smidigt.

Länk till EFLumpen lockar mig!

Du har säkert fått flertalet utskick om lumpen med information och blanketter.
Kanske har du redan varit iväg och sedan fått reda på att du blivit antagen? Eller kanske ska du snart iväg?
På pliktverkets hemsida kan du läsa om hur mönstringen går till, kurser, seminarier, tjänster och mycket mer.

Länk till Rekryteringsmyndigheten


Är du tjej och vill göra lumpen är det upp till Dig att ta kontakt och visa intresse. På www.lumpen.nu/tjej kan du få reda på hur det går till.Jag vill jobba!

Grattis! Du har bestämt dig för att ta ett jobb, vare sig det är ett extra jobb för en tid framöver medan du funderar på vad du ska göra i framtiden, eller om det är ett fast jobb du är ute efter så finns arbetsförmedlingen där för dig.

På arbetsförmedlingens hemsida finns en länk till Avstamp, Avstamp är en sida som är specialiserad och riktad till och för ungdomar. Här kan du lägga upp ditt CV, prata med en vägledare eller andra som söker jobb, söka jobb ur en platsbank och få rådgivning m.m. Visst låter det bra? Kika in på www.avstamp.nu och avgör själv!

www.ams.se är arbetsförmedlingens vanliga hemsida. )
Sidan uppdaterad 2011-06-01

Sidan uppdaterades 2020-02-11

Synpunkter på sidan?