Nyhetslista

Publicerad 2017-08-14

Drop-in-rådgivning för er som vill starta eget

Du som funderar på att starta eget företag, själv eller tillsammans med andra, är välkommen på drop-in-rådgivning fredagen den 18 augusti på Stadshuset, Kungsgatan 26 i Åmål. Representanter från Nyföretagarcentrum Väst och Coompanion Väst finns på plats kl 10-12 och 13-15. Välkommen!
 
/Marianne Carlsson
Näringslivsutvecklare
Tel. 0532-170 26
E-post: marianne.carlsson@amal.se

Publicerad 2017-08-07

Skolstart tisdag 22 augusti

Höstterminen i de kommunala skolorna startar den tisdagen den 22 augusti. Klicka på länken för att se alla uppropstider.

Länk till uppropstider i kommunala skolor pdf (pdf 600 KB)

Publicerad 2017-08-17

Tyck till om Vänern

Vad tycker du om Vänern och hur ser du på Vänerns utveckling och framtid? Nu pågår ett varumärkesarbete för Vänern. Du som bor eller verkar vid Vänern har nu möjlighet att lämna synpunkter, tips och förslag som kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet. Vänern är en unik plats som kräver en hållbar och långsiktig utveckling. Dina svar betyder mycket för det framtida arbetet.

Länk till enkäten


Publicerad 2017-08-14

Inbjudan till alla vårdnadshavare, invånare och övriga intresserade

Välkommen till informationsmöte den 5 september kl 18.30 i Karlbergsgymnasiets aula om framtidens skola f-klass till årskurs 6 i centralorten.

Då kommer konsultföretaget Sweco att presentera slutrapporten efter granskning av framtagna underlag med beräknade kostnader och samt analyser av nuvarande lokalers behov av ombyggnad och renovering av förskolor och grundskolor i Åmål.

Rapporten kommer under dagen den 5 september att presenteras för politiker och styrgruppen för skolans utveckling. Fortsatta dialogmöten med berörda politiker kring skolprocessen kommer att hållas vid senare tillfälle.

Bakgrund
Uppdraget till Sweco är att granska och komplettera befintliga underlag vad gäller grundskola inklusive förskoleklass samt kommunens förskolor. Uppdraget omfattar även en bedömning av förutsättningarna för en ombyggnation/renovering av befintlig byggnad på Rösparksskolan utifrån nuvarande status när det gäller miljö, konstruktion och energi, samt utifrån nuvarande myndighetskrav.

Metoder och beräkningar
Metoder och analyser till grund för rapporten har framförallt varit:

-Dokumentstudier av tidigare genomförda analyser, befolkningsprognoser m.m.
-Platsbesök (skolor och förskolor)
-Intervjuer och dialogmöten
-Ekonomiska beräkningar utifrån kommunens underlag
-Befolkningsprognos – barn/elevunderlag
-Trafiksituation utifrån genomförda trafikutredningar
-Underlag för Swecos kostnadsberäkningar
-Fördjupad analys - Rösparksskolan
-Ny grundskola F-3, samt 4-6 på Södra skolan i centralorten (inkl. särskola och fritidshem)
-Ny skola från Förskoleklass till årskurs 6 i centralorten
-Renovering/tillbyggnation av grundskola åk 7 – 9 inklusive särskola-Renovering/tillbyggnation av grundskola F- åk 6 inklusive fritidshem i Tösse
-Förskolelokaler i centralorten

Välkommen!


Publicerad 2017-08-17

Anders Danielsson ny landshövdning för Västra Götalands län

Regeringen har idag utsett Anders Danielsson till ny landshövding i Västra Götalands län.
- Jag ser som landshövding i Västra Götalands län fram emot att samverka med många viktiga aktörer, från kommuner och myndigheter till näringsliv och organisationer, säger Anders Danielsson.

Länk till länsstyrelsen för mer information om nya landshövdingen


Publicerad 2017-08-09

Eldningsförbudet upphävt

Med anledning av förändrade väderleksförhållanden och lägre brandriskvärden har räddningschefen i Åmåls kommun beslutat att från och med 9 augusti 2017 upphäva eldningsförbudet utomhus.

Länk till beslutet pdf (pdf 230 KB)


Publicerad 2017-06-30

Åmål deltar i kampanjen Hejdå alkoholskador

Åmåls Kommun deltar i kampanjen ”Hejdå alkoholskador” som drivs av Länsstyrelserna i Västra Götaland, Stockholm och Skåne. Som en del i kampanjen har 3000 tygkassar med texten ”Nej, nej, nej” skickats hem till länets 20-åringar.


Publicerad 2017-06-30

Nu råder eldningsförbud

Det är mycket torrt i skog och mark i våra trakter. Från och med idag 30 juni 2017 råder det därför förbud mot eldning i Åmåls kommun. All eldning utomhus är förbjudet, dock är det tillåtet att elda i särskilda grillar och iordningställda grillplatser på marken (ex: murade, avskärmade). Grillkol/briketter är att föredra.

Under rådande eldningsförbud gäller det att vara mycket försiktig även vid grillning. Det ska finnas tillgång till släckmöjligheter (t.ex. vatten).

Räddningschefen kan i enskilda fall besluta om undantag från eldningsförbud. Beslutet gäller tills vidare.

Mer information finns på räddningstjänstens hemsida.


Publicerad 2017-06-26

Statliga medel till Kulturskoleprojekt i Åmål

Kulturrådet har beviljat ytterligare medel till Musikskolan i Åmål för insatser som ger möjlighet för barn och unga att få ta del av olika kulturaktiviteter inom ett projekt kallat ”Kulturskolan på väg”. Åmåls kommun får 500 000 kr från Kulturrådet för ytterligare breddning av sitt kulturutbud för barn och unga.


Publicerad 2017-06-19

Besked vecka 26 om gymnasieantagningarna

Alla gymnasieansökningar behandlas nu av antagningskansliet i Karlstad. Vecka 26 presenteras den slutliga antagningen på Dexter och eleverna får sina antagningsbesked.


Publicerad 2017-06-15

Surfzoner i centrala Åmål

Nu kan Åmålsbor och besökare koppla upp sig gratis på vårt gästnät Amal från någon av surfzonerna i centrala Åmål. Klicka här för att läsa mer om surfzonerna och gästnätet. 


Publicerad 2017-06-15

Föräldrars förhållningssätt spelar roll

Läsåret 2016/2017 går mot sitt slut och ett härligt sommarlov väntar. Skolavslutningen och studenten är dock några av de händelser då många unga riskerar att komma i kontakt med alkohol. Tillsammans kan vi göra skolavslutningen till ett fint minne för alla!


Publicerad 2017-06-13

Sommarlovsbio på Sagabiografen

I samband med årets fria sommarlovsaktiviteter erbjuder vi filmvisningar på Sagabion. Första filmen som visas heter Havets sång och riktar sig till åldrarna från förskoleklass till årskurs tre. Filmen visas den 19 juni från klockan 18:00 till 19:30. Sommarlovsbion visas på Sagabion, Kungsgatan 5.


Publicerad 2017-06-08

Sommarlovsaktiviteter 2017

Hej, vi har samlat många av Säffle och Åmåls sommarlovsaktiviteter i ett gemensamt sommarlovsprogram. Alla aktiviteter är gratis, men till en del aktiviteter måste du anmäla dig. Hoppas du hittar några spännande aktiviteter. Tipsa gärna vänner och bekanta om programmet. Trevlig sommar!

Länk till sommarlovsprogrammet pdf (pdf 7,4 MB)


Publicerad 2017-06-05

Förtydligande gällande SVT reportage

Med anledning av SVT Väst:s rapportering om en händelse i Åmål som uppdagades i februari i år vill vi förtydliga och korrigera den bild som SVT ger av händelsen och kommunens agerande.


Publicerad 2017-06-02

Begränsad framkomlighet under beläggningsarbeten i centrum

Som en del av de planerade beläggningsarbetena 2017 kommer Hamngatan och Hjeltegatan att asfalteras under första halvan av juni. Beräknad period för arbetet på Hamngatan är 7-8 juni. Asfaltering av Hjeltegatan väntas pågå 12-16 juni. Ytterligare asfalteringsarbeten kommer att ske i Åmål under andra halvan av juni och början av juli. Information om dessa kommer efterhand. På områden där det asfalteras kommer det att råda begränsad framkomlighet. Beläggningsarbetena kommer att genomföras med flaggvakter istället för omledning av trafiken. Det är viktigt att flaggvakternas instruktioner hörsammas.


Publicerad 2017-05-30

Kulturpris till fotografer

Vi gratulerar Tilt Photogroup som i år får Åmåls kommuns kulturpris. Grattis också till två musiker och en fotograf som får årets kulturstipendium för unga.


Publicerad 2017-05-29

Inbjudan till kommunfullmäktiges möte 31 maj


Publicerad 2017-05-29

Besök från Estland

Vi hälsar våra gäster från Estland välkomna till Åmål. En delegation från bland annat vänorten Türi är på besök för att utbyta erfarenheter kring stads- och landsbygdsutveckling.


Publicerad 2017-05-24

Ändrade öppettider på biblioteket

Vi som arbetar på Åmåls bibliotek har under flera år haft problem, främst kvällstid, med bråk, skadegörelse och hot
mot personalen. Vi har vidtagit flera olika åtgärder för att lösa dessa problem, som till exempel ordningsvakter och personlarm, men problemen kvarstår och har nu eskalerat.

Situationen är ohållbar, både för oss i personalen och för våra låntagare, och därför väljer vi nu att ändra
våra öppettider.

Från och med måndag 29 maj har vi
nya öppettider och de ser ut som följer:


Måndag – fredag    öppet kl. 10.00 – 17.00

Lördagar               öppet kl. 10.00 – 13.00

/Personalen biblioteket


Publicerad 2017-05-24

Nationaldagsfirande den 6 juni

Välkommen att vara med och fira vid Kulturparken utanför Kulturmagasinet i Åmål.

• Kl 14.00 Rockstarz (Musikskolan)
• Kl 14.30 Lera (Folkmusik, Musikskolan)
• Kl 15.00 Åmål Big Band (Musikskolan)
• Kl 16.00 Traditionellt firande

Musikunderhållning, högtidstal av Kristine Geimüre, välkomnande av nya svenska medborgare samt utdelning av årets kulturpris och kulturstipendium.

Vid regn firar vi inne i Kulturmagasinet.


Publicerad 2017-05-15

Lyssna på inslaget i P4 Väst om sommarens båttrafik mellan Åmål och Säffle

Idag intervjuades kommunens turismutvecklare Anna Hjelmberg av Charlotte Andersson på P4 Väst ombord på turbåten Vänervåg mellan Säffle och Åmål. Anna berättar bland annat om årets satsning på båttrafiken mellan kommunerna och dess betydelse för besöksnäringen. Intervjun startar 2:05 in i sändningen.


Publicerad 2017-04-20

Problem med klockan på torget

Det är problem med klockan på torget i Åmål. Det visar sig genom att en eller flera av urtavlorna visar olika tider. Vi har vid flera tillfällen ställt rätt klockan men felet återkommer så nu har vi bett leverantören att åtgärda felet. Vår avsikt är att klockan snart ska fungera som den ska. Vi ber om ursäkt för detta och hoppas på er förståelse.

/Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål


Publicerad 2017-04-12

Hamnkalaset 20-22 juli

Planeringen inför Hamnkalaset i Åmål 20-22/7 är i full gång! Sean Banan, Panetoz, allsång med Rongedal samt Emil och Zandra Ernebro är några av artisterna som redan är bokade. Spännande aktiviteter och glada upptåg för hela familjen kommer att arrangeras! Varmt välkomna till Hamnkalaset i sommar!


Publicerad 2017-04-11

Nulägesrapport kring arbetet med framtidens skola

Här kommer en nulägesrapport vad gäller det fortsatta arbetet kring Förskoleklass - årskurs 6 inklusive särskola och fritidshem i centralorten och förskolorna Nolby och Björken, Tösse skola och förskola och Kristinebergskolan.


Publicerad 2017-04-10

Tyst minut på torget hedrade offren

Tack alla ni som på kort varsel slöt upp på torget i dag för att hedra offren för terrorattacken i Stockholm. Ett hundratal personer deltog under en tyst minut. 


Publicerad 2017-04-03

Workplace Åmål- en väg in på arbetsmarknaden

Workplace Åmål är en insats som syftar till att ge nyanlända personer möjlighet till arbetslivsintroduktion inom tidigare yrkes- eller studieområden. Den primära målgruppen är personer med permanent uppehållstillstånd som får en etableringsplan eller har fått en under de senaste 12 månaderna.


Publicerad 2017-03-27

Information om driftstörningar skickas till mobilen eller via talsvar

Från och med den 3 april 2017 kommer systemet UMS Alert att införas i Säffle och Åmåls kommun för att informera om driftstörningar i den kommunala vattenförsörjningen och störningar vid hämtningen av hushållsavfall. Via UMS Alert skickas SMS - alternativt talsvarsmeddelanden till fasta telefoner - ut med aktuell driftstörning. Till exempel vid en vattenläcka. Utskicken avgränsas till de fastigheter som beräknas bli berörda av störningen.

Vi kommer att använda SMS-tjänsten för att informera om:
* Akuta driftstörningar, exempelvis vattenläckor.
* Planerade driftstörningar, exempelvis vattenavstängningar.
* Föroreningar i dricksvattnet.
* Driftstörning vid hämtning av ditt hushållsavfall.

SMS-tjänsten används inte för någon form av försäljning eller marknadsföring. SMS och talsvarsmeddelande skickas till de telefonnummer som är registrerade i folkbokföringsregistret på de utvalda fastigheterna.

Klicka här för att läsa mer om hur UMS Alert fungerar.


Publicerad 2017-03-23

Kulturkollo sommar 2017

Cirkus, dans, sång & musik, skrivande, hantverk och skapande – vad lockar dig? På Fyrbodals Kulturkollo kan du ägna en hel vecka åt kreativa äventyr med nya kompisar.

Läs mer om kulturkollo och hur du anmäler dig.


Publicerad 2017-03-23

Nu startar sopning och sandupptagning

Sandupptagning på kommunens gator startar på måndag 3 april.  Vi påminner fastighetsägare om renhållningen av gångbaneutrymme (trottoar) utmed era fastigheter. I de fall kantsten eller annan markering för gångbaneutrymme saknas räknas ett 1,2 meter brett utrymme som gångbaneutrymme. Arbetet kommer att pågå i fem veckor. Hjälps vi åt blir resultatet så mycket bättre.


Publicerad 2017-03-21

Fel datum för Tjejkvällen i evenemangsfolder

I dagarna delades evenemangsfoldern Se höra göra i Åmål ut till hushållen. Tyvärr har det smugit sig in ett tryckfel. Det fel datum för Tjejkvällen. Rätt datum är 4 maj och inget annat. Vi beklagar detta.


Publicerad 2017-03-14

Guidade vandringar i naturreservat 2017

De guidade vandringarna vänder sig till alla som under trevliga former vill lära sig mer om vår natur och våra naturreservat. Om det inte står något annat så kostar det inget att följa med. Det krävs inte heller några förkunskaper. Med skor och kläder anpassade efter väder samt matsäck och en stor portion nyfikenhet får man mest behållning av vandringen.
Läs mer om vilka vandringar som genomförs i länets samtliga naturreservat under året.


Publicerad 2017-02-27

Information om feriepraktik 2017

Nu är det dags för kommunala verksamheter och föreningar att söka ungdomar för feriepraktikplatser sommaren 2017. Feriepraktik kommer att erbjudas till ungdomar som gått ur 8:an, 9:an, 1:an och 2:an på gymnasiet.
Feriepraktiken kommer genomföras under två perioder, 2017-06-19 – 2017-07-14 samt 2017-07-17 – 2017-08-11.


Publicerad 2017-02-21

FÅC bidrar till kostnadsfria evenemang

Styrgruppen för FÅC (För Åmål i Centrum) har haft sitt första möte för året och beviljade stöd till Open Mic med 2 000 kr, Nordiska Novelldagen med 10 000 kr, Cykelns dag med 5 000 kr, Åmåls Fotofest med 10 000 kr och gatubluesen med 60 000 kr.


Publicerad 2017-02-20

Extern konsulthjälp ska granska skolunderlag

Kommunstyrelsen har beslutat att ge kommunchefen i uppdrag att anlita en extern konsult som ska granska och kompletterar befintliga underlag som hittills har tagits fram utifrån olika byggalternativ för framtidens skola.

Läs mer


Publicerad 2017-02-03

Medborgalöfte 2017

Under 2017 lovar Polisen och Åmåls kommun att tillsammans agera för att öka tryggheten i Åmåls centrum under kvällar, nätter och helger och för att minska bostadsinbrotten i kommunen. Du kan läsa mer om vad medborgarlöftet innebär.

Länk till sidan om medborgarlöfte


Publicerad 2017-01-25

Seaside blir Sjösidan

Seaside blir Sjösidan. Vi är jätteglada att kunna berätta att Åmål får en hamnkrog och vi önskar Linn Johansson stort lycka till med att utveckla en dröm hon länge haft. Linn kommer närmast från Brukets godaste och Bistron vid Not Quite på bruket i Fengersfors.

-Det är helt fantastiskt att vi äntligen är i mål, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.


Publicerad 2017-01-17

Åmåls stadsutveckling inspirerar i Ronneby

Kommunens näringslivsutvecklare Marianne Carlsson och centrumutvecklare Ulrika Abrahamsson har varit på besök i Blekingekommunen Ronneby och berättat om hur Åmål arbetar tillsammans med näringslivet, föreningar och fastighetsägare för att utveckla miljön i stadskärnan. P4 Blekinge har uppmärksammat besöket i sina sändningar. Klicka på den blå pilen för att lyssna på inslaget.


Publicerad 2017-01-03

Beslut i fullmäktige om fortsatt utredning av en (1) skola f-klass - åk 6 i centralorten

Efter en lång debatt beslutade kommunfullmäktige på onsdagskvällen 30 november att fortsätta utreda om det är möjligt att bygga en (1) skola i centralorten för f-klass- årskurs 6 i området vid Rösparksskolan. Beslutet innebar också att man ska utreda kostnader för renovering av andra skolor i kommunen som kan ha ett behov av investeringar.

Se hela sändningen från fullmäktige vi vår webb-tv


Publicerad 2017-01-03

Angående Södra skolans luciafirande 2016

På Södra skolan står av tradition årskurs 4 för det traditionella luciafirandet i Kungsbergskyrkan. Lucia, tärnor, stjärngossar, pepparkaksgubbar och tomtenissar genomför sina väl inövade sånger i ett sammanhang där i år samtliga elever oberoende nationalitet och religion deltog. Som brukligt vid olika evenemang i kyrkan väljs ett lämpligt antal verser av olika sånger och psalmer ut för respektive tillfälle och så gjordes även vid Södra skolans luciafirande 2016 (med stöd av Skollag 2010:800 1 Kap 4-6 §§).


Publicerad 2017-01-03

Vill du leverera livsmedel till Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud, Säffle och Åmål?

Är du producent och/eller leverantör av en produkt som du skulle vilja att ditt barn får till lunchen i skolan, eller din mamma får njuta av till fikat på äldreboendet? För att detta ska vara möjligt måste du ha ett avtal med kommunen, som blir till genom upphandling. Inför kommande upphandling av livsmedel med avtalsstart 1 maj 2018 vill vi veta om du har produkter och vill erbjuda dessa till kommunen/kommunerna. I så fall fyller du i intresseanmälan som du når via nedanstående länk, intresseanmälan skickas in senast 9 januari. Du förbinder dig inte till någonting genom att fylla i intresseanmälan. Tanken är att vid ett påvisat intresse starta upphandling av livsmedel och teckna avtal i god tid innan avtalsstart våren 2018. Detta för att ni ska ha tid till förberedelser.

Länk till intresseanmälan


 

KONTAKTINFORMATION

Kommunikatör
Jan Andersson
Telefon 0532-173 61
E-post jan.andersson@amal.se

Sidan uppdaterades 2017-01-03

Synpunkter på sidan?