Vill du jobba som deltidsbrandman?

 

deltidsbrandman.jpg

En av våra brandmän jobbar med brandsläckning  vid en ladugårdsbrand utanför Åmål 2013           Foto Jan Andersson                                                                                              

Vill du bli deltidsbrandman?

Är du intresserad av att jobba som deltidsbrandman? Här kan du läsa lite kort om vad yrket innebär. Längre ner på sidan finns en länk till en film som på beskriver yrket.

 

Det här får du jobba med som deltidsbrandman

Som brandman får du arbeta med brandsläckning, räddning vid trafikolyckor, uppdrag i väntan på ambulans, kemolyckor, sjöräddning och så djurlivräddning. Vi har även tillgång till båtar som vi använder för att hjälpa personer i sjönöd eller vid drunkningsolyckor.

 

Vi ger dig:

• betald grundutbildning (preparandutbildning).

• betald utbildning på MSB:s räddningsskola (räddningsinsats).

• ca 50 timmars betald övning per år i räddningstjänst och sjukvård.

• kontroll av fysisk status genom årliga läkarundersökningar.

• gemenskap i en yrkesgrupp med stort förtroende hos allmänheten.

• ovärderliga kunskaper för ditt arbete och din fritid. Innan 2015 års slut så har vi också tillgång till nyrenoverade och fräscha lokaler.

 

Fin gemenskap

Alla deltidsbrandmän har ett ordinarie arbete. Du bär en personsökare under tiden du har beredskap och åker till brandstationen när personsökaren larmar. På stationen byter du om till larmkläder och åker tillsammans med kollegorna ut till brand-eller olycksplatsen i våra fordon. Du ingår i en grupp på sex personer och en styrkeledare. Gruppen arbetar alltid tillsammans för att lösa uppgifterna och du kommer snabbt in i en fin gemenskap med dina kollegor.

 

Både kvinnor och män är välkomna

Sedan flera år har vi glädjande nog kunnat anställa flera kvinnor till ett tidigare mansdominerat yrke. Att ha både tjejer och killar bland brandmännen är en styrka för grupperna och räddningstjänsten. Vi hoppas därför att både tjejer och killar söker som deltidsbrandmän.

 

Fyra beredskapsgrupper

Räddningstjänsten består av fyra beredskapsgrupper som turas om att ha beredskap. Deltidsbrandmännen har alltså beredskap var fjärde vecka. Beredskapen gäller dygnet runt hela veckan.

 

Några egenskaper som är bra i yrket

De som arbetar som brandmän bör hålla sig i god fysiskt form. På vår brandstation finns det tillgång ett bra gym med all form av redskap att kunna nyttjas när som helst på dygnet. En brandman kan ibland behöva arbeta på tak, från en stege eller från korgen i vårt höjdfordon. Det innebär att du inte får ha besvär av att arbeta på höga höjder som t.ex. vistas på hustak, stegar eller i korgen på vårt höjdfordon.

 

Så mycket tjänar en deltidsbrandman

Som deltidsbrandman får du en grundersättning för varje beredskapsvecka. Därutöver får du en ersättning vid larm. Deltidsbrandmän är organiserade inom Brandmännens riksförbund, BRF. På deras hemsida kan du se gällande avtal etc. http://www.brandfacket.se.

 

Se filmen om brandmannayrket

Titta gärna på filmen för se det kan vara att jobba om deltidsbrandman. Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på räddningstjänsten. 

 

För information om deltidsbrandman
Välkommnen att kontakta räddningstjänsten på telefon 0532-172 90

Du kan också skicka e-post till: raddningstjansten@amal.se


Sidan uppdaterades 2016-01-15

Synpunkter på sidan?