Gadebusch


Gadebusch, TysklandDen pittoreska staden är en av de äldsta städerna i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Staden är belägen i västra Mecklenburg på gränsen till Schleswig-Holstein. Gadebusch har en areal på 218 km2 och invånarantalet i staden är 11 400st, vilket ger en befolkningstäthet på 52st/km2.

1225 fick Gadebusch sina stadsrättigheter och tidvis har Gadebusch varit distriktshuvudstad i Mecklenburg, men är sedan 2004 en helt ämbetsfri stad. 1340 byggde man stadens rådhus som har blivit ett kännetecken för Gadebusch. Det ligger vid torget och är en tidstypisk tegelbyggnad från det århundradet. Runt staden finns en hel del orörd natur med skog och ängar.

Åmål  och Gadebusch blev vänorter 2000.

Schwedennetzwerk

Åmål och Gadebush ingår i ett nätverk som kallas Schwedennetzwerk. Nätverket består även av Säffle, Hammarö, Forshaga och Laxå kommuner och deras tyska vänorter som också ligger i Mecklenburg.

Under 2007 och 2008 har två projekt för nätverket varit deltagandet på Hanseschau i Wismar, vilket är den största upplevelsemässan i Mecklenburg. På mässan har nätverket arbetat för att skapa intresse för våra kommuner kring Vänern och berättat om hur det är att turista i Sverige.

Karta


Sidan uppdaterades 2016-01-15

Synpunkter på sidan?