Några råd för att du skall kunna hjälpa ditt barn att inte hamna i knipa via mobiltelefonen och internet.


Internet är en plats där många barn och ungdomar gör allt från att inhämta kunskap och ladda ned filer till att spela datorspel och chatta.

Internet är naturligtvis en spegling av samhället på både gott och ont. På samma sätt som du som förälder värnar om ditt barn i det fysiska livet bör du också hålla ett vakande öga över ditt barn i den virtuella världen.

 

Mobiltelefonen är idag för många en självklar och nödvändig del av vår vardag. Det gäller också för barn och unga. Även om barnen ibland kan mer om teknik och nya medier än du själv, är det ändå du som vet mest om livet, om normer, glädjeämnen och faror. Gör det därför till en vana att prata med barnen om mobilen och om vad som händer på internet.

Kom överens om hur mobiltelefonen ska användas

  • Hur hanterar man personlig information som koder, lösenord, namn, adress, telefonnummer
  • Vilka bilder/filmer är det okej att ta emot, ladda ned och skicka via mobilen?
  • Hur uppträder man mot andra när man skriver SMS, chattar och använder e-post?
  • Vilken typ av betaltjänster är tillåtna? Tänk på att barnet kan köpa mer än samtal med mobilen.
  • Uppmuntra gärna till diskussion i barnets omgivning.

Lär barnet vara försiktig med personlig information. Tänk på att personlig information som personnummer, adress, foton av sig själv, lösenord, kort- och kontonummer med mera kan missbrukas av andra. En bra regel är att inte lämna ut egen eller andras personliga information via mobiltelefonen utan att först ha pratat med en vuxen man litar på.


Uppmuntra till en bra samtalston
Tänk på att barnet kan vara både avsändare och mottagare. Det är därför viktigt att du lär barnet att inte bete sig illa eller såra andra. Det är lätt att snabbt skriva saker som man aldrig skulle säga öga mot öga. Prata med barnet om vikten av att behandla andra på samma sätt som man själv vill bli behandlad.
Lär barnet att vissa handlingar är olagliga Det är olagligt att sprida bilder utan att den person som finns på bilden gett sitt medgivande. Hota eller trakassera, att sprida lögner om någon eller att ladda ned material som är utlagt på internet utan upphovsmannens tillstånd är också olagligt.

Tänk på att barnet kan köpa mer än samtal med mobilen. Barnet kan köpa en mängd saker med mobilen, exempelvis ringsignaler, bilder och medlemskap. Många prenumerationstjänster innebär att det dras en summa varje vecka, men genom att skicka ordet STOPP till samma nummer som tjänsten beställdes från, kan den stoppas. Tänk också på att det kostar att surfa via internet genom mobilen. Var särskilt vaksam vid utlandsresor. Diskutera hur och vad barnet får köpa och tänk på att ni kan skydda er mot höga räkningar genom exempelvis kontantkort, kreditspärr, spärrar mot utlandssamtal och betaltjänster.

Lägg in ICE i adressboken – om barnet skulle råka illa ut
Om barnet råkar ut för en olycka kan du snabbt bli kontaktad om ditt nummer finns i adressboken i barnets mobiltelefon under namnet ICE. ICE är en förkortning av ”In Case of Emergency” (”i nödfall”).
Här får du veta hur du gör:    http://www.sosalarm.se/112/Information-och-utbildning/In-Case-of-Emergency-/

 

Var snäll mot andra även på nätet
Bete dig på nätet som i det dagliga livet och glöm inte bort att det är en människa du pratar med.

Det kan vara farligt att träffa någon från nätet
Ta med dig någon vuxen eller en kamrat om du ska träffa en kompis från nätet i verkligheten. Stäm alltid träff på ett ställe där det finns andra människor – inte hemma hos någon.

Det är inte OK att bli mobbad eller hotad
Berätta för någon vuxen om du blir illa behandlad. På många sajter kan man göra en anmälan direkt till sajtens ägare. Du kan också anmäla till polisen. Tänk på att spara bevisen på det som hänt. Radera därför inte e-post och loggfiler.

Allt på internet är inte sant
Det finns mycket bra på nätet, men också människor som ljuger. Kolla gärna på flera ställen om en uppgift är sann. Ta också reda på vem det är som skriver och vad de verkar vara ute efter.

Informationen är hämtad från Mediarådet, www.mediaradet.se
 

Sidan uppdaterades 2016-01-14

Synpunkter på sidan?