Föräldrastödjande insatser för tonårsföräldrar

Tonåringar dricker mindre - med hjälp av föräldrarna

 

TÄNK OM - nationell antilangningsinsats

Tonåringar dricker mindre - med hjälp av föräldrarna

I Åmåls kommun har man under flera års tid arbetat för att förebygga langning av alkohol till minderåriga personer. Allt färre ungdomar dricker alkohol, det är mycket glädjande. Därför jobbar vi i kommunen med TÄNK OM, en nationell antilangningsinsats som förmedlar kunskap och diskuterar attityder kring tonåringar och alkohol. Insatsen riktar sig främst till föräldrar med tonårsbarn.

Det övergripande målet med TÄNK OM är att minska tillgängligheten av alkohol genom att få föräldrar att aktivt avstå från att bjuda samt köpa ut alkohol till ungdomar under 20 år. Som vuxen kan du med bra argument vara ett viktigt stöd för din tonåring i de svåra frågorna kring alkohol. På hemsidan www.tänkom.nu  kan man som förälder ta del av fakta om tonåringar och alkohol samt få tips och råd kring hur man kan agera som förälder.

Hej tonårsförälder!

I undersökningar har man sett att de flesta tonårsföräldrar tror att de kan påverka sin tonåring genom att prata om alkohol i tonåren. Och det stämmer. Även om tonåringar säger att de inte bryr sig, och det är lätt att tro att kompisarna betyder allt, så lyssnar de på sina föräldrar. Forskning visar att ett konsekvent nej till alkohol från föräldrar är en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera. Tänk på det inför valborg!

Vilken inställning har du?

Din inställning har stor betydelse för om din tonåring dricker alkohol. Forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar börjar oftare att dricka vid tidigare ålder och dricker även mer än barn som inte blivit bjudna hemma. Den som bjuder tonåringar på alkohol visar ju att det är okej att dricka fast man inte är vuxen än. Att inte servera alkohol till minderåriga, hur trevlig och belevad festen än må vara, är ett valborgstips som visar att man bryr sig!

 

Tonårsparlören – gör det lättare att prata om alkohol med tonåringar!

Årets viktigaste bok,
Tonårsparlören 2015


Tonårsparlören är ett stöd till er föräldrar att prata med era tonåringar om alkohol. Det är inte alltid lätt att vara tonårsförälder. Och inte att vara tonåring heller. Lagom till valborg landar Tonårsparlören i brevlådan hos föräldrar vars barn fyller fjorton under året. Tonårsparlören är en bok med frågor och svar om ungdomar och alkohol.
 

Det är inte alltid lätt att vara tonårsförälder. Och inte att vara tonåring heller. I en undersökning som IQ genomförde våren 2014 bland tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år svarade drygt var tredje tonårsförälder att de är oroliga för att deras tonåring ska råka illa ut på grund av alkohol.
 

Som förälder kan du verkligen göra skillnad. Tonårsparlören kan utgöra det där extra stödet du behöver för att på ett bra sätt prata om alkohol med din egen eller andras tonåringar. 

Tonårsparlören hittar du här: www.tonarsparloren.se

 

Systembolagets antilangnings-kampanj
 
Att bjuda på vin eller öl hemma så att man avdramatiserar det här med alkohol kan låta som en bra idé. Men forskning visar att tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar dricker mer. På systenbolagets hemsida visas korta illustrativa filmer och här kan du få fler tips till dig som tonårsförälder vad man gör när ens tonåring ber om alkohol. http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Ungdomar/

 


Sidan uppdaterad 2015-09-16

tankom_200px.png

 

Övrig information

Sidan uppdaterades 2015-09-16

Synpunkter på sidan?